Majoritatea românilor din mediul urban sunt de acord cu purtarea măștii de protecție

6 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Pe de altă parte, doar 2% din populația urbană contestă utilitatea măștii, dar există și 20% care deși o poartă, nu agreează această regulă.

 

Pe fondul controverselor apărute în special în mediul virtual, în legătură cu obligativitatea purtări măștii de protecție în anumite locuri în care pericolul de transmitere a noului coronavirus este mai mare, agenția de cercetare de piață IZI Data a realizat, în perioada august – septembrie, un studiu în rândul populației din mediul urban. Scopul a fost acela de a stabili în ce măsură sunt de acord românii de la oraș cu purtarea măștii de protecție dar și în ce măsură aceștia respectă obligația de a o purta.

În ciuda protestelor anti-mască și a manifestărilor vehemente ale unor persoane, mai ales în mediul virtual, sondajul de opinie a elevat faptul că doar 2% din populația urbană este reprezentat de negaționiști, care susțin inutilitatea măștii și consideră că scopurile urmărite de autorități privind obligativitatea purtării acestora sunt unele ascunse, chiar oculte. Cei din această categorie sunt totodată și cei mai înverșunați atunci când vine vorba de refuzul purtării măștii, acolo unde se impune acest lucru. Același studiu de piață a mai relevat faptul că 85% dintre acești negaționiști sunt persoane cu studii medii sau inferioare.

 

Există și 20% dintre locuitorii din mediul urban care nu sunt de acord cu purtarea măștii, dar o poartă în zonele în care acest lucru se impune. Majoritatea locuitorilor de la oraș, 70% mai exact, au însă un comportament responsabil, sunt de acord cu purtarea măștii de protecție și pun în practică această măsură, conștienți de necesitatea ei.

Există și o a patra categorie identificată în urma studiului, formată de orășenii mai neglijenți, care deși sunt de acord cu purtarea măștii, nu acordă foarte mare importanță acestui aspect, așa că li se întâmplă uneori să nu o poarte, fie pentru că au uitat-o acasă, fie pentru că uită să se echipeze atunci când urca într-un mijloc de transport în comun sau intră într-un spațiu public închis.  În această categorie se încadrează 12% din totalul populației urbane intervievate.

 

Diferențele de vârstă între cele patru categorii nu sunt semnificative, însă în cazul celor responsabili, procentul celor cu facultate sau studii post universitare este de 51%. În același timp, în cazul conformiștilor, adică al celor care nu sunt de acord cu purtarea măștii, dar totuși o poartă pentru a respecta regulile, doar 35% au studii superioare.

În ceea ce privește diferențele regionale, se remarcă faptul că doar 6% dintre bucureșteni sunt neglijenți, iar cei mai mulți dintre cei care sunt de acord cu masca dar nu o poartă tot timpul sunt din Moldova –16% și Muntenia – 14%. Totodată, studiul a relevat că trei sferturi dintre bucureșteni sunt responsabili cu privire la purtarea măștii și se declară de acord cu aceasta.

Autorii studiului atrag însă atenția că ponderea celor care nu cred că masca e o măsură necesară este totuși semnificativă la nivelul întregii țări, ținând cont de faptul că cercetarea a cuprins doar populația urbană, cu acces la internet, care e mai informată și mai educată, în medie, decât restul populației din România.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*