Mâncare sănătoasă, distracție și voie bună la Festivalul Cârnaților de Pleșcoi

26 septembrie 2024 | 0 comentarii |

Cap de afiș la concertele celei de-a XI-a ediții a „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi” este Andra, iar localnicii și turiștii sunt așteptați la Berca, să se bucure de spectacole, mănâncare sănătoasă, tradiții și voie bună cum doar în Buzău există.

 

Organizat de Consiliul Județean Buzău, Asociația „Ținutul Buzăului”, Primăria Berca și Băcănia lui Nea’ Ticu, „Festivalul Cârnaților de Pleșcoi” din anul acesta, ajuns la a XI-a ediție, are loc perioada 27-29 septembrie, în zona Târgului comunal din Berca.

Evenimentul aduce în prim-plan celebrii cârnați de Pleșcoi – produs tradițional cu Indicație Geografică Protejată la nivel european -, dar și alte specialități culinare locale precum pastramă, brânzeturi, plăcinte de casă, legume proaspete și bineânțeles, toate vor putea fi stropite cu un phar de vin nou.

În cele trei zile ale festivalului, vizitatorii pot participa la ateliere culinare susținute de Nea’ Ticu, unul dintre cei mai renumiți producători locali, care va împărtăși secretele preparării cârnaților de Pleșcoi, iar cei dornici să afle tainele unor meșteșuguri tradiționale din zona Buzăului vor fi inițiați de meșterii populari de pe Valea Buzăului. Nu în ultimul rând, cei care vor dori să exploreze obiectivele turistice din apropiere vor avea această oportnuitate.

 

Organizatorii au pregătit, pe lângă delicii locale și tradiții buzoiene, o serie de concerte live, având-o în prim-plan pe îndrăgita artistă Andra, care va urca pe scena principală pe 29 septembrie, oferind un spectacol de neuitat, participanților la eveniment. Alături de ea, trupe și artiști apreciați la nivel local, național și internațional, vor crea o atmosferă plină de voie bună.

Festivalul reprezintă o oportunitate perfectă pentru promovarea turismului local și a atracțiilor turistice de pe Valea Buzăului, dar și pentru familii și iubitorii de tradiții, care pot astfel să petreacă un weekend în aer liber, bucurându-se de preparate autentice și sănătoase, de spectacole de calitate”, a afirmat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care a invitat atât buzoienii cât și turiștii la eveniment.

 

Vizitatorii pot achiziționa produse locale direct de la producători, susținând astfel economia locală și tradițiile buzoiene.

Cârnații de Pleșcoi reprezintă un simbol gastronomic al județului Buzău, iar acest festival este o celebrare a tradiției, oferind vizitatorilor ocazia de a gusta din plin din savoarea unică a acestor produse recunoscute la nivel internațional.

Subţiri și foarte condimentați, cârnații de Pleșcoi au transformat, prin renumele lor, toată zona Berca, din vecinătatea celebrilor Vulcani Noroioși, într-un obiectiv turistic, iar localnicii le-au închinat un festival care atrage, anual, sute de vizitatori. Cârnaţii de Pleşcoi au la bază carnea de oaie însă pot conţine şi carne de vită, mult cimbru, boia, ardei iute şi alte ingrediente pe care numai producătorii locali le știu. Lipsa aditivilor, folosirea de mirodenii și membrane naturale fac ca produsele rezultate să rămână naturale și sănătoase. Singurii conservanți folosiți sunt sarea și fumul de lemn de esență tare, fără rășină.

 

Prima atestare a legăturii dintre localnicii din satul Pleșcoi și creșterea oilor vine din timpul lui Radu Paisie (1545-1554). În hrisoavele negustorilor brașoveni se pomenește de două transporturi de piei de oaie din Pâcle și Pleșcoi, ambele sate ale comunei Berca, în valoare de aproape 1500 aspri, semn că în această zonă se tăiau multe animale, iar pregătirea cărnii era încă de pe atunci o îndeletnicire de bază a localnicilor.

Legenda „Cârnaților de Pleșcoi spune că în zona dintre dealurile și vadul Buzăului își făcuse tabără o ceată de haiduci care prindeau oile bogaților munteni când veneau la târg la Buzău și, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă și cârnați. Metoda preparării cârnaților a fost preluată de săteni și transmisă din generație în generație. Carnea oilor din această zonă are o savoare deosebită, iar produsele obținute din aceasta au un gust nemaiîntâlnit.

Festivalul Cârnaților de Pleșcoi se va încheia pe 29 septembrie, iar pe parcursul celor trei zile, organizatorii promit să ofere celor prezenți, numeroase surprize.

 


Adaugati un comentariu


 

*