Marcel Ciolacu susține că Republica Moldova trebuie să stea alături de România în UE

18 iunie 2022 | 0 comentarii |

Președintele Camerei Deputaților va susține cauza Republicii Moldova și la Bruxelles, în cadrul reuniunii prim-miniștrilor și comisarilor europeni social-democrați, care loc săptămâna viitoare, înainte de votul decisiv al Consiliului Europeei pentru candidatura la UE a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

 

Marcel Ciolacu

Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European și dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic, pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană, respectiv, dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la şedinţa comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova, de la Chișinău.

Împreună cu partenerii NATO și UE, România își reafirmă sprijinul și garanția de securitate pentru neutralitatea Republicii Moldova și dreptul său de a-și urma calea europeană și răspunde pozitiv apelului lansat de Republica Moldova, oferind suportul necesar dezvoltării capabilităților de apărare, securitate și de luptă împotriva amenințărilor hibride necesare asigurării independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. „Am văzut că mulți spun că Putin a pornit acest război absurd deoarece caută să regăsească măreția pierdută a Rusiei. Eu cred că un stat nu este măreț prin faptul că își supune vecinii prin forță și opresiune. Prin crime și durere! Un stat își atinge măreția prin colaborarea și deschiderea către lume. Prin economie, prin cultură, prin educație, prin valorile pe care le împărtășește cu ceilalți”, a declarat Marcel Ciolacu în şedinţa comună a celor două parlamente naţionale”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Chișinău.

 

Florin Citu, Igor Grosu, Marcel Ciolacu

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că România are o responsabilitate în asigurarea stabilității și dezvoltării în regiune, iar asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea și dezvoltarea Republicii Moldova. „Din această perspectivă, Parlamentele naționale sunt garanția unei cooperări bazate pe principii democratice, diversități de opinie și respect între națiuni. România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a subliniat Ciolacu.

Oficialul român consideră că „este timpul să ne asumăm acest destin comun prin dezvoltarea inclusiv a unei zone economice și comerciale comune și facilitarea fluxului de persoane. Pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de ușor să facă afaceri la Chișinău ca și la București și să ajungă de la Iași la Bălți precum o face de la Alba-Iulia la Cluj. Suntem primul partener comercial al Republicii Moldova, dar ne dorim să continuăm să investim și mai mult. De aceea, este nevoie de stimulente și facilități fiscale pentru companiile de stat și private românești, dar și pentru autoritățile locale care vor să investească aici”, a mai spus președitele Camerei Deputaților din România.

La o zi după ce Republica Moldova a fost invitată să devină stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, Marcel Ciolacu – Președintele Camerei Deputaților a României, Florin Cîțu – Președintele Senatului României și Igor Grosu – Președintele Parlamentului Republicii Moldova au semnat declarația comună prin care România și Republica Moldova se angajează să coopereze pentru dezvoltare reciprocă.

 

Maia Sandu

La rândul său, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a mulțumit mulțumit Românieipentru umărul puternic pe care ni l-a oferit mereu, indiferent de contextul politic de la Chișinău, fiindu-ne alături pe plan economic, politic, cultural sau educațional. Simțim acest sprijin și acum, când ne confruntăm cu consecințele războiului din Ucraina. Am menționat că evoluția României ca membră a UE ne-a încurajat și ne-a dat speranța că acesta poate fi un model de succes și pentru Republica Moldova – și pentru acest model au optat și cetățenii noștri. Astăzi România este susținătoarea noastră fidelă la nivelul Uniunii Europene, mobilizând sprijinul instituțional și politic necesar pentru parcursul european al țării noastre. Și pentru că ieri, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale UE să ne acorde statutul de candidat la aderare, i-am îndemnat pe parlamentarii români ca, în zilele ce urmează, să transmită în UE mesajul că Republica Moldova împărtășește pe deplin valorile Uniunii Europene. Și că merită să aibă această șansă să devină parte a marii familii europene. Ședința comună a celor două Parlamente se înscrie într-un mod logic și firesc în relația ascendentă dintre Republica Moldova și România, relansată la sfârșitul anului 2020. Sunt încrezătoare că evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru noi proiecte în beneficul cetățenilor din ambele țări”, a transmis Maia Sandu.

 

Marcel Ciolacu a subliniat că România nu dorește să dea lecții nimănui, dar înțelege foarte bine regiunea și cum poate ajuta statele din zonă să se dezvolte.

Unirea în interiorul UE este mai mult decât speranța cetățenilor noștri, este o necesitate pentru noi toți. Pentru că unirea va rămâne mereu în sufletele noastre, iar ea se poate realiza într-o Europă unită în care Republica Moldova va sta alături de România în clubul statelor democratice și dezvoltate din Uniunea Europeană. Avem dreptul să avem divergențe. Nu putem fi de acord întotdeauna. Și nici nu e bine. Putem, de pildă, să ne certăm cine are cel mai bun vin sau dacă ZDOB și ZDUB ar trebui să reprezinte și România la Eurovision, ca să luăm și noi un loc mai bun. Dar, niciodată nu vom fi în disonanță când vom vorbi de valorile fundamentale ale democrației europene. Întotdeauna vom fi de aceeași parte în ceea ce privește destinul european al Republicii Moldova și avem datoria să muncim, împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm!”, a punctat preşedintele Camerei Deputaţilor, care promite că săptămâna viitoare va susține cauza Republicii Moldova la Bruxelles, în cadrul reuniunii prim-miniștrilor și comisarilor europeni social-democrați, care are loc cu câteva ore înainte de votul decisiv al Consiliului European pentru candidatura la UE a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

 

Victor Negrescu

Aceeași promisiune a făcut-o și europarlamentarul Victor Negrescu, care spune că a fost onorat să vorbească în plenul reunit al Parlamentelor din România și Republica Moldova „despre forța și importanța relațiilor noastre și perspectiva reunificării în Uniunea Europeană” și va susține această cauză în Parlamentul European.

Am reiterat în plenul reunit al celor două Parlamente din Republica Moldova și România susținerea noastră fermă pentru obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, la următorul Consiliu European, fără condiționalități sau ambiguități. Așa cum afirma și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, acest sprijin nu are culoare politică, pentru că relația sufletească care ne unește este mai profundă decât orice. De aceea, până la reunificarea în familia europeană, noi, eurodeputații români, îi reprezentăm cu mândrie și pe cetățenii moldoveni, mai ales că mulți dintre aceștia au deja cetățenia română și, astfel, pe cea europeană. Ne dorim pentru Republica Moldova o perspectivă europeană reală și predictibilă, și suntem dispuși să sprijinim reformele și eforturile sale în această direcție. În acest sens, am propus ca una din viitoarele reuniuni ale celor două Parlamente să fie organizată la Parlamentul European”, a afirmat Victor Negrescu.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*