Maternitate regionala la Buzau

27 ianuarie 2013 | 2 comentarii |

Presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu spune ca a discutat deja cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, despre prelaurea obiectivului din Buzau in directa subordine a MS. Pentru a deveni functionala, noua Maternitate are nevoie de investitii de 9 milioane de euro in aparatura performanta.

 

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Noua Maternitate din Buzau revine in atentia publica, la mai putin de doua saptamani dupa ce procurorii DNA au ridicat o serie de documente de la Consiliul Judetean (CJ) Buzau, pentru verificari, existand suspiciunea ca in mandatul fostului presedinte Victor Mocanu (actualmente senator PSD), au fost efectuate cheltuieli nejustificate.

Astazi, presedintele actual al CJ Buzau, Cristi Bigiu, a declarat in cadrul unui interviu acordat TV Sud Est, ca noua Maternitate este „o prioritate” a mandatului sau si ca exista sanse sa fie data in functiune, chiar daca situatia  incurcata in care a fost lasata a facut ca acest lucru sa se amane.

Cunosc foarte bine situatia Maternitatii vechi, care functioneaza in acest moment si unde sunt conditii insalubre. Cu siguranta, cu totii ne dorim ca sotiile noastre sa nasca intr-o maternitate cum este cea noua si unde conditiile sunt cu mult mai bune. In momentul preluarii mandatului, am descoperit ca Maternitatea cea noua a fost inaugurata cu aparatura inchiriata, in conditiile in care nu era functionala, inca se montau prize si inca se varuia la etajele 3 si 4. Am luat masura rezilierii contractului de inchiriere a aparaturii, care era de aproximativ 50 000 de euro (+TVA – n.r.) in acel moment” a spus presdintele CJ Buzau, Cristi Bigiu.

 

Dupa instalarea in functia de presedinte al CJ, Cristi Bigiu a dispus  verificarea modului in care sub „bagheta” lui Mocanu, s-au cheltuit aproximativ 18 milioane de euro (a nu se uita ca Victor Mocanu a fost zeci de ani sef peste finante si este considerat un profesionist in materie, deci nu putem vorbi de ignoranta). Echipa de control, coordonata de vicepresedintele CJ, Cristi Romanescu, se pare ca a confirmat suspiciunile presei, iar acum, neregulile sunt verificate de procurorii DNA (prejudiciul estimat fiind mai mare de un milion de euro). Asa ca de mai bine de o jumatate de an, noua Maternitate, altfel construita dupa cele mai noi norme in domeniu, zace „goala”. Pentru a fi pusa in functiune necesita, potrivit lui Bigiu, investitii de inca 9 milioane de euro.

„Exista un studiu de fezabilitate care ne arata ca dotarea noii Maternitati ne-ar costa aproximativ 9 milioane de euro si nu avem posibilitatea sa cumparam din fonduri proprii aparatura medicala, in conditiile in care 9 milioane de euro este capacitatea maxima de creditare a intregului judet. Maternitatea, asa cum spuneam, este o prioritate a mandatului meu, motiv pentru care am purtat deja o discutie cu domnul ministru Nicolaescu, pentru a o transforma intr-o maternitate regionala, in asa fel incat sa existe sustinerea financiara functionarii ei, iar doamnele din Buzau si chiar din alte judete sa poata naste in cele mai bune conditii”,

In plus, fiind vorba despre o suprafata de aproximativ 10.000 mp, intretinerea imobilului va costa mai mult decat intregul Spital Judetean Buzau.

 

Reamintim ca noua maternitate a fost inaugurata la 1 iunie 2012, de „Ziua Copilului”, cu numai 10 zile inainte de alegerile locale, de catre fostul presedinte al Consiliului Judetean, Victor Mocanu, care s-a „batut” pentru inca un mandat la carma judetului. Alegatorii au decis insa ca vor sa fie reprezentati de Cristi Bigiu, care a obtinut votul unei majoritati covarsitoare de buzoieni care i-au acordat „girul” pentru cel putin patru ani.

Inca de atunci, Sanatatea Buzoiana a semnalat faptul ca desi inaugurat cu mare fast, obiectivul era neterminat, iar anumite lucrari fara de care nu ar fi putut obtine aviz de functionare nici macar nu fusesera prevazute in proiect. Spre exemplu, maternitatea nu era racordata la sistemul de incalzire al orasului si nici nu fusese prevazuta cu spalatorie proprie, Mocanu crezand ca poate folosi pentru asta servicii externalizate, desi legislatia interzice categoric iesirea dintr-un obiectiv sanitar, mai ales cu specific chirurgical, atat cu echipamente, lenjerie si alte materiale moi, cat mai ales cu deseuri medicale.

 

Foto: Ciprian Sterian

In cadrul aceluiasi interviu, presedintele Cristi Bigiu a abordat si problema Bazinului Olimpic, despre care spune ca de la „Mos Nicolae”, cand a fost redeschis, circa 3.200 de adulti si copii au beneficiat de facilitatile oferite de aceasta unitate. „Mai mult de jumatate sunt copii, care au venit la inot prin intermediul scolilor. Acesta a fost, inca de la inceput, si obiectivul nostru numarul unu: sa ii aducem pe copii la inot, pentru ca o viata activa este o viata sanatoasa. Totodata, ma bucur ca si adultii au manifestat interes pentru sport, acestia beneficiind si de serviciile conexe oferite de bazin, precum sauna sau masaj”.

In ciuda faptului ca parteneriatul incheiat intre firma detinatoare si Consiliul Judetean se apropei de sfarsit, presdintele CJ Buzau spune ca „nu se pune problema inchiderii”, intentia CJ fiind aceea de a prelungi parteneriatul sau chiar de a prelua Bazinul in administrare.  

Cu acelasi prilej au fost abordate teme despre regionalizare, buget, investitii, ca si despre anumite aspecte de ordin politic, intre care relatia cu primarul municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, presedintele PSD. Bigiu a respins categoric zvonul potrivit caruia ar avea intentia de a candida la urmatoarele alegeri la functia de primar.

Intre prioritatile enumerate a revenit, insa, crearea de noi locuri de munca pentru buzoieni, imbunatatirea conditiilor de infrastructura si atragerea investitorilor straini si autohtoni pentru infiintarea unui Parc Industrial in Buzau, precum si alocari bugetare catre sectoare importante pentru buzoieni, cum ar fi sanatatea si educatia.


Categorii: Autoritati, Spitale

Comentarii (2)

  1. Roza Mihalache spune:

    Cristi Bagiu s-a implicat adesea in bunul mers al sanatatii si educatiei in Buzau Este singura personalitate care a organizat spectacole pentru strangere de fonduri pentru spital si singurul care premiaza olimpicii buzoieni

  2. Buzoianu spune:

    Garantat toate controalele DNA se vor finaliza cu o ”abureala”, gasindu-se ”justificari” mai mult sau mai putin pertinente, astfel ca Mocanu nu va fi raspunzator.
    Cat despre planul lui Bagiu nu cred ca este fezabil – numarul de nasteri a scazut in ultimii 7-8 ani si nu vad o afluenta de nasteri la Buzau din judetele limitrofe cat timp fiecare judet are propriile maternitati si medici – poate ca Bagiu se gandeste sa faca clinica universitara.
    In paralel, spitalul judetean ar putea ramane tot o ”cenusereasa” cu noroi in curte, centrala termica veche de 45 de ani, tevi sparte si conditii putin spus insalubre.

Adaugati un comentariu


 

*