Medicul Valeriu Bistriceanu ne poarta din nou in „lumea povestilor”

30 septembrie 2016 | 6 comentarii |

Lansarea celui de-al doilea volum de povesti terapeutice a avut succes atat la cititorii mici, cat si la publicul matur care l-a denumit pe autor ca fiind „un ilustru urmas al lui Vasile Voiculescu”.

 

Dr. V. Bistriceanu- autografe (lansare vol. I)

Dr.V. Bistriceanu-autografe (lansare vol.I)

A vorbi despre medicul buzoian Valeriu Bistriceanu insemna, vrei nu vrei, sa te gandesti in acelasi timp la medicul dedicat, apreciat de pacienti si de colegii de breasla, dar si la omul de cultura care a reusit, numai el stie cum, sa reinvie, in ultimii 26 de ani, spiritul marelui poet, scriitor, filosof  si medic supranumit „doctorul fara de argintiVasile Voiculescu si sa faca din Buzau o oaza de cultura in care sunt promovate talentele literare si culturale.

Dr. Valeriu Bistriceanu este, si spun asta in cunostinta de cauza, un doctor si un om cum multi ar putea sa fie. Si care prin exemplul personal a reusit sa imprime urme care nu pot fi ignorate, nici de confratii sai intru medicina, nici de oamenii de cultura, nici de pacienti sau de oamenii cu care, la un moment dat, si-a intersectat existenta. Pe langa implicarea deosebita in activitatea medicala s-a implicat si se implica inca in viata comunitatii sustinand cultura, buna crestere, educatia si, in general, valorile morale.

Iar de catva timp, pentru ca iubeste copiii si a considerat intotdeauna ca „micii pacienti” au nevoie de povesti ca „sa se imprieteneasca cu medicul, sa-l accepte si sa-i urmeze sfaturile ca sa creasca mari, sanatosi si demni”, s-a apucat sa scrie si povesti, pentru ei si pentru toti cei care nu au uitat ca au fost copii.

 

Lansare Dr. Bistriceanu - Marin IfrimAsa se face ca anul trecut, dr. Valeriu Bistriceanu a publicat un volum de povesti terapeutice din care SanatateaBuzoiana.ro a reprodus cateva, iar reactiile cititorilor au fost dintre cele mai incurajatoare. A urmat publicarea volumului si in Franta, tradus de scriitoarea de origine romana Marilena Masala.

Iar saptamana aceasta, un nou volum de „Povestioare pentru suflete nevinovate” a fost lansat la Centrul CulturalAlexandru Margiloman” – VilaAlbatros”, in prezenta a numerosi medici, parinti, copii, scriitori si oameni de cultura buzoieni. A fost un succes care merita, cu prisosinta, mentionat.

Asa cum au spus scriitorii Marin Ifrim sau Dumitru Ion Dinca, dar si profesorul Mircea Costache, este greu sa desparti medicul Valeriu Bistriceanu de omul de cultura Valeriu Bistriceanu, care s-a dovedit unul dintre cei mai implicati si mai dedicati medici ai Buzaului si unul dintre cei mai mari sustinatori ai culturii, artei, traditiilor si valorilor buzoiene, desi el este originar din Piatra Neamt, iar buzoian a devenit prin adoptie, in urma casatoriei cu medicul pediatru Anca Bistriceanu, un medic si om la fel de apreciat.

 

Dr. Valeriu Bistriceanu

Dr. Valeriu Bistriceanu

Nimeni nu a uitat ca dr. Valeriu Bistriceanu a infiintat, la Buzau, Fundatia Academica „Vasile Voiculescu”, prin care a organizat, timp de unsprezece ani consecutiv, Scoala de Vara pentru medici si asistenti medicali, dupa modelul Scolii de la Valeni a lui Nicolae Iorga si in cadrul careia au conferentiat nume de referinta ale scolii de medicina din Romania si din strainatate. Nu poate fi uitat nici ca atat prin Societatea de Medicina Familiei cat si prin Colegiul Medicilor s-a implicat, la nivel local si national, pentru promovarea, sustinerea si recunoasterea drepturilor breslei medicilor, la fel ca si pentru respectarea „cu sfintenie a deontologiei profesionale, pentru ca medicul, daca isi da silinta si are vocatie, este ajutat de Dumnezeu sa aduca multa alinare omului”, dupa cum spunea chiar dr. Bistriceanu, intr-o discutie pe care am purtat-o impreuna.

 

lansare carte dr. V. BistriceanuLa fel de notabil este faptul ca prin aceeasi fundatie, medicul buzoian a premiat, anual, tinerele condee buzoiene sau a sponsorizat aparitii editoriale ale unor scriitori locali.

Iar cel mai important de mentionat este, cred, faptul ca a readus in actualitate numele si creatia lui Vasile Voiculescu, atat de putin cunoscut inainte de 1990 si cu al carui nume, nu de putine ori, este acum asociat. Iar toate acestea le face cu bucurie, considerand ca „daca nu lasi nimic in urma ta, cum poti sa spui ca ai trait?

Si, pentru ca iubeste copiii, s-a apucat de scris si a reusit sa scrie bine si sa publice, pentru a le oferi apoi, gratuit, copiilor, povesti despre care scriitoarea franceza de origine romana Marilena Masala se declara impresionata”ca „au fost atat de bine adaptate contemporaneitatii, cu finetea scriitorului si subtilitatea psihologului”.

 

Lansare Dr. Bistriceanu - Mircea CostachePlacut impresionat s-a declarat si profesorul Mircea Costache, care spune ca „marcat de raul vremurilor, am fost tentat sa decodific in personajele animaliere vreo alegorie, caci, vorba lui Gr. Alexandrescu – «Socotesc bine a zice, fara sa ne indoim/Ca e prea bun pentru fabuli veacul in care traim». Cautarea nu mi-a fost in zadar, chiar daca nu am gasit nimic abscons ori subversiv. Pentru ca mi s-a accentuat placerea de a afla fata nevazuta a doctorului fara de arginti, – demn urmas al lui V. Voiculescu -, o candoare, o prospetime a naturii si a universului copilariei datatoare de speranta ca nu vom sfarsi sufocati de smogul vitriolant al apocalipsei computerizate”.

 

Lansare Bistriceanu2O pledoarie mai ampla asupra cartii, a povestilor pe care le contine si a autorului a avut Roxelana Radu, care a semnat si prefata volumului lansat la Vila Albatros. V-ati gandit vreodata ca si cartile de povesti au povestea lor? Cea a cartii de fata incepe cu dragostea autorului pentru cei mai mici locuitori ai planetei  – copiii,  in acest fel ajungand sa vada lumina tiparului «Din lumea povestilor» – vol. 1 si 2, care inaugureaza ciclul numit «Fratia lui Iepurica», parte a unui proiect de suflet al autorului, inceput in urma cu un an. Cu ajutorul povestilor si al talentului pedagogic, el transmite celor mici notiuni de intelegere a prieteniei, a sentimentelor fratesti, a cinstei si corectitudinii, notiuni de etica si morala, adaptate varstei si puterii de intelegere a copiilor, facand din povestioare o binevenita terapie pentru suflete nevinovate, scopul acestora fiind unul educativ declarat. (…) Cartea se constituie intr-un veritabil instrument educational, cu ajutorul caruia sunt transmise indrumari de buna purtare, reguli de conduita, deprinderi de igiena si sfaturi practice, notiuni de istorie – geografie, de istorie a artelor, de tehnologie de ultima ora, dar si de mitologie dacica si universala, toate acestea sub forma unei calatorii prin viata ce porneste de la nevoia de cunoastere a celor mici. (…) Din perspectiva literar – artistica, indraznesc sa afirm fara teama de a gresi ca aceasta carte poarta straiele de sarbatoare ale basmului romanesc, si acest lucru ii confera originalitate, frumusete si unicitate. (…)”

 

lansare carte dr. Bistriceanu - copiiIn „lumea povestilor” medicului Valeriu Bistriceanu regasim, asadar, o lume descrisa intr-un limbaj cuminte, dar elevat, adaptat epocii in care traim, dar pastrand parfumul vremurilor nemuritoare. Ca medic experimantat si psiholog, autorul foloseste povestile si parabolele in scop educativ si terapeutic , asa cum o spune chiar el, considerand ca intre medic si pacientul sau, de orice varsta, trebuie sa se creeze o punte de simpatie, o cale de comunicare prietenoasa, in care teama sau diferentele de orice fel nu-si au locul.

Si iata ca cititorii confirma, pentru ca asa cum spune Roxelana Radu, in povestile scrise de medicul buzoian regasim „cotidianul si realul laolalta cu miraculosul, magia si fantasticul, dand impresia ca totul este posibil aici si acum. Vedem ca fiarele codrului vorbesc pe limba oamenilor, ca fabulosul si supranaturalul fac parte din viata zilnica, ca lucrurile si animalele sunt personificate (copacii privesc curiosi iar casele stau de vorba intre ele), ca actiunea se poate petrece oricand si oriunde, pentru ca atemporalitatea  si aspatialitatea sunt elemente caracteristice basmului. (…) Despre doctorul fara arginti, modelatorul de constiinte, truditorul in ocna cuvintelor Valeriu  Bistriceanu, voi spune doar atat: zeii i-au daruit suflet de aur, harul cuvantului care zideste, graiul intelept, dar si putere si rabdare pentru a ni le darui noua  pe toate acestea, spre alinare ca medic, spre visare ca scriitor”. 

 GALERIE FOTO:

 Comentarii (6)

 1. Constantin Glineschi spune:

  Un mare iubitor de oameni si de cultura

 2. Roxelana RADU spune:

  Din lumea povestilor – Valente educative

  Din lumea povestilor” se prezinta, inca de la lansare, ca un demers educativ complex, cu rol de largire a orizontului de cunoastere a celor mici. Cu abilitati de pedagog desavarsit, sub pretextul unor povestioare cu parfum de prospetime copilareasca si cu aer jucaus, autorul scrie o veritabila „Carte de invatatura” pentru copii, in care transmite indrumari de buna purtare, reguli de conduita, deprinderi de igiena si sfaturi practice (cum ar fi spalatul pe maini, spalatul pe dinti, dusul corporal, spalatul fructelor inainte de a le consuma, odihna zilnica), notiuni de etica si morala (ca, de exemplu, solidaritatea frateasca si intrajutorarea, altruismul ), atitudini ca dragostea de invatatura si de scoala, notiuni de istorie – geografie, istorie a artelor, tehnologie de ultima ora, dar si de mitologie dacica si universala.

  Niciuna dintre povestioare nu este scrisa intamplator, fiecare contine notiuni din cele mai diverse domenii, cu rol tintit spre imbogatirea bagajului de cunostinte al prichindeilor, spre dezvoltarea lor intelectuala.

  Intre multiplele valente voit educationale ale cartii, una mai putin evidentiata dar nu mai putin importanta, ce isi face simtita prezenta ca un mesaj discret, oarecum subliminal, o constituie cea referitoare la educatia religioasa, sub aspectul introducerii unor termeni si continuturi specifice pe de o parte, si al crearii unor deprinderi de practica religioasa, pe de alta parte.

  Aceasta abordare incepe apriori prin crearea unei lumi fabuloase, in care miracolul e prezent la tot pasul, toate acestea fiind explicate prin ideea de Dumnezeire, pentru ca lucrurile sa capete contur prin existenta lui „Doamne – Doamne”, a „Ingerului pazitor”, a „duhurilor” bune si rele, a unor asezaminte sacre de rugaciune (schit, manastire, biserica, muntele Athos), a unor slujitori ai bisericii (ex: staretul cu har, pustnicul cu darul inainte vederii), astfel imbogatindu-se si vocabularul celor mici cu termeni specifici. Tot acum se creeaza premisele dobandirii unor deprinderi de practica religioasa, cum ar fi rugaciunea inainte de masa, sau rugaciunea inainte de culcare.

  Pe de alta parte, este de remarcat indemanarea cu care autorul foloseste mijloacele stilistice (epitete, comparatii, metafore) intr-o maniera care le face accesibile puterii de intelegere a copiilor, ca si constructiile gramaticale explicite, ce faciliteaza insusirea lor chiar si la varste fragede. Preocuparea pentru largirea orizontului de cunoastere al celor mici este constanta, autorul imbina in permanenta vocabularul arhaic cu cel de actualitate, si face acest lucru cu acuratetea scriitorului si rafinamentul pedagogului.

  Putem spune ca avem o carte care isi va indeplini cu siguranta menirea, prin faptul ca exploateaza la maximum contextul povestilor, propice pentru retinerea cu usurinta de catre cei mici a unor lucruri noi si folositoare nu numai in viata de zi cu zi, ci si pentru dezvoltarea lor ulterioara.

 3. Carmen Sarbu spune:

  Un OM deosebit!!!

 4. Anisoara Nazaru spune:

  Felicitari, domnule doctor!

 5. Nica Elena spune:

  Um mare om, un mare domn…

 6. Mariana Ilie spune:

  Respect… si pentru doamna doctor Bistriceanu!!!

Adaugati un comentariu


 

*