Exelența în cercetare medicală și implicarea socială, premiate la Gala UMF Cluj

10 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor UMF „Iuliu Haţieganu” 2021, eveniment care are loc la finalul fiecărui an.

 

Timp de o săptămână (6-12 decembrie), întreaga comunitate academică medicală clujeană este implicată într-un maraton de evenimente științifice, educaționale, sociale și artistice, prin care anul acesta se marchează 102 ani de învământ medical în limba română la Cluj, în cadrul Zilelor Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu”.

Evenimentul, deja tradițional, are loc, în fiecare an, în preajma sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou, când se trage „linie”, se face bilanțul anului care se încheie și se proiectează strategia și speranțele pentru anul următor și, totodată, sunt premiate realizările deosebite ale cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților universității. „A fost un an în care am rămas aceeași echipă unită și performantă, am fost în continuare solidari și ne-am dedicat atât misiunii noastre universitare, cât și comunității în care ne desfășurăm activitatea. Ne-am perfecționat și am evoluat, în ciuda tuturor provocărilor care ni s-au ivit în cale” – a precizat prof. dr. Anca Buzoianu, recorul UMF Cluj.

 

La Gala Premiilor Universității, care a avut loc joi seară, în Aula „Iuliu Hațieganu”, „cei mai buni dintre cei buni” dintre dascăli, cercetători și studenți au fost răsplătiți cu premii și aplauze. Realizările deosebite din ultimul an și performanțele obținute în activitatea didactică, în cercetare, dezvoltare și inovare, în infrastructură și pe plan administrativ, cât și din perspectiva responsabilității sociale, au fost premiate joi seară, într-o atmosferă emoționantă, în cadrul căreia, în ciuda respectării regulilor sanitare impuse de pandemie, cei prezenți s-au simțit aproape unii de alții.

Este extrem de important ca o universitate să își recunoască și să își răsplătească valorile. Realizărilor colegilor și studenților noștri ne onorează și totodată constituie brandul universității noastre. Imaginea, performanța, competitivitatea și recunoașterile de înalt nivel sunt rezultatul implicării și muncii depuse de fiecare membru al comunității noastre academice.Fiecare dintre noi jucăm un rol important în evoluția școlii medicale și nu există limite pentru următorul secol al acesteia, dacă îi inspirăm, la rândul nostru, pe alții, să facă la fel”, a punctat, cu ocazia înmânării remiului, prof. dr. Anca Buzoianu.

 

Marele premiu „Iuliu Hațieganu” i-a revenit anul acesta prof. dr. Sorin Marian Dudea, prorector, căruia Anca Buzoianu i-a mulțumit pentru „implicarea deosebită în viața universității, pentru elaborarea Cartei Universității, organizarea examenului de admitere în ultimii 20 de ani, în cadrul comisiei de elaborare a subiectelor, precum și pentru implicarea în organizarea concursului național de rezidențiat.

Vizibil emoționat, dr. Dudea a declarat că nu știe dacă a meritat acest premiu, dar are convindegera că la fel de bine ar fi putut fi premiată „îndrăzneala celor care au avut tăria să spună: nu ne oprim, megem mai departe, nu trecem în online, trebuie să facem școală!”, sau  „cerbicia” dascălilor de a se prezenta, zi de zi, „cu masca pe figură, în fața studenților” sau, și mai rău, de a vorbi „în fața unei sticle”, fără să privească „în ochi, lumina, înțelegerea studentului”, dar și studenții care au înțeles „că trebuie să facă altfel școala și că această școală înseamnă devenire”.

Mulțumind tuturor celor cu care consideră că a fost „norocos” să se întâlnească în cei 30 de ani care au însemnat „călătoria” sa prin această universitate și alături de care a putut să viseze și să contribuie „la evoluția a ceea ce numim cu toții UNIVERSITATEA NOASRĂ”, dr. Sorin Dudea a subliniat că Universitatea înseamnă „dincolo de suma de persoane care sunt în ea, care vin și pleacă, înseamnă o sumă de idei, de crezuri și de principii care dăinuie și care ne definesc pe noi toți”.

 

Anul acesta, în premieră, s-au acordat două Premii pentru responsabilitate socială. Prof. dr. George Călin Dindelegan, prorector, i-a felicitat pe asistenții universitari doctori Călin Popa și Emil Moiș pentru implicarea deosebită în organizarea Maratonului vaccinării anti-COVID-19 de la Cluj-Napoca și coordonarea celor peste 500 de voluntari care au participat la acest eveniment și le-a înmânat unul dintre premii.

Al doilea Premiu pentru responsabilitate socială a fost acordat Organizației Studenților Mediciniști, pentru impactul social pozitiv generat de proiectele desfășurate în perioada pandemiei COVID-19.

Rectorul Anca Buzoianu, care i-a înmânat premiul președintelui organizației, Andrei Tudor Ilie, i-a lăudat pe „minunații noștri studenți care, atunci când la toatălumea le era frică, când toți eram terorizați de efectul virusului asupra societății, au fost în primele rânduri, au mers voluntar în spitale, voluntar la DSP, voluntar la aeroport, voluntar acolo unde a fost nevoie de ei. Au început prin a duce, în perioada stării de urgență, cumpărături vârstnicilor și persoanelor vulnerabile și s-au angrenat cu trup și suflet pentru ajutorarea semenilor, arătând că sunt, cu adevărat, viitori medici, asistenți medicali și kinetoterapeuți de nădejde”.

 

Medicul Marius Emil Rusu a primit Premiul „Ion Baciu”, pentru cea mai bună teză de doctorat din anul universitar 2020/2021, pentru teza „Analytical and biological studies of several bioactive compounds of the most used tree nuts and the positive impact on health (Studii analitice și biologice ai unor compuși bioactivi din sâmburi și impactul pozitiv asupra sănătății)”. Prof. dr. Nadim Al Hajjar – prorector, a fost cel căruia i-a revenit misiunea de a-i înmâna premiul și a subliniat, între altele, că tânărul medic nu doar că a finalizat, sub îndrumarea prof. dr. Laurean Vlase, o lucrare excepțională, dar a și publicat, în ISI, șase articole cu factori de impact foate buni.

Premiul pentru administrație i-a fost înmânat ec. Liviu Lazea, director general adjunct administrativ al UMF „Iulius Hațieganu”, pentru implicarea deosebită în organizarea administrativă a universității în perioada pandemiei COVID-19, precum și a evenimentelor importante ale universității: examenul de admitere, ceremoniile de absolvire și concursul de rezidențiat.

 

Facultatea de Medicină, reprezentată de prof. dr. Mihaela Șoimița  Suciu a acordat Premiul „Victor Papilian – Discipline fundamentaleprof. dr. Sorana-Daniela Bolboacă, disciplina Informatică medicală și Biostatistică.

Premiul „Octavian Fodor” – Discipline medicale a revenit prof. dr. Daniela Fodor, disciplina Medicală II.

Premiul „Ion Chiricuță” – Discipline chirurgicale a ajuns la conf. dr. Monica Platon, disciplina Radiologie și Imagistică, Medicină Nucleară.

Premiul pentru excelență didacticăDisciplina Nursing a revenit conf. dr. Dorin Farcău, as. dr. Doina Badiu-Tișa, as. dr. Alina Petronela Coblișan, as. dr. Liliana David, as. dr. Elisabeta Hirișcău, as. dr. Claudia Pop.

Premiul de excelență în cercetarea științifică a fost acordat șef lucr. dr. Ștefan Vesa, Disciplina Farmacologie, toxicologie și farmacologie clinică.

 

Premiile pentru tinerii cercetători din cadrul Facultății de Medicină, acordate pentru articolele cu cel mai mare factor de impact publicate în ultimul an în reviste ISI, au fost înmânate de prof. dr. Carmen Mihu, prorector.

Premiul pentru Discipline fundamentale a fost acordat as. dr. Teodora Irina Bonci – Fiziopatologie.

Premiul pentru Discipline medicale a fost atribuit șef lucr. dr. Andreea-Iulia Socaciu – Medicina Muncii.

Premiul pentru Discipline chirurgicale a răsplătit activitatea științifică a as. dr. Ioana Bene – Radiologie și Imagistică și as. dr. Roxana-Adelina Ștefan – Histologie.

 

Facultatea de Farmacie, prin prof. univ. dr. Geanina Crișan, decanul facultății, a acordat Premiul „Teodor Goina”, prof. dr. Corina Ionescu, disciplina Biochimie Farmaceutică și Laborator Clinic.

Premiul de excelență în activitatea științifică i-a fos decernat prof. dr. Ioan Tomuță, disciplina Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie.

Premiul pentru excelență didactică i-a revenit prof. dr. Marcela Achim, disciplina Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie.

Premiul pentru tineri cercetători a fost înmânat, de prof. dr. Radu Nicolaie Oprean – prorector, as. dr. Ionel Fizeșan, disciplina Toxicologie.

 

Facultatea de Medicină Dentară a oferit patru distincții, prin decan, conf. dr. Cristian Dinu.

 Premiul „Gheorghe Bilașcu” a fost înmânat colectivului de autori ai cărții „Radiologie Orală. Ghid practic de tehnică, anatomie și semiologie radiologică”, publicată la Editura Medicală, în 2021, avându-l coordonator pe prof. dr. Mihaela Hedeșiu, disciplina Radiologie Dentară.

Premiul „Iulia Chira pentru excelență în activitatea didactică a revenit prof. dr. Diana Dudea și colectivului disciplinei Propedeutică dentară și Estetică.

Premiul de excelență în activitatea științifică a fost adjudecat de șef lucr. dr. Ioana-Roxana Bordea, disciplina Sănătate Orală.

Premiul pentru tineri cercetători a revenit șef  lucr. dr. Alexandru Meșter, disciplina Sănătate Orală și a fost înmânat de prof. dr. Mihaela Felicia Băciuț, prorector.

Pentru a intra în atmosfera festivă specifică lunii decembrie, Gala s-a încheiat cu un concert de colinde intepretate de corul UMF, dirijat de dr. Vlad Eniu.

Sursă foto: UMF Cluj (captua)


Adaugati un comentariu


 

*