Medici care au renuntat la cariere de succes in strainatate pentru a deschide o clinica in Romania

22 ianuarie 2014 | 4 comentarii |

Doi neurochirurgi cu studii si  practica in clinici renumite din Franta, Canada si Statele Unite au deschis, la inceputul acestui an, prima institutie medicala privata de neurochirurgie din Romania.

 

poza-art-neurochirurgie

In nenumarate randuri s-a vorbit despre exodul medicilor romani in clinici din strainatate, atrasi de conditiile de munca si de salariile net superioare si despre criza de medici din sistemul sanitar romanesc, generata de acest exod. Exista insa si medici romani scoliti la institutii de prestigiu de afara, deveniti specialisti recunoscuti in mari clinici, care au ales sa renunte la conditiile excelente de munca, la posturi de conducere si la slarii la care romanii doar pot visa si au ales sa se intoarca acasa pentru a-si pune experienta profesionala in slujba pacientilor romani. Ei efectueaza interventii chirurgicale prin tehnici moderne, intr-o clinica privata, iar salariile pe care le primesc sunt singurele beneficii, sumele obtinute din taxele de internare si servicii medicale fiind reinvestite in folosul pacientilor. Este cazul unei echipe de medici calificati in domeniul neurochirurgiei moderne, care au deschis la inceputul acestui an prima clinica privata de acest gen din Romania.

 

544_file1

Clinica se numeste Brain Institute, este specializata in neurochirurgie si a fost fondata la initiativa medicilor neurochirurgi Sergiu Stoica si Stefan Mindea, impreuna cu medicul anestezist Anca Visan. Acestia au atras de partea lor o echipa de specialisti cunoscuti in domeniu si au pus bazele clinicii unde se efectueaza interventii chirurgicale, folosindu-se cele mai moderne tehnici minim invazive. Potrivit datelor publicate pe site-ul propriu, Clinica functioneaza in parteneriat cu spitalul privat Monza, medicii oferindu-le pacientilor posibilitatea de a beneficia de interventii chirurgicale complexe. Obiectivul pe care si l-au fixat fomdatorii este acela de a transforma neurochirurgia traditionala romaneasca in una moderna, practicata in cele mai bune centre de neurostiinta din lume si de a oferi accesul pacientilor din Romania la interventii neurochirurgicale minim invazive. Profiturile sunt  reinvestite pentru imbunatatirea ingrijirii pacientilor si a practicii medicale, iar singura rasplata a medicilor este salariul pe care il primesc. Ce-i drept, nu se compara cu cel din spitalele publice.

 

Medicii Anca Visan si Sergiu Stoica

Medicii Anca Visan si Sergiu Stoica

Medicii care au avut initiativa infiintarii acestei clinici au studii si experienta dobandita in clinici din Franta, Canada si SUA, dar au ales sa se intoarca in tara si sa profeseze aici, desi in strainatate aveau asigurata o cariera de succes.

Doctorul Sergiu Stoica are o experienta de studiu si practica in domeniul neurochirurgiei vasculare si tumorale acumulata in cadrul Universitatatii Henri Poincare din Nancy si Spitalului Universitar Notre Dame din Montreal. A lucrat in Franta si Canada timp de 10 ani, revenind in tara in 2007. Aici a pus bazele si a coordonat departamentele de neurochirurgie de la Spitalul „Marie Curie” si apoi de la Spitalul Euroclinic, iar in anul 2013 a primit Premiul De profesie medic in Romania, la Gala Medica 2013.

Dr. Anca Visan este medic primar anestezist si are o experienta de peste 1.000 de operatii neurochirurgicale. Absolventa a Facultatii de Medicina Generala UMF Carol Davila din Bucuresti, a urmat rezidentiatul in specialitatea ATI la Institutul Clinic Fundeni, sub indrumarea medicului Dan Tulbure, iar in perioada 2002-2012 a colaborat in domeniul ATI cu diverse spitale din Bucuresti. In perioada 2008-2013 a fost medic specialist in cadrul Spitalului Euroclinic, iar in perioada 2012-2013 a devenit sef sectie al Departamentului ATI.

 

hqdefaultDoctorul Stefan Mindea este specializat in neurochirurgie spinala minim-invaziva. Si-a incheiat studiile in medicina la Northwestern University Medical School din Chicago si specializarea in neurochirurgie la Northwestern Memorial Hospital si la Stanford University School of Medicine. Dupa finalizarea studiilor a profesat in SUA, devenind director al sectiei de neurochirurgie spinala al Centrului Medical Universitar Stanford si profesor universitar in chirurgia spinala minim-invaziva, la aceeasi institutie. Timp de cinci ani consecutiv, intre  2009 si 2012, a fost premiat in Top 5 al celor mai buni chirurgi de la Universitatea Stanford.

Pentru pacientii interesati, clinica a pus la dispozitie si un site pe care pot fi gasite toate informatiile necesate, inclusiv tarifele aplicate pentru diferite interventii chirurgicale.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Comentarii (4)

 1. Buzoianul spune:

  Hai sa ne laudam ca nu costa nimic….
  Am consultat site-ul clinicii si ce spune acolo ”au reunit cea mai buna echipa de specialisti in neuro-chirurgie din Romania sub umbrela Brain Institute”.
  Cine citeste aceasta fraza realizeaza ca aici ceva nu este in regula. Probabil ca in ingamfarea lor au uitat ce scoala de neuro-chirurgie are Romania. M-am uitat la lista medicilor: probabil ca unii sau toti sunt OK, dar ca sa afirmi ca ai cea mai buna echipa neuro-chirurgicala din Romania depaseste limita bunului simt.
  Singurul profesor este cel tinerel venit din STATE. Din pacate romanul de rand nu stie ca a fi profesor in USA nu este echivalent cu profesor in Romania si ca treptele de valori nu sunt comparabile neaparat.
  Iar ca preturi sunt scumpi pentru Romania; probabil ca sunt preturile corecte, dar ca sa mai spunem ca sunt clinica non-profit este o completa aiureala.
  Regula: in medicina nu te lauzi singur, cel care te poate lauda este doar pacientul.

 2. Neuron activ spune:

  Dna dr Visan nu este medic primar neuroanestezie. Echipa Brain tb sa precizeze daca au echipa completa de ingrijire perioperatorie pt astfel,de bolnavi- neurolog, angiografist, acces la tomograf 24 de ore din 24, Doppler cerebral 24/24, eeg, Emg, investigatii neurofiziologice, echipe de garda cu experienta in neurointensive care? Indeplineste acest spital cerintele din orinul MS 1500/2009?

 3. Neuron activ spune:

  Dl dr Stoica are tarife ff mari dar nu a facut publica si lista de complicatii postoperatorii. Ar fi bine sa stie pacientii si cit costa aceste complicatii cind semneaza consimtamintul informat.

 4. Medic in Romania spune:

  Sa definim corect
  Oamenii au un salariu si banuiesc ca nu este similar cu cel dat de MS (altfel s-ar fi dus la clinica de stat) iar profitul este reinvestit (un lucru cat se poate de corect pentru cine vrea o afacere si nu sa traga tepe).
  Deci exista salarii decente, exista profit reinvestit si nu exista promiscuitate gen Ministerul Sanatatii.
  Asa ca domnul Arafat sa nu se mai laude ca au venit foarte multi medici, iar daca au venit, au venit la privat si nu la STAT.
  Da, au venit cativa, pe o nisa de activitate bine definita, cu costuri corecte, cu salarii corecte si cu profit reinvestit.

Adaugati un comentariu


 

*