Modernizarea Ambulatoriului Spitalului Judetean, sub semnul intrebarii

28 iulie 2012 | 0 comentarii |

Consilierii judeteni au aprobat o Hotarare prin care se renunta la externalizarea serviciului de management al proiectului finantat din fonduri europene si modifica valoarea proiectului, apreciata ca fiind supradimensionata. Pentru a se putea demara lucrarile este nevoie insa de aprobarea Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional.

Noua Maternitate pare sa nu fie singura piatra de moara lasata actualului administrativ al judetului de fostul presedinte Victor Mocanu. Modernizarea Ambulatoriului Spitalului Judetean, care ar fi trebuit finalizat de anul trecut dar a fost amanat pana dupa alegerile locale din acest an, este acum sub semnul intrebarii, consilierii judeteni considerand ca proiectul trebuie implementat de cei in responsabilitatea carora se afla unitatea medicala si nu de o echipa externa desemnata de Mocanu.

In sedinta ordinara din acesta luna, consilierii judeteni buzoieni au aprobat in unanimitate Hotararea privind aprobarea renuntarii la externalizarea serviciului de management in cadrul proiectului Modernizarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, tinand cont de expunerea de motive  a presedintelui CJ, Cristi Bigiu, precum si de nota de fundamentare a coordonatorului proiectului si de rapoartele comisiilor de specialitate.

 

Cheltuirea eficienta a banilor, motivul renuntarii la externalizare

 

Atat presedintele Cristi Bigiu, in expunerea de motive, cat si consilierii judeteni, indiferent de partidele pe care le reprezinta, au considerat ca „in urma analizei tehnico-economice s-a constatat ca bugetul proiectului era supradimensionat. In plus, nu se poate lasa un proiect cu finantare europeana, de aproape 1,4 milioane de lei, la mana oamenilor si firmelor controlate de fostul presedinte Mocanu, pentru a nu avea surprize neplacute, la fel ca in cazul noii Maternitati, mai ales ca de aceasta data responsabilitatea revine celor care reprezinta acum Consiliul Judetean”, a precizat presedintele Bigiu.

In acest context, s-a aprobat renuntarea la externalizarea serviciului de management al proiectului „Modernizarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat Spitalului Judetean de Urgenta Buzau”, serviciu a carui valoare este compusa din: 60.624,00 lei (cheltuieli neeligibile), 23.510,00 lei (cheltuieli eligibile) si 20.192,16 lei reprezentand TVA.

Responsabilitatile serviciului de management al proiectului prevazute in Anexa nr. 4 la HCJ 154/2011 sunt preluate si vor fi exercitate de echipa de monitorizare a proiectului, care devine echipa de implementare/management al proiectului.

 

Noile conditii de aplicabilitate

 

Potrivit calculelor echipei de specialisti din cadrul Consiliului Judetean, proiectul Modernizarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat Spitalului Judetean de Urgenta Buzau” poate fi implementat cu 1,371.851,11 lei (inclusiv TVA) si nu cu 1.476.177,27  cat fusese aprobat dupa calculele echipei coordonate de Mocanu.

In noile conditii, responsabilitatile Consiliului Judetean Buzau, in calitate de  solicitant/beneficiar al proiectului cu privire la costurile eligibile si neeligibile se modifica astfel:

– cofinantarea costurilor eligibile ale proiectului in procent de 2% din valoarea totala a acestora de 662.091,80 lei, respectiv suma de 13.241,84 lei;

– finantarea integrala a costurilor neeligibile ale proiectului in valoare de 450.957,20 lei;

– finantarea integrala a costurilor TVA in suma totala de 258.802,11 lei;

– finantarea cheltuielilor conexe care pot aparea in implementarea proiectului.     

Pentru ca decizia consilierilor judeteni buzoieni sa fie aplicabila, acum  este necesar avizul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional privind modificarea contractului de finantare. In caz contrar, proiectul si finantarea devin inaplicabile.


Categorii: Spitale

Adaugati un comentariu


 

*