Aluminiul, ucigasul tacut

20 ianuarie 2013 | 1 comentariu |

Cercetatorii trag un nou semnal de alarma: medicamentele, cosmeticele si alimentele sunt contaminate cu aluminiu, acest metal toxic putand provoca afectiuni grave precum cancer mamar, boli ale inimii, ficatului si ale sistemului nervos.

 

Aluminiul este al treilea cel mai prezent element din scoarta terestra si  impregneaza natural solul si panza freatica. Iar pentru ca si costurile pentru extragerea si productia lui sunt mici, industria il foloseste intens, iar oamenii sunt tot mai expusi la contactul cu el.

In urma cu 25 de ani s-a produs in Marea Britanie una dintre cele mai grave catastrofe ecologice: in timpul tratarii apei la Bormin Moor (Cornwall), 20 de tone de sulfat de aluminiu au fost deversate in sistemul de aprovizionare cu apa al orasului. In anii urmatori, oamenii din intreaga regiune au avut  probleme de sanatate, ceea ce l-a determinat pe Chris Exley, profesor la Universitatea Keele, expert de reputatie mondiala in aluminiu, sa constate ca  aluminiul ingerat odata cu apa potabila a actionat asupra sanatatii.  

Profesorul Exley spune ca aluminiul se adauga sau se foloseste in aproape tot ce mancam, bem, injectam sau absorbim, chiar daca nimeni nu stie daca nivelurile pe care le ingeram sunt sigure.

 

Favorizeaza dementa

 

Profesorul Exley arata ca sulfatul de aluminiu se adauga in de baut, pentru limpezire. Toate alimentele care au nevoie de aditivi, cum ar fi prajiturile si biscuitii, contin aluminiu. Bomboanele contin coloranti alimentari, care au la baza aluminiu. „Gasim acest element in bauturi ambalate, cum ar fi ceaiul, cacaua sau cele pe baza de malt, cum ar fi berea, precum si in unele vinuri si bauturi racoritoare, precum si in cele mai multe alimente prelucrate”, sustine profesorul Chris Exley. Cantitatea de aluminiu creste peste cota admisa si atunci cand carnea este gatita in oale de aluminiu sau in staniol.

Cercetarile efectuate de profesorul Exley si echipa sa l-au determinat pe acesta sa considere ca acumularea de aluminiu in organismul uman creste riscurile de dezvoltare a dementei de tip Alzheimer si a altor afectiuni  neurologice ca Parkinson sau scleroza in placi.

 

Ataca inima si ficatul

 

Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii au elaborat anumite masuri destinate sa reduca aluminiul din produsele alimentare, aportul tolerabil fiind fixat la 2 mg/kg de greutate corporala pe saptamana.

Profesorul Exley este insa sceptic. El atrage atentia ca atunci „cand cantitatea de aluminiu consumata depaseste capacitatea organismului de a o metaboliza, excesul se depune in diferite tesuturi, inclusiv in nervi, creier, oase, ficat, inima, splina si muschi. Noi il numim asasinul tacut pentru ca se strecoara in corp si apoi in oase si creier”.

Expertul britanic avertizeaza ca aluminiul este prezent si in produsele cosmetice, produsele de protectie solara, in unele medicamente, cum ar fi aspirina, precum si in vaccinuri. Gradul mare de toxicitate al aluminiului a fost constatat si in cazurile de expunere profesionala, la persoanele care faceau dializa. Acestea au dezvoltat afectiuni ale sistemului osos si encefalopatii cu potential de deces. Studiile au aratat ca 20% din aluminiul absorbit ramane in organism, scapand filtrelor de la nivelul rinichilor.

 

Risc de cancer mamar

 

Antiperspirantele din comert, chiar si cele produse de firme „cu pretentii”, contin aluminiu, care blocheaza activitatea glandelor sudoripare si impiedica eliminarea naturala a toxinelor din regiunea axilei. Aceste substante se depoziteaza, in timp, in ganglionii limfatici din aceasta zona, crescand riscul aparitiei cancerului la san. Se considera ca sarurile de aluminiu din antiperspirante ar creste nivelul estrogenului (hormon sexual feminin) in corp, asociat tot cu riscul de aparitie a cancerului mamar.

Medicii spun ca antiperspirantele sunt cu atat mai nocive cu cat aluminiul patrunde mult mai usor in organism prin piele, decat pe cale digestiva, si produc anomalii in structura ADN-ului celulelor mamare, cu posibila implicare in aparitia cancerului la san.

Exista pareri si argumente pro si contra acestei teorii, medicii dermatologi, farmacistii si cosmeticienii spun ca tot mai multe persoane doresc sa foloseasca produse fara aluminiu.

 


Categorii: Lifestyle, Medici

Comentarii (1)

  1. Ileana spune:

    Si eu auzisem de treaba cu antiperspirantul si riscul de cancer mamar, insa am inteles ca ar fi doar un mit. Ca daca e asa, ce ar trebui sa facem? Sa nu mai folosim nimic, nu cred ca e o idee prea buna. Prietena mea cea mai buna a fost la control la Dr. Claudia Teodorescu si mi-a povestit ca i-a placut si ca a plecat de acolo cu raspunsuri si un zambet pe buze pt ca era bine 🙂 Am de gand sa ma duc si eu curand, dar pana una alta, mai citesc de pe net.

Adaugati un comentariu


 

*