Misiune de salvare de aproape 24 de ore, in ajutorul unei gravide izolate intre nameti

27 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Tinerei de 27 de ani din Robeasca i-a venit sorocul, dar nu a putut ajunge la spital decat dupa 20 de ore. Toate echipele si utilajele trimise sa o preia au ramas inzapezite, dar in cele din urma a fost preluata de un echipaj de Ambulanta din judetul Braila, iar in aceasta dimineata a nascut un baietel sanatos.

 

Fotografie0087Una dintre cele mai dramatice operatini de salvare derulate de la intrarea in vigoare a avertizarilor meteo a fost cea de preluare a unei femei gravide din comuna buzoiana Robeasca. Tanara a cerut ajutor prin 112 si a anuntat ca i-a venit sorocul, desi era programata pentru o operatie de cezariana abia pentru data de 6 februarie. Viitoarea mamica acuza dureri puternice, asa ca un echipaj de la Ambulanta Buzau cu antemergator a fost trimis sa infrunte nametii pana la domiciliul pacientei. Din acel moment s-a declansat insa o lupta de mai bine de 20 de ore cu vitregia naturii, lupta din care oamenii au iesit in cele din urma invingatori, iar un copil a venit pe lume in aceasta dimineata, datorita mobilizarii a sute de salvatori, purtatori de uniforma sau civili cu suflet mare, dispusi sa de a o mana de ajutor.

 

ambulanta-nameti1-350x262Apelul la 112 a fost primit duminica dimineata, dupa ce echipajele aruncate in lupta cu nametii petrecusera deja o zi si o noapte in viscol, salvand peste 100 de persoane. Tanara de 27 de ani se plangea ca are hemoragie si resimte dureri puternice, anuntandu-i pe dispecerii de la numarul de urgenta ca este insarcinata in luna a noua si urma sa nasca prin cezariana, pe 6 februarie. Sorocul ii venise insa mai devreme, intr-un moment cu totul nepotrivit, cand intreaga comuna era izolata de restul lumii din cauza nametilor prin care era imposibil de razbatut. O ambulanta a fost trimisa imediat spre Robeasca, mergand in urma unui utilaj de deszapezire. La un moment dat, utilajul nu a mai facut fata troienelor, ramanand inzapezit, impreuna cu ambulanta. In aceasta situatie, spre Robeasca a fost timsa autospeciala senilata de la ISU Buzau, cu un echipaj medical la bord, insa nici aceasta nu a reusit sa razbata pana la domiciliul pacientei, ramanand, de asemenea, prinsa in zapada, dupa un drum care a durat cel putin sase ore. In acest timp, tanara beneficia de ajutorul unei asistente medicale din comuna, care a putut ajunge la domiciliul sau. Autotitatile medicale au pus-o in legatura si cu un medic specialist care a asistat-o de la distanta, acest fapt asigurandu-i femeii si un oarecare confort psihic.

 

echipa transplant blocata in nametiIn paralel cu actiunile pentru recuperarea ambulantei si senilatei ramase inzapezite, s-a incercat o a treia tentativa de a ajunge la domiciliul gravidei, de aceasta data fiind trimis spre Robeasca un camion 6X6 al Armatei, cu 12 militari de la U.M. 2000, la bord. In fata camionului a mers o Wola, tot a armatei, pentru a croi drum prin zapada, insa nici de aceasta data lucrurile nu au mers cum trebuia. Camionul militar a ramas la randul sau inzapezit, viscolul dovedindu-se mai puternic. In acest timp, din judetul Braila a fost drimisa spre domiciliul tinerei o alta ambulanta, insotita de utilaje de deszapezire. Pe partea dinspre Buzau, in sprijinul camionului militar au fost trimise alte doua autospeciale si un autocamion cu alti 20 de soldati, insa nici asa nu s-a putut croi drum pana la Robeasca.

Intre timp intrase in vigoare avertizarea de cod rosu, insa cu toate acestea, nu s-au abandonat incercarile de a se ajunge la pacienta care, impreuna cu bebelusul era in pericol, acesta neputandu-se naste normal pentru ca era asezat transversal.

In ajutorul autoritatilor au venit membrii si clubului off-road GTC Motor Sport Bucuresti, dar nici masinile de teren ale acestora, special pregatite pentru conditii vitrege de drum, nu au putut razbate prin zapda viscolita.

 

viscol3Aproape spre seara, dupa ce intrase in vigoare codul rosu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bagiu, impreuna cu comandantul IPJ, comisarul sef Laurentiu Pantazi si seful de la Drumuri Nationale, Leon Velicu, au decis sa faca o noua incercsare, de aceasta data plecand impreuna cu echipajele de salvare. Natura nu tine insa cont de grad si de functie, asa ca presedintele CJ Buzau si sefii de la Politie si Drumuri Nationale au intampinat aceleasi greutati, iar de la un moment dat nu au mai putut inainta prin zapada.

Avand o distanta mai mica de parcurs, desi in aceleasi conditii dificile, echipajul de de salvatori care venea dinspre Braila a reusit in cele din urma sa ajunga la Robeasca, azi-noapte, in jurul orei 3.30. Dupa 20 de ore de la apelul facut la 112, pacienta a fost preluata de echipajul de la SAJ Braila si transportata la spitalul din Faurei, aflat cel mai aproape de comuna buzoiana. Drumul spre spital a durat alte cateva ore, insa totul s-a terminat cu bine, azi-dimineata in jurul orei 6.15, tanara de 27 de ani dand nastere unui baietel perfect sanatos.

Salvatorii nu au apucat sa de bucure de succesul operatiunii, pentru ca la un sfert de ora dupa ce tanara din Robeasca fusese urcata in ambulanta, la 112 s-a primit un alt apel, prin care o tanara insarcinata din satul buzoian Pogonele, comuna Tintesti, solicita ajutor. Autospeciala senilata si o ambulanta au pornit spre domiciliul acesteia, iar la aceasta ora se lupta cu nametii pentru a ajungela destinatie.

 

197.jpgSunt doar doua dintre sutele de exemple de daruire care sunt date in aceste zile de medici, militari, politisti, pompieri, jandarmi, lucratori de la sectiile de drumuri si oamenii simpli. Cu totii  si-au petrecut week-end-ul in viscol, inaintand prin zapada, pentru a veni in ajutorul semenilor, fie ca era vorba de persoane inzapezite, fie de cei care aveau nevoie de ajutor medical sau de cei ramasi fara provizii in locuintele ingropate sub nameti.

Ignorand orice risc, acesti oameni sunt eroii anonimi ai acestor zile dificile si merita tot RESPECTUL nostru, al tuturor, chiar daca unii ii injura atunci cand nu ii lasa sa se avante cu masinile pe drumurile ingropate in zapada, le reproseaza ca nu le taie si lemnele atunci cand vin sa le dezgorape casele de sub nameti sau le reproseaza ca se misca greu atunci cand ajung la ei sa le acorde ingrijiri medicale dupa ore de lupta cu troienele, cu viscolul sau alte conditii vitrege ale naturii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*