Moaștele Sfântului Pantelimon, alinare divină adusă la patul bolnavilor SJU Buzău

4 martie 2024 | 0 comentarii |

Racla cu moaștele Sfântului Pantelimon, considerat ocrotitorul medicilor și vindecător al bolnavilor, a fost adusă la capela unității medicale și a fost purtată de preoți pe la paturile pacienților în cea mai mare unitate medicală cu paturi din Buzău.

 

Au fost momente de mare emoție spirituală pentru pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău și pentru cadrele medicale. Racla în care se păstrează, la Mănăstirea Ciolanu, un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, protectorul medicilor și unul dintre cei mai cunoscuți sfinți tămăduitori ai Bisericii, a fost adusă la Capela unității medicale, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și Sfântul Ierarh Nectarie.

Peste 250 de credincioși, cadre medicale și pacienți deplasabili au participat la slujba Tainei Sfântului Maslu, săvârșită de către preotul Iulian Raicovici de la Capela SJU Buzău, împreună cu pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial și misionar, precum și mai mulți preoți de caritate din spitale și structuri militare”.

Participanții la slujbă au avut astfel posibilitatea să atingă racla cu moaștele Sfântului Pantelimon, „unul dintre cei mai cunoscuți sfinți tămăduitori ai Bisericii, grabnic ajutător, care să îi mângâie pe cei care au nevoie de vindecare”, să se roage pentru sănătatea lor și a celor dragi și să primească binecuvâtarea preoților.

 

Părintele Ionuț Constantin, consilier eparhial în cadrul Sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și misionar, a subliniat la finalul slujbei, importanța misiunii preotului de spital în îngrijirea bolnavilor și a colaborării acestuia cu medicii: „Biserica ne învață că Dumnezeu, «Doctorul sufletelor și al trupurilor», înfăptuiește vindecările atât prin mâna medicului, care este «doctor pentru trup», cât și prin mâna preotului, care este «doctor pentru suflet», aflați în conlucrare și conștienți de importanța misiunii încredințată fiecăruia”, a subliniat preotul.

Ulterior, racla cu cinstitele moaște a fost purtată de preoți pe la paturile pacienților din saloanele secției Chirurgie Generală, unde bolnavii au fost unși cu mir, au fost binecuvântați și li s-a oferit posibilitatea de a se închina și de a atinge Racla Sfântă, iar preoții le-au oferit iconițe, acatiste și metanii.

 

Pacienții și întreg personalul medical au fost vizibil emoționați de această vizită, cu speranța că Dumnezeu îi va tămădui de orice fel de suferință fizică sau sufletească, iar managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian, a primit din partea preoților o icoană cu Sfântul Mucenic Pantelimon, în semn de apreciere a muncii depuse de cadrele medicale ale spitalului, pentru binele pacienților.

Conducerea SJU Buzău aduce mulțumiri Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, preotului Iulian Raicovici, pentru activitatea pe care o desfășoară în cadrul spitalului, pentru implicarea, devotamentul și grija pentru pacienții aflați în suferință”, subliniind că „în relația preot-medic-pacient, colaborarea trebuie să fie una solidă și sinceră, bazată pe încredere reciprocă și disponibilitatea de a fi de folos aproapelui”, a transmis Biroul de presă al instituției.

 

Patriarhia Română a declarat anul 2024,Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” șiAnul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. În acest context, Sectorul Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, a inițiat Proiectul „Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor, în cadrul căruia și-a propus ca, prin intermediul preoților de caritate, să aducă alinare bolnavilor internați în spitale, prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu – „simbol al îndurării divine și, totodată, medicament și mijloc de însănătoșire” (Pr. Ene Braniște, Liturgica specială, Ed. Lumea Credinței, București, p. 351) și aducerea la aceste slujbe, de la Mănăstirea Ciolanu, a raclei cu o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți tămăduitori ai Bisericii, transmite Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Sântul Mucenic Pantelimon, al cărui nume înseamnăprea milostiv, este chemat în rugăciunile preoților, la Sfințirea Apei și la Taina Sfântului Maslu, împreună cu Sfântul Ermolae și ceilalți sfinți doctori fără de arginți și făcători de minuni.

 


Adaugati un comentariu


 

*