Musetelul, floarea care te vindeca si te face mai frumos

22 mai 2016 | 0 comentarii |

Florile de musetel sunt folosite de secole in tratamentul virozelor respiratorii, a tulburarilor digestive, crampelor menstruale, sau migrenelor sau in prevenirea imbatranirii pielii, ameliorarea arsurilor solare, a acneei, cearcanelor si a scalpului uscat.

musetelProbabil nu exista roman care n-a auzit despre efectele benefice ale ceaiului de musetel sau care sa nu fi cules florile acestei plante, macar in copilarie. Florile mici, albe si parfumate, crescute aproape oriunde, atrag pe oricine, indemnandu-ne, parca, sa le culegem.  Iar in aceasta perioada este momentul oportun pentru a ne face provizii pentru iarna, deoarece incepand din lunile aprilie-mai si pana la sfarsitul lunii august putem gasi aceste plante aproape oriunde, le putem usca si pastra, folosindu-le la nevoie.

Florile de musetel trebuie culese imediat dupa ce se deschid, pentru ca atunci continutul de principii active este maxim. Ele pot fi folosite in stare proaspata, dar compusii activi isi pastreaza calitatile timp de un an, daca sunt uscate pe o panza curata sau pe o hartie alba, poroasa, intr-un loc intunecos si uscat. Musetelul se foloseste in special la prepararea de infuzii si extracte, dar intra si in componenta unor preparate precum solutiile pentru ochi, sprayurile pentru gat, apele de gura si tablete.

 

ceai de musetelProprietatile binefacatoare ale ceaiului de musetel sunt cunoscute inca din antichitate. Egiptenii dadeau musetelul drept ofranda Soarelui si il venerau mai mult decat pe oricare alta planta, pentru calitatile sale medicinale. Medicii din Grecia antica prescriau florile de musetel in cazuri de febra sau maladii ginecologice. In zilele noastre, musetelul ramane un remediu foarte cunoscut si foarte utilizat.

Musetelul  este foarte apreciat pentru o serie intreaga de proprietati terapeutice, cum ar fi: actiunea antispastica, antiinflamatorie, carminativa, antialergica, epitelizanta etc. Datele experimentale arata ca bisabololul poate inhiba dezvoltarea ulcerului de stres, acelui provocat cu indometacin sau alcool etilic. Mai mult decat atat, musetelul are actiune cicatrizanta.Un alt efect remarcabil este acela de inactivare a toxinelor bacteriene, in special a stafilococilor si streptococilor.

Pe lista proprietatilor musetelului trebuie adaugata si actiunea imunostimulatoare. Musetelul este utilizat de multa vreme pentru tratarea afectiunilor digestive, precum digestia lenesa, balonarea si flatulenta. Lactonele sesquiterpenice cu gust amar stimuleaza sucurile gastrice, iar flavonoidele si cumarinele au actiune antispastica si antiinflamatorie.

 

copil - musetel Actiunea blanda si gustul placut permit administrarea ceaiului de musetel si la copii, infuzia de musetel in combinatie cu alte plante fiind folosita in calmarea colicilor la sugari.

Planta contine un puternic antispasmodic care este eficace impotriva durerilor musculare si permite reducerea iritabilitatii si agitatiei nervoase, favorizand somnul, in special la copii.

Un studiu dublu-orb realizat pe 68 de sugari cu varsta intre 2 si 8 saptamani, perfect sanatosi dar care sufereau de colici, carora li s-a administrat un ceai care continea musetel, verbina, lemn dulce, marar si melisa a demonstrat ca efectul calmant a fost mai puternic decat cel al unor medicamente folosite in acest scop.

 

ulei_musetelNumeroase studii au demonstrat, de asemenea, ca uleiul esential din musetel are proprietati incontestabile in calmarea inflamatiilor, dar si efecte antidiuretice si sedative. Datorita actiunii calmante, este adesea inclus in preparatele aplicate extern, pentru tratarea afectiunilor pielii care produc mancarimi puternice, cum este eczema.

Uleiul esential se regaseste adesea in componenta medicamentelor destinate tratarii iritatiilor ochilor, inflamatiilor gatului, rinitelor si sinuzitelor, precum si in apele de gura. Unii specialisti in medicina plantelor recomanda musetelul pentru combaterea insomniei, tratarea hemoroizilor si a problemelor menstruale, datorita efectului sau calmant. Acest ulei se foloseste frecvent si in aromaterapie, el fiind unul din cele mai bune produse cu proprietati calmante cu efect benefic in sfera psiho-emotionala.

Uleiul de musetel se extrage fie din florile de musetel roman (Anthemis Nobilis), fie din florile de musetel german (Matricaria Chamomilla). Desi ambele soiuri sunt destul de asemanatoare in proprietatile medicinale, ele se deosebesc intr-o anumita masura, datorita compozitiei chimice. In timp ce uleiul de musetel roman este un exceptional calmant, cel german este puternic antiinflamator datorita prezentei unui compus numit azulene.

 

Chalmodilla - musetelIn casa, uleiul de musetel se poate prepara din 1/2 cana flori de musetel uscate, 950 ml ulei de masline extravirgin sau ulei de samburi de struguri, de susan sau de floarea soarelui, de migdale si 1 lingurita vitamina E. Florile trebuie sa fie complet uscate, pentru a nu risca formarea mucegaiului. Se toarna uleiul intr-un borcan, dar nu se umple de la inceput. Se adauga florile de musetel se omogenizeaza astfel incat fiecare floare sa fie imbibata cu ulei. Se completeaza cu restul de ulei si se sigileaza bine borcanul. Se pune borcanul pe pervaz, in lumina directa a soarelui, timp de 14-21 de zile – ar trebui sa aiba lumina 6-8 ore pe zi. In fiecare zi, se deschide borcanul si se sterge interiorul capacului de posibilele urme de umiditate, cu un servetel de hartie. Se inchide borcanul si se agita zilnic.

Dupa aceasta perioada se strecoara uleiul foarte bine – nu trebuie sa ramana nicio urma de flori, daca este nevoie se strecoara de doua ori. Se adauga vitamina E – previne deteriorarea, si se depoziteaza in sticlute inchise care se vor pastra intr-un loc racoros si intunecat.

 

ceaiul-de-musetel1Pentru prepararea infuziei de musetel se folosesc 2-3 lingurite de flori la 1 cana de apa fiarta. Se lasa la infuzat 10-20 de minute. Se beau 2-3 cani pe zi (la adulti). Infuzia astfel preparata este indicata in: gastrite, ulcer gastric si duodenal, diaree, colite, enterocolite, recto-colite, infectii urinare, acnee, pentru stimularea functiei hepatice,a poftei de mancare, pentru combaterea durerilor abdominale de natura spastica, pentru durerile premenstruale, pentru prevenirea gripei si guturaiului etc.

Organizatia mondiala a Sanatatii recunoaste folosirea medicinala a musetelului pentru tratarea dispepsiei, in special a spasmelor si inflamatiilor tubului digestiv, balonari, flatulenta. Au fost identificate unele substante din componenta acestei plante (alfa-bisabolol, camazulen, apigenina, matricina) care au actiune antiinflamatorie si antispasmodica si un efect preventiv si curativ in ulcerele gastroduodenale. Rudolf  Fritz Weiss, medic si expert in fitoterapie, spune ca ceaiul de musetel este eficace in special in prevenirea ulcerelor, dar ca tratament adjuvant poate calma anumite simptome. Florile de musetel contin aproximativ 10% mucilagii. Eceste substante emoliente sunt eliberate in infuzie si calmeaza iritatiile mucoaselor gastrice.

 

musetel si maciMusetelul este adesea folosit in asociere cu alte plante pentru tulburarile de digestie. Un amestec de noua plante, ce contine si musetel a facut obiectul unei meta-analize care a vizat evaluarea efectelor asupra dispepsiei.
Cercetatorii au analizat rezultatele obtinute pe trei studii clinice dublu-orb, pe 273 de pacienti. Praparatul pe baza de plante (musetel, Iberis amara, angelica, chimen, melisa, rostopasca, lemn-dulce, menta) s-a dovedit a fi mai eficace decat placebo in calmarea unor simptome ca arsurile stomacale si durerile abdominale. O lucrare publicata in 2004 preparatul de plante s-a dovedit a fi eficace in 43% din cazuri.
Sunt cercetari care indica ca preparatul pe baza de plante ce contine musetel are rolul de a scadea aciditatea gastrica. De asemenea, teste in vitro au aratat ca musetelul poate impiedica proliferarea bacteriei Helicobacter pylori, care este responsabila de aparitia ulcerului gastric.

Gargara cu infuzie concentrata de musetel se indica si in amigdalite, afte bucale sau pentru dezinfectarea gurii.

 

musetel3Pentru uz extern se recomanda cataplasmele (comprese imbibate intr-o infuzie concentrata) aplicate pe pielea afectata. Cataplasmele cu musetel sunt indicate in: ulcere varicoase, hemoroizi externi, conjunctivite, eritemele fesiere simple ale sugarilor si copiilor mici. Extractul de musetel este un adjudvant in tratamentul inflamatiilor si al iritatiilor produse de acnee pe fata si corp. Alaturi de o buna ingrijire a pielii si alte tratamente prescrise de dermatolog, extractul de musetel va poate fi de mare ajutor in vindecarea acneei.

Intr-un studiu publicat in 1985, cercetatorii au comparat eficacitatea produselor ce contin musetel pe 161 de pacienti care sufereau de eczeme. Ei au constatat ca preparatele cu musetel sunt la fel de eficace ca si preparatele cu corticosteroizi folosite pentru a trata aceste afectiuni.

Intr-un alt studiu, efectuat pe 120 de pacienti ce sufereau de hemoroizi in stadiu avansat s-a demonstrat ca un preparat ce continea musetel a imbunatatit rezultatele tratamentului principal, comparativ cu vaselina.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste utilizarea musetelului in tratarea acestor afectiuni. Au fost publicate mai multe studii pozitive care indica ca musetelul permite o cicatrizare mai rapida a ranilor cutanate decat produsle topice antiinflamatoare clasice (corticosteroizi).

 

Precautii: Ceaiul de musetel este contraindicat persoanelor sensibile sau alergice la plantele din familia Asteraceae (margareta, arnica, coada soricelului, crizantema) sau galbenele, deoarece produsele pe baza de musetel va pot provoca reactii adverse.

 


Adaugati un comentariu


 

*