Bronzul la solar, intre moda, riscuri si contraindicatii

A venit vara, imbrcamintea este mai lejera, iar dorinta de a arata bine a crescut si ea, bronzul fiind unul dintre „accesoriile” frumusetii la care in ultimii ani recurg tot mai multe tinere. Pentru ca nu s-au deschis inca strandurile si piscinele, iar timpul necesar obtinerii unui bronz uniform si rezistent in conditii naturale este relativ lung, tot mai frecvent se recurge la bornzul arificial, obtinut prin actiunea razelor ultraviolete la solar.

Medicii dermatologi nu sunt vehementi impotriva modei bronzarii la solar, dar atrag atentia asupra unor riscuri pe care le implica o astfel de procedura. Intre afectiunile favorizate de expunerea la solar sunt enumerate „pigmentarile, ridurile, imbatranirea prematura a pielii, dar cel mai important este cancerul de piele. Efectul expunerii la UV este cumulativ, iar riscul de a face cancer de piele creste cu fiecare sedinta de expunere la solar”, atrage atentia dr. Raluca Patrascu, medic dermatolog .

 

Dr. Raluca Patrascu

Dr. Raluca Patrascu

Factori de risc si preventie

Chiar in aceasta perioada Societatea Romana de Dermatologie desfasoara o actiune de consultatii gratuite si consiliere care are ca scop descoperirea precoce a afectiunilor pielii – MelanomaDay. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca „expunerea la solar poate duce la transformarea alunitelor, din leziuni benigne in melanom malign. Melanomul este o tumora care se dezvolta din celulele pigmentare, care intervin in colorarea pielii. Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele. Poate fi foarte agresiv, dar un diagnostic precoce permite vindecarea. Oricine poate sa dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare pentru persoanele care au un tegument sensibil la soare (piele, ochi si par deschise la culoare), au predispozitie genetica (mai mult de 100 de alunite, antecedente personale sau in familie de tumori cutanate), s-au ales cu arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani si daca au obiceiul bronzarii artificiale, la solar”, arata dr. Partrascu, sfatuind persoanele care frecventeaza solarul sa-si ia masuri de protectie la fel ca in cazul expunerii la soarele natural, dar si sa treaca, din cand in cand, pe la medicul dermatolog, pentru ca evaluarea periodica si consilierea pot preveni imbolnavirile.

 

Intre interdictii si beneficii

cancer de pieleMedicii atrag atentia asupra faptului ca expunerea (mai ales prelungita) la ultraviolete reprezinta o „insulta” la adresa pielii, care o determina sa reactioneze. Se produce mai multa melanina, pielea devine mai inchisa la culoare si determina ceea ce unii numesc „ aspectul sanatos ”, dar este, de fapt, semnul unei agresiuni care cu timpul produce imbatranirea prematura a pielii si, in unele cazuri, cancer cutanat.

Expunerea la razele ultraviolete, fie ca provin de la soare sau din solarul la care tot mai multe tinere apeleaza in ultimii ani, poate fi benefica sau contraindicata pentru unele persoane, in functie de factorii de risc pe care ii prezinta fiecare persoana. Spre exemplu, este total contraindicata expunerea la solar a persoanelor cu pielea foarte alba, cu multi pistrui sau alunite pe piele. Personal, nu recomand solarul ca metoda de bronzat, dar nici nu sunt total impotriva, daca sunt luate masurile de precautie necesare in fiecare caz”, mai spune dr, Patrascu, admitand ca se poate vorbi si despre anumite beneficii ale solarului, dar numai daca expunerea este recomandata si supravegheata medical.

Fototerapia sau terapia prin lumina este folosita in tratarea unor afectiuni dermatologice precum psoriazisul, dermatita atopica sau vitiglio (expunerea la ultraviolete in aceste cazuri se efectueaza la o anumita lungime de unda si o anumita doza, realizandu-se in unitati medicale si avand efect terapeutic)”, arata specialistul.

 

Sfaturi practice

bronzul la solar 5Pentru persoanele care nu au fost convinse sa renunte si continua sa prefere bronzul la solar, medicii dermatologi recomanda o serie de masuri de precautie care micsoreaza  riscurile.

Bronzarea treptata, respectarea timpului de expunere corespunzator fiecarui tip de ten, purtarea ochelarilor de protectie, mersul la saloane care dispun de aparatura noua si moderna ar putea tine la distanta riscurile. Mai trebuie stiut ca o sedinta de expunere nu trebuie sa depaseasca 10 minute pentru niciun fel de piele si ca potrivit standardelor internationale, nu se recomanda mai mult de 50 de sedinte de bronzare intr-un an.  Dupa expunerea la solar, folosirea unei creme bogata in vitaminele C si E, cu rol antioxidant, va combate eventuale efecte de agresiune asupra pielii”, recomanda dr. Patrascu.

   Recomandarile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pentru utilizarea solarului includ: interzicerea accesului minorilor in saloanele de bronzat; obligativitatea purtarii ochelarilor de protectie; accesul limitat pentru persoanele cu mai multe alunite – semnare de formulare de consimtamant.

In plus, medicii atrag atentia ca mersul la solar, ca si fumatul, da o anumita dependenta , pentru ca in timpul expunerii la radiatiile UV organismul elibereaza endorfine, substante responsabile de senzatia de placere, de buna dispozitie.

 


Categorii: Lifestyle, Medici

Comentarii (1)

  1. Alina D. spune:

    Nu mergeti la saloanele care folosesc Chocolate Brown!
    Am ajuns la spital cu arsuri dupa o sedinta la aceste lampi de proasta calitate!!!
    Daca tineti la sanatatea pielii dvs evitati aceste lampi ieftine facute de NO NAME!!!

Adaugati un comentariu


 

*