Teatrul George Ciprian înfruntă pandemia cu un festival al actorilor tineri

22 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Săptămâna Teatrului Tânăr va debuta pe 29 septembrie și se va derula pe parcursul a cinci zile, unul dintre scopuri fiind și acela de a-i ajuta pe buzoieni să treacă mai ușor prin această perioadă dificilă.

 

Unul dintre evenimentele culturale emblematice care poartă marca Teatrului George Ciprian din Buzău este și Săptămâna Teatrului Tânăr, festival care și-a derulat până acum șapte ediții pe scena teatrului buzoian. Pregătirile pentru cea de-a opta ediție sunt pe ultima sută de metri, aceasta urmând să debuteze peste o săptămână, în data de 29 septembrie. Momentul a fost prefațat de o conferință de presă organizată azi, la care au participat managerul teatrului, Gina Chivulescu, directorul festivalului, Vlad Trifaș și Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean instituție în subordinea căreia se află Teatrul George Ciprian și care sprijină organizarea festivalului, încă de la prima ediție.

Deși contextul epidemiologic nu este unul foarte favorabil, iar previziunile despre evoluția ulterioară nu sunt foarte optimiste, organizatorii spun că pandemia este un motiv în plus pentru care festivalul trebuie să aibă loc, evident respectând normele de protecție sanitară. Astfel, Petre Emanoil Neagu a precizat că buzoienii au nevoie de evenimente culturale de calitate pentru a-i ajuta să se destindă în această perioadă și să își trăiască viața cât mai normal. „Chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă, cred că evenimentele culturale trebuie să se desfășoare în continuare, pentru că toți avem nevoie de așa ceva pentru a ne echilibra în plan psihic și a trece mai ușor peste problemele și temerile firești date de contextul actual. Acest festival este și o formă de rezistență prin cultură în fața pandemiei, pentru că trebuie să încercăm ca viața comunități să se desfășoare în continuare într-un ritm normal, bineînțeles, cu respectarea unor măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea virusului” a declarat Petre Emanoil Neagu, în cadrul conferinței de presă.

 

La rândul său, Vlad Trifaș, directorul festivalului, spune că teatrul trebuie să meargă mai departe, indiferent de context, păstrându-și nealterat rolul pe care îl are în societate. Acesta a dat exemplul Filarmonicii din Viena, care a continuat să rămână deschisă și în timpul războiului, ținând concerte chiar „în timp ce bombele șuierau” și ai cărei artiști au ieșit și au concertat în stradă atunci când s-a luat decizia sistării activității instituției, în contextul pandemiei.

Teatrul are rolul său bine definit în societate și nu trebuie să înceteze să își exercite acest rol, indiferent de context. E drept că traversăm o perioadă dificilă, dar viața trebuie să meargă înainte, iar oamenii au nevoie acum, mai mult decât oricând, să meargă la un spectacol, cu toate restricțiile impuse. Vrem să la oferim această șansă, așa că îi așteptăm la teatru în perioada 29 septembrie – 3 octombrie să ne bucurăm împreună”, a declarat directorul festivalului.

 

În cadrul aceleiași conferințe de presă, managerul teatrului buzoian a precizat că pe timpul festivalului vor fi respectate cu strictețe normele de siguranță sanitară, așa că spectatorii  nu trebuie să-și facă griji în această privință. „La fiecare spectacol, spectatorii prezenți în sală vor purta mască de protecție, iar purtarea acesteia va fi obligatorie și cât timp se vor afla în interiorul teatrului. Vom avea instalate dispensere cu dezinfectant, sala va fi dezinfectată după fiecare reprezentație, cu dispozitive cu raze ultraviolete, iar actorii care vor urca pe scenă vor fi testați în prealabil. Vom avea un grad de siguranță de 99,99%, dacă vreți, ca să nu spun că totul va fi perfect din acest punct de vedere”, a declarat Gina Chivulescu.

Aceasta mai spune că, în zilele de 2 și 3 octombrie, în cadrul festivalului vor fi puse în scenă și două piese pentru copii, ale căror reprezentații vor avea loc la Sala Mare a Consiliului Județean, la care accesul va fi gratuit, în limita locurilor disponibile. „Am ales sala Consiliului Județean pentru că are o capacitate mai mare și vrem să oferim un grad mai mare de siguranță celor mici. Celelalte reprezentații vor avea loc în sala teatrului, menținându-se aceleași grad sporit de siguranță. Vrem să demonstrăm că, deși trecem prin această perioadă, oamenii pot veni la teatru în siguranță, dacă respectăm cu toții niște reguli”, a mai adăugat directorul teatrului George Ciprian.

În cadrul festivalului vor fi puse în scenă 7 spectacole, cele care se vor juca pe scena teatrului fiind programate la ora 19.00, iar cele două spectacole pentru copii, de la sala Consiliului Județean, vor începe la ora 11.00. Pentru programul complet al festivalului și pentru a comanda bilete on-line spectatorii pot accesa site-ul teatrului George Ciprian.

 


Adaugati un comentariu


 

*