Mamografia poate depista si problemele cardiovasculare

29 mai 2016 | 0 comentarii |

Cercetatorii sustin ca aceasta investigatie poate fi extrem de utila si in identificarea unor eventuale probleme aparute la nivelul arterelor coronariene, precum si la monitorizarea starii acestora.

 

mamografieEsentiala pentru depistarea in stadii perecoce a cancerului de san, atunci cand boala poate fi tratata cu eficienta maxima, mamografia este o investigatie pe care medicii o recomanda a fi facuta cu regularitate de toate femeile, in special dupa varsta de 40 de ani.

Cercetatorii americani de la Mount Sinai Hospital au stabilit, recent, ca o mamografie se poate dovedi extrem de utila si in depistarea unor probleme cardiovasculare, concluziile venind in urma unui studiu efectuat in acest sens.

Cercetatorii au apelat la cateva sute de femei fara vreo boala cardiovasculara diagnosticata, carora li s-a facut intai o mamografie digitala si apoi o scanare a cutiei toracice, pentru a verifica daca cele care aveau calcifieri in arterele mamare, vizibile la mamografie, aveau si pe arterele coronariene. Rezultatul a aratat ca 70% dintre ele aveau calcifieri pe ambele tipuri de artere, proportia crescand la pacientele mai in varsta.

 

mamografieCalcifierea inseamna acumulare de depozite de calciu pe peretii interiori ai arterelor, care risca sa se astupe progresiv, proces numit ateroscleroza, care constituie un semn timpuriu al riscului de complicatii cardiovasculare.

Studiul a demonstrat astfel legatura directa dintre cantitatea de calciu prezenta in vasele mamare si acumularea lui in arterele coronariene.

 „Aceasta informatie este furnizata de toate mamografiile, fara crestere sau expunere suplimentara la radiatii”, afirma unul dintre autorii cercetarii, adaugand ca  „tot ce trebuie facut este o studiere mai de aproape a imaginilor”. Mamografia ofera astfel o informatie importanta, care permite o explorare mai profunda si, daca este necesar, aplicarea unui tratament adecvat.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*