O.M.S. le cere medicilor sa se spele mai des pe maini

Medicii, asistentii medicali si moasele constituie una dintre principalele surse de infectii intraspitalicesti, este concluzia la care au ajuns expertii OMS, in urma unor studii din care reiese ca personalul medical din spitale nu se spala pe maini si nu se dezinfecteaza intotdeauna corespunator.

Aproximativ 10% dintre  pacienti contracteaza diferite infectii in timpul tratamentului din unitatile spitalicesti, releva studiul amintit, dat publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si citat de Agerpres, prin care se evalueaza incidenta infectiilor nosocomiale pe plan mondial.

In tarile dezvoltate, potrivit studiului, sapte dintr-o suta de pacienti contracteaza astfel de infectii, in timp ce in tarile emergente incidenta este de 10%.

Expertii OMS au mai constatat ca fiecare al treilea pacient de la terapie intensiva sau reanimare contracteaza infectii nosocomiale, context in care se subliniaza faptul ca principala responsabilitate in raspandirea acestui tip de infectii apartine personalului medical, care incalca de cele mai multe ori regulile de igiena personala.

In special, cadrele medicale acorda o atentie insuficienta spalarii pe maini inainte de contactul cu pacientii”, trage un semnal de alarma OMS, facand apel indeosebi la medici sa-si dezinfecteze mainile cu solutii speciale sau, in cel mai rau caz, cu sapun obisnuit.

In Romania, oficial, peste 10.000 de bolnavi contracteaza, anual, infectii intraspitalicesti, dar in realitate numarul lor se estimeaza ca este de zece ori mai mare. Suntem aproape ultimii in lume la cazurile de infectii nosocomiale raportate, iar Europa ne da ca exemplu in acest sens, dar aproape dupa fiecare interventie chirurgicala se administreaza doze insemnate de antibiotic, tocmai pentru a se preveni o eventuala astfel de infectie.

Daca s-ar lua in calcul raportarile infectiilor nosocomiale din Romania, ar trebui ca spitalele noastre sa fie asaltate de bolnavi din toata Europa si chiar de pe late continente, dar in realitate se intampla exact invers, pentru ca neoficial, toata lumea stie cum stau lucrurile.


Categorii: Organizatii

Adaugati un comentariu


 

*