Primul studiu despre implicarea autorităților locale în problematica HIV/SIDA
Acesta a fost realizat de Romanian Angel Appeal şi Observatorul Român de Sănătate, vizând Capitala și orașele cu cele mai multe cazuri.
Organizațiile Romanian Angel Appeal şi Observatorul Român de Sănătate au publicat primul studiu realizat în România cu privire la implicarea autorităților locale în problematica HIV/SIDA. Studiul a vizat autoritățile locale din București și județele Cluj, Sibiu şi Timiş în care se află marea majoritate a cazurilor de pacienți confirmați cu HIV/SIDA. Cu această ocazie, reprezentanții celor două organizații atrag atenția că rata de testare în privința infecției cu virusul HIV a scăzut considerabil în 2020 din cauza pandemiei, asta în contextul în care numărul de cazuri noi era deja în creștere în ultimii ani. În consecință, numărul de cazuri noi confirmate anul trecut a scăzut la doar 432 de cazuri, însă această scădere se datorează faptului că au fost făcute mai puține testări.
Într-un raport ce însoțește studiul, semnatarii mai atrag atenția că pandemia de Covid-19 riscă să fie urmată de o explozie a cazurilor noi de HIV/SIDA în România, însoțită de o agravare dramatică a situației persoanelor nou infectate. În acest sens, se solicită autorităților să ia măsuri urgente de prevenire, ținând cont și de faptul că datele studiului nu indică o implicare deosebită a autorităților locale în problematica acestor pacienți.
Observatorul Român de Sănătate a analizat creşterea numărului de noi cazuri HIV din perioada 2016-2020 şi alocările bugetare de la nivelul judeţelor cu cel mai mare număr de cazuri HIV pentru perioada menţionată. Situația relevată este una critică, în ultimii zece ani, sursa de finanţare aproape exclusivă pentru proiectele care au vizat prevenirea infecţiei cu HIV/SIDA în România fiind reprezentată de granturile externe oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA şi Malariei şi alţi finanţatori internaţionali. În acest moment există în implementare un ultim grant oferit de acest fond, care include un suport minim pentru serviciile de reducere a riscurilor, finanţarea acestei componente finalizându-se în decembrie 2020.
Totodată, având în vedere lipsa finanţărilor locale pentru prevenirea infecţiei HIV şi necesitatea implicării autorităţilor în serviciile de prevenire adresate grupurilor vulnerabile, au fost organizate mese rotunde în fiecare oraş vizat de studiu, scopul urmărit fiind de a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei actuale şi de a determina autorităţile locale să găsească soluţii financiare la nivel local pentru aceste grupuri, împiedicând astfel răspândirea infecţiei HIV.
În urma discuțiilor purtate a fost elaborat și un set de recomandări care însoțesc studiul. Reprezentanții celor două organizații susțin că sunt necesare campanii de comunicare pentru reducerea stigmei şi încurajarea testării în rândul grupurilor vulnerabile, fiind la fel de important să se creeze campanii educaţionale mai atractive şi mai axate pe nevoile tinerilor. În acest context, autorii studiului susțin și introducerea educaţiei sexuale în programa şcolară obligatorie şi eliminarea stigmatului faţă de acest subiect.
Mai este menționată nevoia introducerii de servicii de consiliere în fazele de pre-testare, post-testare şi diagnostic în toate instituţiile care oferă acest tip de servicii. De asemenea este sugerată și formarea la nivel local la nivel local au unor grupuri de lucru comune între autorităţile locale şi societatea civilă locală, care să realizeze un plan de acţiune pentru îmbunătăţirea măsurilor de prevenire a transmiterii infecţiei HIV.
În final se reamintește că testarea HIV este esenţială pentru a determina dinamica infecţiilor la nivel local, menționându-se că în contextul epidemiologic actual s-au efectuat cu 30% mai puţine teste HIV la grupele de risc faţă de anul 2019, astfel că în prezent nu se cunoaşte situaţia reală a răspândirii infecţiei.