Mierea de salcam din marile magazine, minciuna dulce si riscanta pentru sanatate

27 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Federatia Asociatiilor Apicole din Romania atrage atentia ca in urma unor analize de laborator efectuate la mierea comercializata in doua mari retele comerciale s-a constatat ca este vorba despre un produs necorespunzator.

 

hypermarketCalitatile terapeutice ale mierii de albine sunt foarte bine cunoscute, mierea fiind un aliment despre care medicii in general si nutritionistii in special spun ca ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia nimani. Pe langa faptul ca este un indulcitor natural mult mai sanatos decat zaharul, mierea (ca si produsele apicole) previne aparitia unor afectiuni si poate contribui la vindecarea altora. Deosebit de important este insa ca produsul sa fie unul natural, de calitate.

O verificare efectuata de reprezentantii unei asociatii apicole in doua cunoscute retele comerciale a scos la iveala faptul ca o parte din mierea comercializata aici poate mai degraba sa ii imbolnaveasca pe consumatori, in loc sa ii ajute sa-si protejeze sanatatea. Verificarile au vizat in mod special mierea de salcam comercializata sub sigla a diferiti producatori autohtoni, iar analizele de laborator asupra mostrelor avute la dispozitie arata ca a fost vorba, cu o exceptie, despre miere produsa industrial sau, in cel mai bun caz, despre miere naturala care nu contine decat intr-o mica proportie salcam.

 

Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura

Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura

Romapis a anuntat, astfel, ca s-au depistat in retelele Selgros si Kaufland borcane pe eticheta carora desi scria „miere de salcam”, produsul continut nu avea aproape nimic in comun cu mierea naturala sau cu ce scria pe eticheta.

Au fost achizitionate mai multe mostre de miere aflata la vanzare, provenita de la 6 producatori, care au fost analizate.

Specialistii laboratorului Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA) Bucuresti au analizat  mostrele avute la dispozitie in momentul respectiv. S-a constatat ca doar un singur produs indeplineste conditiile de calitate cerute de legislatia in vigoare, cu privire la continutul de polen floral, conform sortimentului de miere analizat.In ambalajele in forma de ursuleti care contin miere de salcam de la producatorul Apidava, analizele au stabilit ca procentul de miere de salcam continut este de 20%, adica minimul acceptat de legislatie.

Celelalte mostre analizate contineau, in proportii diferite, rapita, floarea soarelui, tei sau paducel si nici o urma de miere obtinuta din floare de salcam. Altele nici macar nu puteau fi incadrate in categoria mierii naturale, continand un adaos de sirop de glucoza industriala.

 

Analize-miere-procesatoriAstfel, potrivit buletinului de analiza polinica publicat de Romapis, in cazul mierii de salcam comercializata sub marca Mos Costache, la borcane de 950 si 500 de grame, s-a constsatat ca singura legatura cu salcamul era doar inscriptia de pe eticheta. Continutul borcanului consta intr-un amestec de sirop de glucoza industriala cu miere de rapita (56%), tei paducel si alte plante. Specialistii de la Institutul apicol nu au depistat nici macar un procent infim de miere de salcam.

Si in cazul producatorului Apimond s-a folosit siropul de glucoza industriala, iar produsul a fost „completat” cu miere de rapita, mana, paducel, tei, umbelifere, numai cu salcam nu, desi inscriptia de pe eticheta indica acest lucru. Mierea marca Tadasem com continea floarea soarelui si rapita, desi conform etichetei ar fi trebuit sa fie miere de salcam, dar prezenta si modificari organoleptice.

Mierea de salcam de la Albina Carpatina nu contine glucoza industriala, insa analizele au identificat in continutul borcanelor doar 9% de miere de salcam, restul fiind miere din alte plante.

In fine, si Regina Mierii se pare ca induce clientii in eroare, chiar daca nu a fost falsificata cu glucoza industriala, „mierea de salcam” comericalizata fiind, de fapt, 89% miere de rapita.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*