Niciun refuz dupa reluarea vaccinarii contra TBC la Buzau

13 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

In noiembrie 2012, in urma unui scandal privind reactiile adverse provocate de administrarea serului danez, Ministerul Sanatatii a oprit imunizarea si a solicitat o expertiza internationala. Consluzia a fost ca „beneficiile sunt mult mai mari decat riscurile” si s-a reluat vaccinarea.

 

In ultimul trimestru al anului trecut, medicii si parintii din intreaga tara au intrat in alerta, dupa ce mai multi sugari imunizati cu noul vaccin impotriva tuberculozei (BCG), importat din Danemarca, au avut reactii adverse: convulsii, febra, inflamarea ganglionilor axiali.

In ciuda celor peste o suta de cazuri in care copiii au facut reactii adverse in urma administrarii serului danez, mamicile din Buzau se pare ca au incredere in vaccin, mai ales dupa ce comisia mixta internationala chemata sa dea un verdict asupra riscurilor acestui vaccin, a concluzionat ca nu exista niciun pericol, iar reactiile adverse se incadreaza in reactiile normale si se vindeca de la sine.  

Niciun parinte nu a refuzat efectuarea vaccinului impotriva tuberculozei de la reluarea imunizarii bebelusilor. La Maternitatea din Buzau nu a fost raportat niciun caz de reactiea dversa la vaccinul BCG, ori de refuz”, a declarat Adriana Bratosin, purtatorul  de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 

Vaccinarea, oprita timp de zece zile

 

Pana in 2010, vaccinul BCG, la fel ca majoritatea serurilor folosite in imunizare in Romania, era produs de Institutul „Cantacuzino“ si nu a prezentat probleme, insa tulpina celui importat din Danemarca a provocat numeroase recatii adverse si chiar au fost cazuri in care s-a spus ca in loc sa-i protejeze pe nou-nascuti, favorizeaza aparitia tuberculozei. In Romania, potrivit dr. Raed Arafat, au fost inregistrate 115 cazuri de reactii adverse pana la inceputul lunii noiembrie. In schimb, vaccinul antituberculoza (BCG) realizat de Institutul Cantacuzino nu a inregistrat nicio reactie adversa la administrare, in perioada 2005-2011, potrivit  Agentiei Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

In luna noiembrie, scandalul reactiilor adverse produse va vaccinul anti BCG importat din Danemarca a fost analizat de Ministerul Sanatatii si s-a dispus sistarea vaccinarii. Ministrul sanatatii de la acea data, dr. Raed Arafat, a solicitat o expertiza din partea Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei. Avand in vedere ca exista puncte de vedere divergente ale specialistilor privind evolutia dupa vaccinarea cu BCG si in urma unei prime analize asupra situatiei create, am decis sa solicitam o opinie neutra si avizata. O echipa de experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita, declara, pe 22 noiembrie 2012,  dr. Arafat, cand a dispus suspendarea vaccinarii.

 

Expertii europeni au dat unde verde reluarii imunizarii

 

Laborator Institutul Cantacuzino

Pe 28 noiembrie, expertii europeni, impreuna cu cei ai OMS si specialistii romani au inceput evaluarea situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei si au avut o prima intalnire cu ministrul Sanatatii, Raed Arafat, se preciza in comunicat al MS.

Pe 30 noiembrie, dr. Arafat anunta ca vaccinarea anti-TBC va fi reluata, subliniind ca Romania are nevoie de vaccinul BCG din Danemarca. Ministrul Sanatatii a aratat ca specialistii comisiei internationale au luat in considerare faptul ca peste „136 000 copii au fost vaccinati cu primul lot de vaccin BCG-SSI (vaccinul. danez) din iunie 2011, si s-au raportat 134 de reactii adverse, usoare pana la moderate. Ocazional s-a constatat formarea de abcese cu ulceratie, care este putin probabil sa puna probleme pe termen lung, nicio complicatie severa nefiind inregistrata”.

Argumentele care au stat la baza reluarii vaccinarii au constat in faptul ca in ultimul deceniu, vaccinul BCG a contribuit la reducerea la jumatate a numarului de cazuri de TB la copii sub 14 ani in Romania, iar beneficiile vaccinarii BCG au fost considerate mai mari decat riscurile.

Actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a alocat 10 milioane de lei pentru investitii la Institutul „Cantacuzino”, in vederea repunerii in  functiune a liniei de productie, astfel ca din 2014 este posibil sa nu mai fie necesar sa apelam la seruri dubioase din import.

Vaccinul BCG este folosit in profilaxia specifica Tuberculozei, se administreaza nou-nascutilor in maternitate si este inclus in Programul national de imunizari al MS, fiind administrat gratuit.


Adaugati un comentariu


 

*