Medicul Mircea Beuran a diagnosticat-o pe Gioconda cu hipercolesterolemie

13 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

S-a intamplat la conferinta „Medicina si pictura” sustinuta de seful clinicii de chirurgie de la Floreasca, la Teatrul National

Leonardo da Vinci - Gioconda

Leonardo da Vinci – Gioconda

Invitat sa conferentieze in cadrul unui eveniment cuklturak desfasurat la teatrul National din Bucuresti, profesorul Mircea Beuran a ales ca tema pentru expozeu „Medicina si pictura”. In cadrul conferintei, la care au asistat numerosi spectatori, medicul a facut o prezentare inedita a mai multor picturi, apartinand unor autori celebri, in care sunt prezentate terapii medicale rudimentare, lectii de anatomie, primele transfuzii de sange, precum si modele care sufera de anumite afectiuni.

Printre cele mai celebre modele de picturi diagnosticate de Mircea Beuran s-a numarat si Gioconda lui Da Vinci, despre care medicul a spulberat mitul celebrului zambet al personaj, sustinand ca nu este vorba de un suras, ci mai degraba de o grimasa de durere provocata de o suferinta. Mai mult, profesorul Mircea Beuran i-a pus chiar si un diagnostic Giocondei, pe care o suspecteaza ca ar fi suferit de „hipercolesterolemie”. Isi bazaeza diagnosticul pe pata galbuie ce se observa pe pictura in jurul ochiului stang al modelului, pata ce ar indica o depunere de acizi grasi stransi sub piele, semnele aceleiasi afectiuni find  identificate si in lipoamele subcutanate ce se pot observa la nivelul mainilor.

"Portretul unui tanar" - Boticelli

“Portretul unui tanar” – Boticelli/autoportret

Personajul picturii Portretul unui tanar, a lui Botticelli, a fost diagnosticat de asemenea, cu „Sindromul Marfan”, o boala genetica ce afecteaza tesutul conjunctiv, in special la nivelul ochilor, scheletului osos si sistemului cardio-vascular. In acest caz, diagnosticul specialistului s-a bazat pe degetele extrem de lungi si subtiri, aproape feminine, ale modelului, simptom numit in termeni de specialitate „arahnodactilie”, element caracteristic sindromului respectiv. Acelasi diagnostic i-a fost pus si personajului din tabloul Madona cu gatul lung, pictat de Parmigianino.

Infanta Marguerita, in varsta de cinci ani, pictata de Diego Velázquez, ar fi suferit de „Sindromul Albright”, maladie genetica manifestata prin pubertate precoce, statura scunda, fragilitate osoasa si tulburari hormonale.

„Genunchii umflati” ai personajelor lui Michelangelo indica un exces de acid uric, tipic celor deranjati de calculii renali. „Michelangelo insusi suferea de calculi renali, de vreme ce, in timp ce lucra la Capela Sixtina, artistul se hranea numai cu paine si cu vin”, este parerea profesorului Beuran.

Francisco de Goya

Francisco de Goya

Un alt capitol al conferintei s-a intitulat Artisti sub influenta propriilor suferinte, ocazie cu care medicul a vorbit despre afectiunile de care au suferit cativa dintre marii pictori ai lumii. Participantii la simpoziona au putut afla astfel ca Goya si-a pierdut auzul la 28 de ani, ceea ce i-a cauzat si o severa cadere psihica. Lucrarile din acea perioada sunt dedicate cosmarurilor umane, decaderii morale si fantasticului morbid, pentru cei apropiati, Goya devenind un fel de nebun ratacit intr-o lume pe care nu o mai intelegea.

Van Gogh a suferit de sifilis, epilepsie, depresie si glaucom, dar si din cauza abuzului de absint. O cauza pentru cunoscutul incident in care si-a taiat urechea ar fi fost si Sindromul lui Ménière, care provoaca zgomote incomode in interiorul urechii.

Marea drama a vietii lui Toulouse-Lautrec a fost aceea ca provenea dintr-o familie in care se practicau casatoriile intre rude. Artistul a fost astfel  copilul unor veri primari, iar bunicile sale erau surori. Prin urmare, se nascuse cu o maladie congenitala care s-a manifestat puternic in adolescenta, atunci cand si-a fracturat femurul stang si apoi pe cel drept. Picioarele sale nu s-au mai vindecat corect niciodata, iar cresterea a stagnat. La maturitate, Toulouse-Lautrec masura doar 1,52 metri si avea un tors de om normal.

Prof. dr. Mircea Beuran

Prof. dr. Mircea Beuran

*Mircea Beuran este una dintre personalitatile marcante ale vietii medicale romanesti, avand  specializarea de medic primar chirurg.

Este profesor la Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti, seful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca. 

Este, de asemenea, presedintele Societatii Romane de Chirurgie – filiala Bucuresti si al Societatii de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie din Romania.


Categorii: Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*