Cel mai amplu proiect pentru prevenirea HIV si combaterea discriminarii persoanelor seropozitive, la final

15 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Programul s-a desfasurat pe o perioada de doi ani, fiind unul dintre putinele proiecte de acest gen finantate in Romania.

 

unopaPotrivit informatiilor furnizate de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), in ultimii ani, numarul programelor derulate in Romania pentru prevenirea infectarii cu HIV si pentru combaterea discriminarii pacientilor care sufera de aceasta afectiune a fost foarte mic, iar rezultatele au intarziat sa se faca simtite. Insa, unul dintre cele mai importante programe de acest gen care a beneficiat de finantare si a avut si rezultate vizibile este proiectul denumit „In my shoes”, demarat in luna iulie a anului 2013 si care se va incheia oficial anul acesta, pe data de 30 septembrie. Proiectul desfasurat pe durata a 27 de luni a fost dereulat de UNOPA si a beneficiat de o co-finantare substsantiala din partea Elvetiei,  prin intermediul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse. Valoarea proiectului a fost de 245.710 franci elvetieni, dintre care aproape 90 la suta au fost alocati de partea elvetiana, iar restul de 10 la suta de catre UNOPA.

Bilantul final a fost prezentat zilele trecute in cadrul unei conferinte de presa, ocazie cu care reprezentantii UNOPA au precizat ca a fost vorba de cel mai amplu proiect pentru prevenirea HIV si combaterea discriminarii pacientilor cu aceasta boala, finantat pana acum in Romania.

 

unopa informareProgramul a inclus mai multe actiuni printre care si un sondaj efectuat la nivelul populatiei din Romania pentru a se stabili care este perceptia si atitudinea oamenilor sanatosi referitoare la persoanele infectate cu HIV. Astfel, conform acestui sondaj ale carui rezultate au fost reramintite cu ocazia conferintei de presa de zilele trecute, 30,8 la suta dintre romani cred ca toti copiii nascuti din mame seropozitive vor fi si ei seropozitivi, iar 20 la suta cred ca este nevoie de vesela separata pentru a se proteja de infectia cu HIV. Ingrijorator este faptul ca 69,8 la suta dintre romani asociaza persoanelor seropozitive cuvinte aprtinand registrului negativ, cel mai uzitate fiind „frustrate”, „labile”, „nefericite”, „depresive”, „izolate”, etc. In acelasi timp, 24,2 la suta dintre cei care au participat la acest sondaj au declarat ca nu s-ar simti confortabil daca ar fi pusi in situatia de a imbratisa o persoana seropozitiva.

 

teatru social unopaProiectul a inclus si campanii de informare desfasurate pe parcursul celor doi ani, actiuni ce s-au desfasurat sub forma unor jocuri on-line, piese de teatru social sau alte activitati de informare stradala. Bilantul final arata ca au avut loc 140 de reprezentatii de teatru social, 300 de actiuni de informare stradala,  iar jocurile on-line au fost accesate de peste 1.700 de utilizatori.

Totodata, in cadrul proiectului au fost instruiti 80 de tineri voluntari care vor continua activitatea de prevenire si informare, deplasandu-se in institutiile de invatamant unde vor avea intalniri cu elevii si vor prezenta piese de teatru social cu acerasta tematica. La finalul programului care s-a desfasurat in toate regiunile tarii, 170 de persoane seropozitive din Romania si-au dezvoltat abilitati de viaţa independenta si sanatoasa, iar capacitatea de a furniza servicii pentru promovarea si respectarea drepturilor persoanelor seropozitive a crescut pentru 20 de asociatii de persoane seropozitive din 16 judete si Bucuresti.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*