Manager.ro: Un copil genial uimeste lumea. A inventat un test pentru depistarea cancerului

4 februarie 2013 | 0 comentarii |

Una dintre principalele inovatii din domeniul medical din anul 2012 a fost rezultatul muncii unui copil genial in varsta de 15 ani. Tanarul, din Statele Unite, a realizat un test pentru depistarea cancerului de pancreas.

 

Jack Andraka-copilul genial

In fiecare zi, noile inovatii ale cercetarii medicale aduc o speranta pentru pacienti. Printre acestea, exista in prezent un test ce poate depista cancerul pancreatic, datorita lui Jack Andraka, un adolescent de doar 15 ani. Acesta a lucrat in cadrul unui proiect scolar la colegiul North County High Scholl din Maryland, Statele Unite, angajandu-se in cercetari privind cancerul.

Scopul tanarului geniu a fost de a gasi o modalitate de a diagnostica boala inainte ca aceasta sa ajunga in faza critica. 

Testul inventat de Jack Andraka se bazeaza pe identificarea unui bio-marker numit mesothelin sau MSLN, proteina prezenta in mod natural in celulele de mesothelium, tesuturi biologice, dar produsa in cantitati foarte mari de celulele tumorale.

Peste o anumita concentratie a MSLN in sange si urina se poate depista aparitia cancerului pancreatic, precum si cel ovarian si pulmonar. Testul necesita folosirea unei singure picaturi de sange.

Gratie noii descoperiri, Jack Andraka a cucerit premiul stiintific Gordon E. Moore din cadrul concursului INTEL International Science and Engineering Fair si a fost recompensat cu suma de 74.000 de euro.

Acum, tanarul geniu intentioneaza sa isi continue activitatea pentru a produce testul pe scara larga. 

Cititi articolul integral pe Manager.ro


Categorii: Mass-media

Adaugati un comentariu


 

*