Maslinele si calitatile lor terapeutice

8 iunie 2014 | 0 comentarii |

 Datorita cantitatilor mari de grasimi mononesaturate si de antioxidanti, maslinele au numeroase beneficii pentru organismul uman.

 

maslineMaslinele sunt cunoscute de sute de ani pentru proprietatile lor nutritionale si calitatile medicinale, ceea ce a contribuit la popularitatea acestui aliment si raspandirea sa in intreaga lume. Primele masline au fost consumate in Liban, Iordania si Israel, iar din aceasta zona au fost duse in Grecia, apoi in Italia si Franta. Maslinele contin cantitati importante de grasimi mononesaturate, vitamina A, E, K, fier, cupru, calciu si fibre. De asemenea, au proprietati antiinflamatorii si antioxidante, iar datorita cantitatilor mari de grasimi mononesaturate si de antioxidanti, maslinele au numeroase beneficii pentru organismul uman. Trebuie facuta, insa, o diferenta intre maslinele negre si cele verzi, intrucat maslinele negre au mai multe calorii decat cele verzi, pentru ca in procesul de maturare nivelul grasimilor creste, in paralel cu o scadere a aportului nutritional benefic. Aportul lor caloric este semnificativ: 132 de calorii la fiecare 100 de grame pentru maslinele verzi, comparativ cu 350 de calorii pentru cele negre.

 

masline 2Cercetarile au demonstrat ca folosirea uleiului de masline presat la rece creste semnificativ nivelul „colesterolului bun” care previne oxidarea si depunerea grasimilor pe artere. Totodata, uleiul de masline reduce nivelul total al colesterolului din organism, fiind printre cele mai puternice remedii impotriva acestei probleme cu care se confrunta numerosi pacienti. Totodata substantele continute de masline anihileaza radicalii liberi si stopeaza procesul de malignizare a celulelor sanatoase, impiedicand formarea tumorilor canceroase.

Maslinele contin si o cantitate mica de vitamina E, substanta deosebit de benefica pentru piele, si nutrienti cu proprietati antioxidante si antibacteriene. Hydroxyttyrosulul este un fitonutrient din masline care previne pierderea de masa osoasa. Mai multe studii au aratat ca in urma consumului de masline, la nivelul oaselor s-a constat o depunere semnificativa de calciu fapt benefic pentru sistemul osos.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*