Medicamentele oncologice ajung in farmaciile cu circuit deschis

22 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Este promisiunea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, dupa intalnirea de ieri, cu reprezentantii APCR, cand a declarat ca din mai, bolnavii de cancer nu vor mai evea dificultati in procurarea medicamentelor.

 

Medicamentele oncologice vor putea fi achizitionate de luna viitoare si din farmaciile cu circuit deschis, a spus duminica, 21 aprilie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Cezar Irimia.

Ministrul a prezentat un bilant al colaborarii cu Alianta Pacientilor Cronici din Romania, concentrat pe achizitionarea unor medicamnete cu stocuri deficitare  si a mentionat ca pana la finalul anului nu vor mai fi probleme in ceea ce priveste aprovizionarea cu aceste medicamente.

 „ Principalele noastre directii au fost sa acordam niste bani UNIFARM-ului, ca sa poata sa aiba o resursa suplimentra in a asigura acele medicamente pentru care toti stim ca aveam discontinuitate in aprovizionare. Stim ca, de exemplu, la unele s-a facut export paralel, altele s-au retras de pe piata de catre producatori, pemntru ca ulterior sa li se creasca preturile. Am intocmit o lista de medicamente la care am constatat o discontinuitate in aprovizionare. Am facut ca aceasta lista sa fie din ce in ce mai mica. Am instituit un sistem de alerta rapida, la nivelul institutiilor cu atributii la nivelul medicamentului”, a declarat ministrul Nicolaescu.

Si presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, spune ca situtia s-a imbunatatit, in ceea ce priveste citostaticele.

De trei ani de zile va informam ca aceste citostatice au disparut din piata. Ultima oara a facut-o chiar si Societatea Romana de Oncologie, in 4 martie 2012. Am scos in evidenta lipsa celor 40 de citostatice din Romania. Acum, lucrurile au inceput sa fie indreptate, dupa interzicerea comertului paralel cu citostatice. Aici a fost punctul culminant a ceea ce noi reclamam inca din 2009, chiar si Institutiei Prezidentiale, si ni s-a raspuns ca nu sunt solutii pentru a opri acest comert paralel. Uitati ca s-au gasit solutii; citostaticele noastre luau calea Occidentului”, a precizat presedintele APCR.

Achizitionarea unor stocuri de medicamente care prezentau disfunctionalitati, a constituit una dintre directiile in care s-au concentrat eforturile Ministerului Sanatatii in ultimele trei luni, de cand a inceput parteneriatul cu Alianta Pacientilor Cronici din Romania, a mai spus ministrul Nicolaescu.

La intalnirea de ieri, in cadrul careia s-a prezentat Bilantul primelor trei luni a parteneriatului MS cu APCR si Masurile luate de Ministerul Sanatatii pentru realizarea reformei in sanatate public, au participat, din partea Ministerul Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu si Secretarul de Stat Adrian Pana, iar din partea Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia – presedinte APCR si FABC, Nicolae Oniga – vicepresedinte APCR si presedinte ANHR, Marinela Debu – vicepresedinte APCR si presedinte APAH RO, Rozalina Lapadat – vicepresedinte APCR si presedinte APAA, Cristian Andriciuc – director executiv al FADR.


Adaugati un comentariu


 

*