Medicul Irinel Popescu a primit un nou titlu de Doctor Honoris Causa

5 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, i-a acordat acest titlu pentru merite deosebite si aportul adus in dezvoltarea colaborarii intre UMF si academie.

 

Dr. Irinek Popescu

Profesorului univ. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Institutul Clinic Fundeni, presedintele Academiei de Stiinte Medicale si presedintele Romtransplant  (asociatia profesionala a transplantologilor din Romania), i s-a conferit titlul de Honoris Causa din partea Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, pentru merite deosebite si aportul adus in dezvoltarea colaborarii dintre UMF si Academie.

La evenimentul care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, au participat, printre altii, rectorul universitatii, Alexandru Irimie, Dan Luscalov, director executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), si fostii rectori Marius Bojita si Constantin Ciuce. 

Cu acest prilej, Irinel Popescu si-a prezentat admiratia pentru universitatea clujeana fata de care a transmis mesajul sau de „respect, recunostinta si speranta. In urma a tot ce s-a acumulat in domeniul transplantului, as vrea ca generatiile viitoare, studentii si rezidentii UMF Cluj-Napoca sa invete o serie de lucruri si la randul lor sa le preia si sa le duca mai departe”.

Laudatio pentru Irinel Popescu a fost prezentat de seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj, dr. Mihai Lucan.

In 2007, dr. Irinel Popescu a primit titlul de Honoris Cusa si din partea Universitatii Ovidius Constanta, iar in 2010, acelasi titlu i-a fost acordat de Unicersitatea de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu” din republica Moldova.

 

Se reorganizeaza sistemul de centre de transplant

 

Cu acelasi prilej, membrii Comitetului Stiintific Director al Agentiei Nationale de Transplant au anuntat ca Sistemul romanesc de centre de transplant va fi reorganizat, prin infiintarea a 20 de posturi de coordonator de transplant in cele mai importante spitale din Romania, proiectul de ordin de ministru fiind deja publicat pe site-ul Ministerului Sanatii. Coordonatorii de transplant vor avea rolul de a se ocupa de persoanele aflate in moarte cerebrala, ale caror organe ar putea fi donate. Specialistii in transplant spera ca astfel sa creasca numarul de donatori de organe de la 60 pe an, cati sunt in prezent, la 300 – 400. In acest an au fost efectuate 73 de transplanturi hepatice, iar in total, de cand se fac transplanturi de acest tip, cifra se apropie de patru sute.

La ora actuala, in Romania avem 3,5 donatori de organe la un milion de locuitori, fata de media europeana de 15 donatori, sau de 35 in Spania.

La randul sau, profesorul clujean Mihai Lucan, specialist in transplant  renal, sustine ca transplantul este mai ieftin decat terapiile bazate pe dializarea pacientilor. In acest an, echipa Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj a realizat mai mult de 100 de tranplanturi renale, dar pe lista de asteptare se afla 3.600 de persoane.

Ordinul ministrului Sanatatii se afla in dezbatere publica si ar putea deveni operational in luna ianuarie 2013.


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*