Solistul Leo Iorga, operat pe creier de medicul care a lasat Franta si Canada pentru a se intoarce sa profeseze in Romania

Cunoscutul artist a fost pacientul neurochirurgului Sergiu Stoica, fiind operat  printr-o tehnica de inalta performanta care ii va permite sa plece acasa dupa doar doua zile.

 

Neurochirurgii Mihai Craciun (stanga) si Sergiu Stoica (centru), la finalul operatiei

Neurochirurgii Mihai Craciun (stanga) si Sergiu Stoica (centru), la finalul operatiei

La inceputul acestui an, Sanatateabuzoiana.ro relata despre povestea a doi medici romani care au renuntat la cariere de succes in clinici de prestigiu din Franta, Canada sau Statele Unite pentru a se intoarce in tara si a practica neurochirurgie de inalta performanta, folosind metode minim invazive care permit pacientilor operati pe creier sa plece acasa in cateva zile si sa isi reia actiivitatea la foarte scurt timp de la operatie. In acest sens, au pus bazele unei clinici care a fost deschisa la inceputul acestui an in cadrul spitalului privat Monza, Clinica  Brain Institute.

La aceasta clinica a fost operat vineri si cunoscutul solist Leo Iorga, caruia i s-a extirpat o tumora de aproximativ trei centimetri de pe creier. Echipa care a efectuat interventia a fost coordonata de medicul Sergiu Stoica, unul dintre cei doi neurochirurgi care au fondat clinica, asistat de neurochirurgul Mihai Craciun si medicul anestezist Anca Visan. Si in cazul sau, tehnicile moderne folosite au dat rezultate, Leo Iorga urmand sa fie externat in cursul zilei de maine, medicii dand asigurari ca in maxim 10 zile isi va putea  relua activitatea.

 

leo-iorgaFostul solist al trupelor Compact, Cargo, Pacifica, actualmente membru al trupei Pact fusese operat in urma cu cativa la Institutul Marius Nasta pentru extirparea unei tumori canceroase la plamani, insa ulterior se pare ca boala a recidivat, prin aparitia altor formatiuni tumorale, la nivel cerebral. „Asupra metastazelor mele cerebrale a fost intervenit din septembrie, una dintre ele a disparut complet. Dar inainte de Paste am avut o criza mai mare de convulsii, ca un fel de convulsii epileptice. Tratamentul respectivelor crize m-a anchilozat, adica nici nu mai puteam sa ma tin pe picioare si atunci m-am intors la suita de medici. Radiologic, nu se mai poate intra acum, pentru ca formatiunea ramasa acolo a fost foarte expusa radiologic si atunci singura solutie viabila, preferabila, a fost o interventie chirurgicala directa, insa la foarte multe spitale de stat mi s-a spus ca riscurile sunt de paralizie totala sau partiala si singurul loc unde l-am gasit pe doctorul Sergiu Stoica a fost la spitalul privat Monza”, declara Leo Iorga inainte de operatie, optimist ca gasise un medic dispus sa faca interventia care presupunea asemenea riscuri.

 

segiu stoica brain instituteS-a confruntat cu oarece dificultati financiare, avand nevoie de suma de 8.000 de euro pentru plata operatiei care, fiind efectuata intr-o clinica privata nu a fost decontata de stat. Prin intermediul unei campanii desfasurate pe Facebook de apropiatii sai s-a reusit strangerea sumei necesare, iar in cursul zilei de ieri, solistul a fost operat printr-o metoda minim invaziva. Interventia a durat trei ore, la final, medicul Sergiu Stoica declarand ca a fost cea mai simpla operatie efectuata in ziua respectiva. „Tumora a avut aproximativ 3 cm in diametru, fiind strict localizata in aria motorie care comanda miscarea mainii si a piciorului. Datorita faptului ca tesutul tumorii este foarte diferit de cel sanatos, nu a fost necesara o operatie cu pacientul treaz.. Interventia nu a fost complicata, pentru ca suntem specializati pe chirurgie cerebrala si, de obicei, pe tumori care sunt localizate in zone destul de dificil de abordat. Particularitatea in cazul lui Leo a fost localizarea tumorii, respectiv in aria motorie. Avea un mic deficit, mai ales la picior, iar intr-o astfel de interventie, este important sa fii foarte precis si sa folosesti neuronavigatia, microscopul şi celelalte echipamente specifice neurochirurgiei minim invazive” a declarat dr. Sergiu Stoica.

 

leo iorgaMedicul  a explicat procedura folosita facand o comparatie cu geometria in spatiu. „Practic, ca sa fim foarte precisi, in neurochirurgie cream un sistem cartezian cu trei coordonate x, y si z, in care capul pacientului este prins fix. Tumora are niste coordonate pe care le stabilim cu ajutorul neuronavigatiei si a microscopului, care sunt conectate, si asta ne ajuta sa ajungem, printr-o incizie foarte mica, fix in zona unde este tumora. Aceasta nu se scoate dintr-o bucata, asa cum se intampla in chirurgia abdominala, ci se aspira progresiv, cu un disector cu ultra-sunete”, a detaliat procedura, medicul neurochirurg, la finalul operatiei.

Urmeaza ca pacientul sa fie supus unui RMN pentru a confirma ca ablatia este completa, caz in care riscul de recidiva este foarte mic. Leo Iorga ar putea pleca acasa in cursul zilei de maine, iar in 10 zile si-ar putea relua acrivitatea normala. Va mai necesita insa, ulterior, consultul medicilor oncologi, urmand ca acestia sa decida daca zone de pe care a fost inlaturata tumora mai necesita radioterapie.

Intr-un mesaj postat pe Facebook noaptea trecuta, Cristi Iorga, fratele solistului, multumeste celor care au contribuit la strangerea sumei necesare operatiei si echipei medicale care a efectuat cu succes interventia.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*