Maternitatea cea noua din Buzau, nascuta cu un „handicap” de cinci milioane de euro?

26 iulie 2012 | 1 comentariu |

Presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, a confirmat astazi, ca cea mai cea” maternitate din Romania are dotari de numai 100.000 de euro si nu de cinci milioane de euro cat s-a alocat in acest scop. Fostul presedinte Victor Mocanu va trebui sa justifice, probabil, unor organe de ancheta, unde s-a dus diferenta de bani. Noua maternitate este inca neterminata si sunt slabe sperante sa fie functionala inainte de sfarsitul acestui an.

 

Impozantul imobil de pe strada Victoriei, nr. 18, din Buzau s-a dovedit, dupa cum www.sanatateabuzoiana.ro a mai aratat, o mare teapa.  Cea mai moderna maternitate din Romania”, pentru care s-a cheltuit din banii buzoienilor aproape 20 de milioane de euro (iar pentru 10 milioane se vor plati si dobanzi bancare o lunga perioada), este in continuare neterminata, desi a fost inaugurata cu mare pompa de fostul presedinte al Consiliului Judetean, Victor Mocanu, cu doar 10 zile inainte de alegerile locale.

Astazi, intr-o conferinta de presa, actualul presedinte al Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, a confirmat ca aparatura medicala cu care s-a laudat Mocanu la inaugurarea noului obiectiv medical fusese inchiriata cu exorbitanta suma de 50.000 de euro plus TVA (adica aproape 60.000 de euro) pe luna.

Mai mult, nu este exclus ca o ancheta serioasa asupra modului in care au fost cheltuiti banii sa se finalizeze cu un dosar penal, pentru ca din primele verificari reiese ca din cinci milioane de euro cat s-au alocat pentru dotari, s-au folosit numai 100.000 de euro, iar diferenta nu se stie unde s-a scurs.

 

Evaluarea interna este in plina desfasurare

 

S-a constituit o comisie interna de evaluare a situatiei de la noua Maternitate, coordonata de vicepresedintele Consiliului Judetean, Cristinel Romanescu. Nu avem deocamdata un raport privind cheltuielile efectuate la acest obiectiv, dar stim deja ca o mare parte din aparatura medicala prezentata la inaugurare era inchiriata de la firma SC Medical Finances Project SRL. Chiria era de 50.000 de euro plus TVA (adica aproape 60.000 de euro – n.r.), in timp ce aparatura cumparata este de numai 100.000 de euro. Contractul de inchiriere a si fost reziliat, de altfel, pentru ca se plateau acesti bani in conditiile in care noua Maternitate probabil nu va putea fi data in folosinta pana la sfarsitul acestui an. Lucrarile nu sunt inca finalizate, mai trebuie dupa aceea sa fie obtinute toate avizele de functionare si, din cate am discutat si cu conducerea Maternitatii si a Spitalului Judetean de Urgenta, asta dureaza. Incercam sa punem in functiune noul obiectiv, vom achizitiona si aparatura necesara, dar nu se pot sari niste etape care legal trebuie respectate”, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu.

Noua Maternitate este un proiect generos, apreciat ca atare atat de actuala conducere a Consiliului Judetean, cat si de personalul medical si de buzoiencele  care asteapta sa devina beneficiare ale unor conditii moderne de cazare, de investigatii, de tratament medical si mai ales sa-si poata aduce pe lume copiii in conditii civilizate.

 

Prea multe semne de intrebare

 

Potrivit proiectului, viitoarea Maternitate este compusa din doua corpuri de cladire lipite, unul cu regim de inaltime S+P+1E, iar celalalt, cu S+P+4E. Este construita pe o suprafata desfasurata de 10.000 de metri patrati, din care 7.000 mp – spatii in care se vor acorda servicii medicale si administrative, iar 3.000 mp – spatii hoteliere – pentru  114 paturi.

Sectia de Radiologie, spalatoria si spatiile cu destinatie tehnologica si administrativa  sunt desfasutrate la subsol, iar la parter vor functiona o Unitate de Primire Urgente, patru cabinete de ambulatoriu, o clinica pentru internari de zi, trei laboratoare de analize medicale si vestiare pentru internari. Etajul 1 are un Bloc operator cu trei Sali de nasteri, o sectie de Terapie Intensiva, vestiarele medicilor, Blocul de nasteri cu sase Sali de operatii si o sectie de Neonatologie cu patru saloane.  Etajele 2, 3 si 4 reprezinta spatiile de cazare, fiecare nivel avand cate doua Sali de tratament si 17 saloane cu cate unul, doua si trei paturi.

Inaugurarea de la 1 iunie s-a facut clar in scop electoral, din pacate lasand in urma mari semne de intrebare, in conditiile in care doua etaje erau neterminate, panourile solare nu fusesera montate, racordarea la incalzirea centrala a orasului nu era realizata, spalatoria nici nu fusese inceputa, iar aparatura medicala era in cea mai mare parte inchiriata.

Investitia a avut la dispozitie, din fonduri exclusiv locale, aproape 20 de milioane de euro (la cursul de la data demararii proiectului). Jumatate din suma provine dintr-un credit bancar, iar 5 milioane de euro reprezinta suma alocata achizitiei de aparatura medicala si mobilier, dar se pare ca suma s-a volatilizat  sau s-a cheltuit in alte directii, sub bagheta lui Mocanu. Ramane ca raportul de evaluare sa detalieze modul in care s-au cheltuit banii.


Categorii: Analiza

Comentarii (1)

  1. Un buzoian spune:

    Oare cum se va termina ?
    Tinand cont ca Mocanu este in PSD (si se mai zvoneste ca va fi numit secretar de stat la Finante) va fi dat pe mana justitiei?
    Probabil ca USL va face ce a facut si alta data si ce a facut si PDL, isi va ”proteja” oamenii care au cotizat. Cine il tine in ”brate”, ca doar e destul de greu (obezitate gradul Z).
    Pentru Mocanu nu ar fi primul dosar penal care ar trebui sa i se instrumenteze.

Adaugati un comentariu


 

*