S-a înființat Asociația Română de Psihoterapie în Schizofrenie

17 iunie 2022 | 2 comentarii |

Reprezentanții Clinicii Hope au anunțat înființarea noii asociații cu prilejul Simpozionului „Speranță pentru funcționalitatea pacientului cu schizofrenie”, organizat la Iași, joi, 16 iunie.

 

În contextul creșterii alarmante din ultimii ani a numărului persoanelor care suferă de probleme emoționale, necesitatea de servicii de calitate de psihiatrie și psihoterapie a crescut foarte mult, atât în cazul adulților, cât și al copiilor. „Ducem mai departe dorința cu care am pornit la drum: să aducem în România tratamente bazate pe studii internaționale care lipsesc cu desăvârșire din țara noastră și de care pacienții cu diferite tulburări grave au atâta nevoie. Până acum, am reușit să aducem aceste tratamente inovatoare în București și Cluj unde sute de pacienți și-au îmbunătățit viața prin programele noastre. Dorim să venim în ajutorul pacienților, dar și familiilor lor și în Iași”, au anunțat reprezentanții Clinicii Hope, cu prilejul inaugurării noului sediu din Capitala Moldovei.

Cu aceeași ocazie a fost organizat, la Iași, Simpozionul „Speranță pentru funcționalitatea pacientului cu schizofrenie”, în cadrul căruia dr. Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru, psihoterapeut a conferențiat despre „Accesibilitatea programelor psihosociale în tratamentul schizofreniei, iar conf. univ. dr. Șerban Turliuc, UMF „Grigore T. Popa”, a prezentat Funcționalitatea, obiectiv terapeutic în prevenirea recăderilor și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu schizofrenie”.

 

Dr Gabriella Bondoc

În cadrul evenimentului de la Iași, dr. Gabriella Bondoc a spus că programul dedicat persoanelor cu schizofrenie devine GRATUIT și se bucură că poate anunța acest lucru, pentru că „pacienții cu schizofrenie din România merită și pot avea o viață normală. Pentru a-și putea regăsi și reconstrui funcționalitatea este necesar să aibă însă acces la tratamente eficiente, inclusiv psihologice, conform ghidurilor internaționale. Educarea pacienților despre boala lor și oferirea de psihoterapie specifică este esențială și completează tratamentul medicamentos. De aceea ne bucurăm să putem oferi aceste intervenții gratuit, inclusiv pentru pacienții din zona Iași-Moldova”, a declarat dr. Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru, psihoterapeut, fondator Clinica Hope.

 

Schizofrenia, deși nu este o tulburare frecventă (afectează aproximativ 1% din populație), este una dintre cele mai invalidante și severe tulburări medicale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) poziționează schizofrenia între primele 10 boli care contribuie la povara globală a bolilor din întreaga lume. Atât simptomele caracteristice schizofreniei, cât și stigmatizarea fac viața persoanelor cu această tulburare foarte dificilă, iar îngrijirea persoanelor care suferă de schizofrenie are un impact semnificativ și asupra calității vieții aparținătorilor. „Tratamentul poate fi însă foarte eficient, dacă include, pe lângă tratament medicamentos pentru boala cronică, intervenții psihologice și de psihoeducație specifice. Intervențiile psihosociale pentru tratamentul schizofreniei lipsesc cu desăvârșire în alte părți ale țării. Programele de psihoeducație inexistente, numărul mic de psihologi care doresc să lucreze cu pacienții cu schizofrenie și pregătirea incompletă a acestora îngreunează și mai mult accesul la servicii de tratament de calitate”, se menționează într-un comunicat post-eveniment.

 

La simpozionul organizat de Clinica  Hope au participat reprezentanți ai autorităților locale, medici, reprezentanți ai autorităților sanitare din Iași, interesați să vadă cum pot să ajute cât mai eficient pacienții cu schizofrenie.

Dr. Bondoc a subliniat că prin Programul Conexiuni, singurul program de psihoeducație dedicat persoanelor cu schizofrenie din țară destinat pacienților cu schizofrenie și familiilor acestora, se urmărește „creșterea calității vieții, aderența la tratament și creșterea stimei de sine. Programul nostru de psihoeducație pentru pacienții cu schizofrenie și familiile lor devine de astăzi gratuit pentru pacienții din Iași. Abordarea integrată a acestei tulburări duce la creșterea cu 60% a calității vieții persoanelor cu această tulburare”, menționând că o astfel de abordare este absolut necesară oriunde în țară.

 

Cu ocazia simpozionului a fost anunțată și înființarea Asociației Române de Psihoterapie în Schizofrenie, prin care se vor asigura cursuri de instruire pentru psihologi și psihoterapeuți. „În cadrul acestei asociații profesionale, traineri specializați din mai multe colțuri ale lumii vor susține cursuri de instruire pentru psihologi, psihoterapeuți în evaluarea funcționalității și formele de intervenție psihologică care au eficiență dovedită științific în tratamentul schizofreniei”, se menționează în comunicatul amintit. Unele dintre aceste forme terapeutice, precum terapia cognitiv-comportamentală pentru psihoză (CBT-P) special dezvoltată pentru schizofrenie sau programele de training de abilități sociale (SST) sunt deja aplicate de terapeutții clinicii, care însă consideră că este necesară extinderea acestor competențe la nivelul terapeuților din întreaga țară, iar „pentru aceste traininguri vom încerca să beneficiem de sponsorizări, în așa fel încât cât mai mulți terapeuți să-și permită acest training în mod gratuit”, spun aceștia.

Primele 4 cursuri se vor ține în Cluj, pe 25 iunie – în format fizic, la București, pe 2 iulie – online și pe 9 iulie – în format fizic, iar în data de 23 iulie, la Iași, cursul se va ține în format fizic.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel privind necesitatea creșterii îngrijirii din domeniul sănătăţii mintale, ca urmare a efectelor dezastruase lăsate de pandemia de COVID-19, subliniind că se înregistrează o creştere bruscă a problemelor de sănătate mintală la nivel global, în ultimii doi ani. Depresia şi anxietatea au crescut cu 25% doar în primul an al pandemiei de coronavirus, a precizat OMS cu prilejul lansării celei mai ample evaluări realizate de agenţie referitoare la sănătatea mintală la nivel global de la începutul secolului. „Viaţa fiecăruia dintre noi afectează pe cineva cu o problemă de sănătate mintală. O bună sănătate mintală înseamnă o bună sănătate fizică, iar acest nou raport pledează cu tărie pentru schimbare. Investiţia în sănătate mintală este o investiţie într-o viaţă şi un viitor mai bun pentru toţi”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Principalele cauze ale depresiei sunt abuzul sexual petrecut în copilărie şi bullying-ul, se precizează în raportul care face apel la acţiuni pentru abordarea ambelor probleme cu sprijinul serviciilor sociale, susţinere oferită familiilor care întâmpină dificultăţi, precum şi implementarea unor programe de educare socială şi emoţională în şcoli. Inegalităţile sociale şi economice, războiul, criza climatică şi ameninţări sanitare precum pandemia sunt menţionate ca factori de risc pentru afecţiunile mintale.

 



Comentarii (2)

  1. Mihai Mihaela spune:

    Când incep înscrierile pentru București și unde?

    • Redactie SB spune:

      Noi nu avem detalii, dar întrebați la Clinica Hope,la tel. 0724 792 901, care v-ar putea oferi astfel de informații.

Adaugati un comentariu


 

*