Consiliul Județean Buzău sprijină „Caravana cu specialiști în domeniul sănătății”

27 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Un nou demers al autorității publice județene, în domeniul sănătății publice, în parteneriat cu societatea civilă, a constituit obiectul unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna aprilie a Consiliului Județean Buzău.

 

Foto arhivă – Caravana cu medici

Consiliul Județean Buzău se implică în noi proiecte de sănătate publică. După sprijinirea seinarului Sănătate publică: Profilaxia între necesitate și posibilitate, prin care împreună cu mai multe asociații neguvernamentale și cu Spitalul Județean de Urgență Buzău a încercat să identifice mijloacele prin care medicii tineri să fie atrași la Buzău și proiectul „Avem același sânge” prin care peste 170 de oameni de pe Valea Buzăului au donat sânge la centrul de colectare organizat la Nehoiu, în ziua de Izvorul Tămăduirii, autoritatea publică județeană vine din nou în sprijinul buzoienilor care nu beneficiază sau care au acces limitat la servicii medicale.

Împreună cu Asociația „Activ – Asociația suport pentru copii, tineret și grupuri/femei defavorizate”, Consiliul Județean Buzău va sprijni organizarea „Caravanei cu specialiști în domeniul sănătății”, în cel mult 10 localități izolate din județ, pe parcursul acestui an. Proiectul are ca țintă sprijinirea populaței din zonele defavorizate, care nu beneficiază de servicii medicale permanente prin intermediul unui cabinet de medicină primară sau nu au posibilitatea efectuării unor controale medicale periodice a stării de sănătate.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate, astfel că după identificaea celor 10 localități va beneficia de finanțare, iar organizatorii vor putea trece la acțiune.

 

Tot în ședinta din 26 aprilie, consilierii județeni au aprobat o nouă actualizare a indicatorilor tehnico-economici și constituirea rezervei de implementare pentru obiectivul de investiții „Extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău”, ca urmare a suplimentării rezervei de implementare a proiectului, a reducerii valorii estimate a ajustării calculată conform O.G. nr.15/2021, motivată de încetarea aplicării acesteia după publicarea O.U.G. nr.64/2022, încheierii contractului de lucrări suplimentare și a actului adițional la contractul de servicii de dirigenție de șantier pentru lucrările suplimentare.

În 2023, Consiliul Județean, ordonator de credite îal proiectului, a solicitat rambursarea cheltuielile aferente ajustării prețurilor la materialele, aferente cheltuielilor eligibile în valoare de 279.486.66 lei. „După publicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 64/2022, s-a determinat valoarea rezervei de implementare conform prevederilor acesteia, respectiv 2.600.922,25 lei, aprobată prin HCJ NR.292/2022. În cursul anului 2023, după decontarea rezervei de implementare (…), s-a suplimentat valoarea acesteia cu suma de 1.096.384,30 de lei, cu respectarea prevederilor Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice, respectiv, valoarea creșterilor aduse contractului să nu depășescă pragul de 50% din valoarea inițială a contractului”, se arată în proiect. În contextul menționat era necesară aprobarea sumelor rezultate ca urmare a modificărilor legislative, generate de creșterea prețurilor din piață, ulterior aprobării proiectului.

 

Toate cele 17 proieccte aflate pe ordinea de zi au fost aprobate, dar două dintre ele, privind finanțarea organizării ediției a V-a a Festivalului „Buzău Fest și a ediției a III-a a evenimentului „Zilele Chișinăului” la Buzău, respectiv cofinanțarea a trei proiecte de investiții ale Consiliului Raional Soroca și Preturii Sectorului Botanica, din Republica Moldova, au stârnit discuții contradictorii între inițiator și unii dintre consilieri.

Consilierul PMP Constantin Popa a atras atenția că Buzăul „a tot contribuit” în Republica Moldova și a întrebat dacă „ei au organizat vreodată un festival pentru Zilele Buzăului”, consilierul PNL Adrian Zoican a sugerat să se discute separat aceste proiecte, iar colegul său Ionuț Iuga a arătat că deși că în trecut cele două proiecte de hotărâre au iscat niște discuții în spațiul public, de această dată „sursa de finanțare este bine definită din bugetele celor două instituții”. Exprimându-și speranța că vor aduce „reprezentativitatea cuvenită județului”, a sugerat însă ca pe viitor, la solicitările de finanțare „din partea fraților noștri să fim puțin mai rezervați având în vedere și contextul economic actual”.

 

Petre Emanoil Neagu

Președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a explicat că referitor cofinanțarea celor trei proiecte din R. Moldova, banii vor fi alocați „doar în momentul în care se vor realiza lucrurile acolo”, menționând că 20.000 de euro vor merge „la Raionul Soroca unde avem o secție exterioară a Bibliotecii Vasile Voiculescu, deci este vorba despre biblioteca de la Chișinău care este a noastră și era normal ca la un moment dat să-i facem și lucrări de reabilitare”, iar suma cea mai mare va ajunge la Chișinău unde în anul 1941, când România a fost privată de teritorii și în special de Basarabia, soldații români și-au dat viața „ca să ne recâștigăm teritoriile noastre istorice. De atunci nimeni nu s-a mai gândit să pună măcar o floare sau să reabiliteze cimitirul eroilor români care și-au dat viața pentru ca România să revină în matca ei firească”. CJ Buzău, în virtutea bunelor relații pe care le are cu Primăria Municipiului Chișinău a obținut acordul „să reabilităm acest cimitir și să punem un monument unde să scriem foarte clar: „Acolo și-au vărsat sângele românii pentru reîntregirea neamului”. Deci despre asta este vorba și eu cred că ar trebui să fim mândri că noi ne-am gândit la Buzău. Să știți că au fost discuții ca să realizăm acest lucru de 2 ani și jumătate. Noi, Consiliul Județean am mai reabilitat în întregime, în nordul Basarabiei un alt cimitir al eroilor români. În august – septembrie o să se termine reabilitarea și așa ar fi firesc ca o delegație de la Consiliul Județean, ambasadă, Ministerul Apărării Naționale să reinaugurăm acest cimitir”, a arătat Petre Emanoil Neagu.

 

În ceea ce privește finanțarea proiectului Buzău Fest și Zilele Chișinăului, președintele Neagu a subliniat că este un proiect al Consiliului Județean Buzău la care s-au afiliat și cei de la Primăria Chișinău, dar „absolut tot ce înseamnă cheltuieli pentru ce vine din Republica Moldova, mă refer la meșteri populari, scriitori cât și pentru artiștii care vin de acolo, nu le suportăm noi, le suportă cei de la Primăria Chișinău”.

Până la urmă, proiectele au fost aprobate, iar la finalul șediței, președintele Consiliului Județean i-a invitat pe toți consilierii la concertul pop simfonic ce va avea loc în grădina Centrului Muzeal I.C. Brătianu. „Vă invit, duminică, 30 aprilie în Parcul de la I.C. Brătianu unde va avea loc un concert pop – simfonic pentru prima dată în județul Buzău. Intrarea este liberă și o să vedeți că acolo am amenajat foarte bine parcul ca să poată găzdui astfel de manifestări, pentru că așa cum spun eu, de fiecare dată, este foarte importantă educația tinerilor și bogăția spirutuală”, a conchis Petre Emanoil Neagu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*