Medici trimisi in judecata pentru spagi incasate de la peste 300 de persoane

Totodata, cei trei medici au fabricat pe banda rulanta beneficiari ilegali de pensii pentru grad de invaliditate, de la care primeau mita pentru a le elibera documentele necesare.

 

Medicul Sebastian Telbis

Medicul Sebastian Telbis

Anchetatorii au finalizat recent cercetarile in cazul a trei medici din Caras Severin, printre care si Sebastian Telbis, seful Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei Judetene de Pensii Caras Severin. Cei trei au fost trimisi in judecate sub acuzatia de luare de mita, procurorii identificand nu mai pitin de 303 persoane de la care acestia au luat diferite sume de bani si alte bunuri materiale pentru a le elibera documente medicale necesare in vederea obtinerii pensiei pentru grad de invaliditate. Marea majoritate a spagilor incasate, respectiv 291, au revenit medicului Sebastian Telbis, in calitatea sa de sef al serviciului de evaluare, in timp ce colegii sai Ioan Dorel Ungur si Octavin Cenda, medici in cadrul birourilor de expertiza de la Caransebes si zona Oravita-Moldova Noua ale aceluiasi serviciu, au prmit mita de la 8, respectiv 4 pacienti.

 

spagaAnchetatorii au stabilit ca cei trei au primit mita de la pacientii care se prezentau la cabinete pentru expertizarea capacitatii de munca, in vederea obtinerii sau prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate. Pentru aceasta, pacidentii aveau nevoie de documente medicale, pentru a le depune la dosar, insa eliberarea eliberarea lor era conditionata de „atentiile” pe care erau nevoiti sa le ofere medicilor. In multe cazuri, bolnavii ofereau respectivele atentii in schimbul serviciilor pe care medicii li le faceau, oferindu-le documentele necesare, desi acestia nu se aflau in situatia de a beneficia de pensie pentru grad de invaliditate, pensie pe care ulterior au primit-o ilegal.

Spaga devenise insa atat de normala, incat chiar si pacientii care erau indreptatiti sa primeasca aceste pensii si pentru care obtinerea documentelor medicale ar fi trebuit sa fie doar o simpla formalitate, au fost nevoiti sa dea spaga pentru a le fi intocmite actele medicale. Dupa cum spun anchetatorii, in randul pacientilor se raspandise temerea ca in cazul in care nu vor da spaga, vor fi trimisi pentru investigatii suplimentare si costisitoare si in final si-ar fi putut chiar pierde dreptul de a obtine pensie. In cazul doctorului Telbis devenise o obisnuinta pentru toti pacientii care ii treceau pragul cabinetului sa ii ofere acestuia bani sau alte bunuri, de multe ori deciziile fiind deja semnate, inainte ca pacientii sa intre in cabinet, dar eliberate dupa primirea spagii.

 

arestati arsi 1La domiciliul si cabinetele in care isi desfasura activitatea medicul Sabastian Telbis au fost efectuate perchezitii in urma carora s-au gasit 108.000 de euro, 480 de lire sterline, 4.120 de dolari americani si 52.644 de lei, sume ce au fost confiscate.

Anchetatorii au constatat si faptul ca medicul si rudele sale apropiate detineau imobile, autoturisme si alte bunuri pe care nu le-au putut justifica, valoarea cestora depasind-o cu mult pe cea a veniturilor licite obtinute de medic in ultimii cinci ani. S-a dispus astfel indisponibilizarea acestora, masura impusa asupra a 8 case si apartamente, 8 terenuri si a 4 garaje, in valoare totala de 685.000 de euro, la care se mai adauga si sumele de bani gasite cu ocazia perchezitiilor. In legatura cu toate aceste bunuri indisponibilizate, procurorii au solicitat instantei sa dispuna masura confiscarii, fiind vorba de bunuri obtinute in urma activitatilor ilicite.

Cei trei medici vor fi judecati pentru comiterea infractiunii de luare de mita.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*