Mortalitatea infantila si scaderea vaccinarii, printre problemele grave care aduc atingere drepturilor copilului

28 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Alaturi de alte aspecte negative care tin de domeniul social, aceste nereguli sunt incluse intr-un raport pe care organizatia Salvati Copiii il va prezenta Comitetului ONU pentru Drepturile copilului.

 

salvati copiiiLa inceputul lunii viitoare, in data de 3 octombrie, reprezentantii organizatiei Salvati Copiii se vor afla la Geneva unde vor prezenta Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului raportul final al unei montiorizari pe care au efectuat-o in perioada 2008 – 2015, vizand mai multi indicatori ai respectarii acestor drepturi, in cazul copiilor din Romania.

Raportul Alternativ Periodic pe care organizatia umanitara il va prezenta saptamana viitoare in fata oficialilor ONU enumera mai multi factori negativi asupra carora se trage un semnal de alarma, printre acestia numarandu-se saracia, discriminarea, agresivitatea , mortalitatea infantila si scaderea ratei vaccinarilor. Acestia au fost identificati ca principali factori care aduc atingere drepturilor copilului in Romania, raportul continand date concrete in acest sens, inregistrate in perioada ultimilor 7 ani.

Saracia, atrage dupa sine abandonul scolar, rata ridicata a mortalitatii infantile este determinata in principal de cauze prevenibile si afectiuni tratabile in conditiile unui sistem medical functional, scaderea ratei vaccinarilor, atrage dupa sine revenirea unor boli eradicate sau cu incidenta scazuta, iar acestea  sunt doar cateva dintre argumentele invocate in document.

 

copii saraciDin raport reiese ca 52,2 la suta dintre copiii din Romania traiesc in risc de saracie sau excluziune sociala, media in statele membre ale UE fiind de 28 la suta, iar insuficienta resurselor alocate pentru educatie, sanatate si protectie sociala adanceste vulnerabilitatea copiilor din zonele defavorizate.

„Din analiza bugetului copiilor pe educatie, protectie sociala si sanatate, rezulta ca in ansamblul cheltuielilor realizate de stat pentru cele trei domenii, Romania cheltuieste deseori unele dintre cele mai mici procente din PIB, in comparatie cu statele membre UE. In cazul celor trei domenii cheie pentru copii, cheltuielile au ajuns sa fie si cu peste 41 la suta mai mici decat mediile europene”, se arata in document.

In privinta accesului la educatie, raportul mai arata ca aproape 366.000 de copii cu varsta intre 3 si 17 ani nu urmau nicio forma de invatamant prescolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional, in anul 2013, iar, potrivit Eurostat, la sfarsitul anului scolar 2014 – 2015, rata parasirii timpurii a scolii a crescut cu 1,8 la suta in numai 2 ani, de la 17,3 la suta in  2012 – 2013 la 19,1 la suta in 2015.

 

vaccin copilReferitor la mortalitatea infantila, fenomenul este constant mai grav in mediul rural, motivele tinand, in principal, de accesul mai redus la servicii medicale, de distanta mare pana la localitatile unde astfel de servicii pot fi accesate, de nivelul scazut de educatie a mamei si de veniturile reduse ale gospodariei. In ceea ce priveste decesele copiilor mai mici de cinci ani, este ingrijorator faptul ca aproape jumatate dintre acestea, 48 la suta, mai exact, au cauze evitabile. Astfel, in anul 2013, principalele cauze de deces pentru aceasta grupa de varsta  au fost bolile aparatului respirator in 23,5 la suta din cazuri, urmate de leziuni traumatice si cauze externe, in 21,4 la suta din cazuri.

In ceea ce priveste scaderea ratei vaccinarilor, in ultimii ani, se inregistreaza o scadere a acoperirii vaccinale cu vaccinurile cuprinse in calendarul national de vaccinare, concomitent cu aparitia unui numar mare de cazuri de boli prevenibile prin vaccinare. Pe langa unele sincope recente in aprovizionarea cu anumite tipuri de vaccinuri, cauze importante de vaccinare incompleta a copiilor sunt si neprezentarea si refuzul vaccinarii. „Rezistenta sau indiferenta la vaccinare a unor parinti denota, printre altele, si faptul ca lipsesc interventiile si serviciile specializate care sa promoveze vaccinarea”, se mai arata in raportul organizatiei.

 

dizabilitati (1)Alti factori care aduc atingere drepturilor copilului in Romania, mai sunt si discriminarea pe criterii etnice sau de orientare sexuala, dar si faptul ca Romania nu are o institutie independenta specializata care sa preia atributiile mentionate de Comitetul ONU, de tipul Avocatul Copilului.

Copiii cu probleme de sanatate mintala sunt discriminati atat de colegi, cat si de profesori si se constata absenta incluziunii copiilor cu dizabilitati, existand numeroase cazuri de discriminare si segregare bazate pe rezultate scolare si comportament.

Desi interzise prin lege, abuzul si neglijarea continua sa fie fenomene prezente in viata copiilor din Romania, adaugandu-se ca un procent de 63 la suta dintre copii spun ca au fost batuti acasa de catre parinti, in timp ce 20 la suta dintre parinti considera inca pedepsele fizice drept un mijloc de educare a copiilor.


Adaugati un comentariu


 

*