Efectele caniculei, combatute prin dieta

24 august 2012 | 0 comentarii |

Specialistii sustin ca anumite alimente, consumate in zilele cu temperaturi caniculare, au efecte benefice asupra organismului, in timp ce altele accentueaza disconfortul pe care acesta il resimte in perioadele cu temperaturi extreme.

 

Ce este bine sa mancam sau sa bem cand este canicula? Cei mai multi dintre noi, in aceste zile toride, ne gandim la inghetata, bere rece, sucuri, apa de la frigider, lactate sau fructe.

Specialistii sustin ca trebuie sa avem in vedere efectele pe care alimentele consumate le au asupra organismului, dupa ce acestea au fost digerate. Vara, pentru a compensa caldurile toride care ne obosesc, avem nevoie de alimente reci, dar asta nu inseamna ca este vorba despre cele care au stat la frigider, ci despre efectul pe care acestea il au asupra organismului.

O ceasca de ceai cald, sucuri din fructe naturale sau fructele consumate ca atare (mere, pere, smochine, grapefruit, prune, pepeni) si sandwich-urile cu branza si castravete pot avea un efecte benefice asupra corpului atunci cand temperaturile sunt ridicate. De asemenea, dovleceii, ciupercile, salata verde, pestele, ficatul de pasare si ouale proaspete pot contribui la o alimentatie care combate efectele caniculei asupra organismului. Cerealele sunt de asemenea recomndate vara, deoarece ofera corpului un aport foarte bun de calciu si magneziu”, spune dr. Doina Bunea, medic de medicina generala.

Mancarurile picante sunt si ele bune atunci cand temperaturile sunt ridicate, deoarece ajuta la transpiratia corpului, prin care acesta isi mentine un nivel optim din punct de vedere al caldurii.

 

Ingetata incalzeste organismul

 

Inghetata, pe care multi dintre noi o consideram desertul preferat si eficient in zilele caniculare, este de doua ori contraindicata. Medicii spun ca pe langa faptul ca este plina de calorii si ingrasa, inghetata incalzeste organismul in loc sa-l racoresca.

 „Chiar daca este un desert tentant, inghetata este contraindicata vara. Este falsa impresia ca ne racoreste, in realitate ea ne incalzeste. Pe de o parte are multe calorii asa ca ingrasa si energizeaza incalzind astfel organismul, iar pe de alta, pentru ca fiind rece, actioneaza asupra corpului ca un factor extern si in loc sa produca vasodilatatie periferica asa cum ne-am astepta, actioneaza constrictor, retinand caldura. Tocmai de aceea, daca mancam o inghetata atunci cand ne este foarte cald, o vrem si pe a doua sau chiar mai multe. Pe aceste considerente, inmdicina traditionala chineza inghetata este incadrata in grupa alimentelor calde, iar popoarele nordice o consuma iarna”, explica dr. Bunea.

Medicul mai spune ca desi tentatia este mare, produsele alimentare reci, in general inghetata sau bauturile cu gheata trebuie evitate. De asemenea, alcoolul, care degaja o mare cantitate de energie, este periculos.

Alimentele bogate in proteine si grasimi trebuie de asemenea evitate, deoarece corpul va avea mai mult de lucru pentru a le putea digera.


Categorii: Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*