Mii de copii din România nu apucă aniversarea primei zile de naștere

22 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Pentru a schimba această realitate tristă, organizația Salvați Copiii a lansat o nouă campanie de strângere de fonduri, în cadrul programului de reducere a mortalității infantile, în contextul în care natalitatea a fost anul trecut cea mai redusă din ultima sută de ani.

 

De o bună perioadă de timp, România deține primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea infantilă, fenomen care s-a mai diminuat în ultima perioadă, dar care rămâne în continuare la valori ridicate. Un efort deosebit pentru reducerea mortalității infantile în România îl depune organizația Salvați Copiii, care derulează de mai mulți ani un program susținut în acest sens. Acesta s-a bazat la început pe dotarea maternităților din țară cu aparatură necesară îngrijirii prematurilor și copiilor născuți cu probleme grave de sănătate, pentru ca ulterior să se extindă și în cadrul secțiilor de pediatrie, grav afectate de o subfinanțare acutizată în contextul pandemiei.

Aparatura medicală oferită spitalelor este achiziționată cu fonduri provenite din donații strânse în cadrul campaniilor umanitare pe care organizația le desfășoară, pentru a duce în atenția publică problema mortalități infantile, datorată în special lipsei dotărilor din maternități și secțiile de pediatrie.

O astfel de campanie a fost demarată recent, fiind bazată pe o realitate tristă cu care se confruntă anual peste 1.200 de familii din România.

 

Campania numită sugestiv „Prima aniversare”, a fost inspirată de faptul că, anual, peste 1.200 de copii mor în România înainte de împlinirea vârstei de un an, fără a prinde astfel prima aniversare a zilei de naștere. Imaginea simbol a campaniei este cea a unui tort pe care arde permanent o lumânare, pentru că nu mai are cine să o stingă, Este o trimitere directă către cei peste 1.200 de copii care mor anual înainte de a avea parte de prima aniversare.

Din datele statistice existente la acest moment reiese că în primele 9 luni ale anului trecut, 825 de familii au trecut prin această experiență tristă, iar multe dintre decese s-au datorat faptului că maternităţile şi secţiile de terapie neonatală sunt dotate cu aparatură veche, depăşită ca performanţă şi insuficientă. Conform calculelor făcute de reprezentanții organizației umanitare, 21 de unităţi medicale din 13 judeţe au nevoie, la acest moment, de 130 de echipamente şi aparatură medicală, în valoare totală de aproape 1,5 milioane de euro.

 

La această statistică sumbră se adaugă faptul că a crescut îngrijorător și mortalitatea maternă, în primele 9 luni ale anului trecut fiind consemnate 15 cazuri, față de 11 în perioada similară a anului 2019. Nouă decese au fost prin risc obstetrical direct, cinci prin risc obstetrical indirect, un deces a survenit în urma unui avort iar două au fost cazuri de deces matern colateral.

Prin această nouă campanie, organizația Salvați Copiii dorește să intensifice în prima parte a anului dotarea a  20 de unităţi medicale, cu aparatură în valoare de un milion de euro. „Investiţia în maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatală este vitală, pentru ca minutul de aur al unui nou-născut să nu fie ratat, iar viaţa lui să fie salvată. Împreună, schimbăm povestea nou-născuţilor prematur sau cu patologii complexe care, din cauze de multe ori prevenibile, nu pot lupta pentru viaţa lor şi mor înainte de a împlini un an. Vrem să schimbăm povestea copiilor în risc de a-și pierde viața înainte de a împlini un an!” se arată într-un comunicat remis cu ocazia lansării campaniei. Cei care doresc să se implice, o pot face trimițând un SMS la numărul 8844, cu textul SALVEZ, iar astfel vor dona lunar 2 euro pentru această cauză.

 

Și natalitatea generală a fost cea mai redusă din ultimii 100 de ani. Potrivit datelor INS, în 2020 s-au născut 178.124 de copii, cu peste 40.000 de copii mai puțin decât în 2019 și de două ori mai puțini față de 1989. Astfel de date au mai fost înregistrate în 1877, doar că atunci trăiau de patru ori mai puțini oameni în România. Nașterile din anul 2020 nu au fost influențate de pandemie, întrucât conceperea copiilor născuți în perioada analizată a avut loc în perioada mai 2019 – martie 2020.

Mortalitatea a fost însă cea mai crescută din ultimii zece ani. În 2020 s-au înregistrat 298.711 de decese, față de media perioadei 2011-2019 care s-a menținut la 258.045 de morți. Numărul deceselor raportate ca fiind cauzate de Covid-19 în 2020 a fost de 15.767, dar rămân neatribuite 25.000 de decese față de media anuală obișnuită. Nu trebuie ignorat însă faptul că și acestea au utut avea o legătură directă sau indirectă cu coronavirusul, pentru că unii dintre români nu s-au prezentat la spital și au murit acasă, fără a mai fi testați și diagnosticați, deși ar fi putut fi infectați. Alții, care au trecut prin Covid și au avut și alte boli au murit ulterior, din cauza agravării acestor comorbidități. Alte decese au fost favorizate de restricțiile severe, care i-au împiedicat pe bolnavii cronici să aibă acces la îngrijiri medicale de specialitate sau să se prezinte la spitalele sufocate de pacienții Covid și au cedat din cauza bolilor de care sufereau.

Statistica oficială a mai scos în evidență daptul că bolile aparatului respirator, între care a fost inclus si Covid-19, a devenit, din noiembrie anul trecut, a doua cauză de deces în România, după bolile aparatului circulator și înainte de tumori, care ucideau până acum mai mulți români.

 


Adaugati un comentariu


 

*