Remedii naturale pe baza de hrean

2 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Folosit inca din antichitate, de greci si de romani, pentru combaterea racelilor, hreanul s-a dovedit ulterior a avea si alte calitati curative.

 

hrean2Hreanul este un ingredient cu o vechime semnificativa pe teritoriul tarii noastre, fiind consumat inca de pe vremea dacilor, care l-au preluat de la romanii ce il foloseau drept condiment si ca leac pentru raceli. Cea mai valoroasa parte este radacina plantei, folosita in egala masura atat ca ingredient, cat si ca medicament, studiile aratand ca este foarte bogata in vitamine din complexul B, vitamina C, saruri minerale, acizi, substante antibiotice naturale, enzime, fitohormoni, uleiuri volatile si peroxidaza, o substanta antioxidanta foarte valoroasa. Controlul medical regulat este insa si el absolut necesar, pentru a observa progresele inregistrate in tratarea cu hrean a afectiunii si a nu+l folosi in cazul in care ar exista contraindicatii.

S-a constatat ca hreanul este un condiment care contribuie la revigorarea organismului. Datorita compozitiei chimice, actiunea sa de tonifiere este de lunga durata si  de aceea terapia cu hrean este indicata in combaterea oboselii cronice.

Un preparat pe baza de hrean are efect revigorant si creste  capacitatea de concentrare. Se spala foarte bine 12 oua, se pun  intr-un vas, cu cu tot cu coaja, iar deasupra se toarna sucul stors de la 12 lamai. Dupa opt ore, se scot ouale din acest suc, se sparg si se amesteca bine, apoi se pun din nou in vasul care contine sucul de lamaie, in care se adauga un kilogram de hrean curatat si dat pe razatoare, un litru de tuica tare naturala si  un kilogram de miere. Acest amestec se pune la macerat intr-un vas acoperit, iar dupa noua zile se poate incepe tratamentul. Trebuie luate cate trei linguri, dupa mesele principale, iar dupa o pauza de 30 de zile, se poate repeta terapia.

 

hrean3Radacina de hrean are efecte binefacatoare si  in afectiuni precum astmul, reumatismul, guta, bronsita, infectii urinare sau leucoree. Prin actiunea sa antibacteriana si antiinflamatoare, elimina imediat primele simptome ale infectiei. Se dau pe razatoarea mica zece radacini de hrean si se pun intr-un borcan pana se umple o treime, iar restul se completeaza cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa amestecul sa se macereze timp de opt zile, apoi se strecoara continutul. Din acest remediu se ia cate o jumatate de lingurita de trei-patru ori pe zi. Extern, tinctura obtinuta se poate folosi sub forma de compresa, in caz de reumatism sau plagi. Pentru un tratament eficient se recomanda alternarea consumului de hrean cu cel de afine.

Pentru a scapa de necazurile create de sinuzita, se folosesc cataplasme cu hrean pe zona fruntii. Practic, doua lingurite cu hrean ras se pun pe o panza care se aplica pe frunte. Nasul se desfunda la scurt timp, se elimina secretiile, curatandu-se astfel caile respiratorii. Aceasta terapie, cu efecte imediate, se  continua cinci zile la rand.

 

hreanSpecialistii recomanda hreanul si in tratamentul, bronsitei cronice si in afectiuni ale cailor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante si bronhodilatatoare. In acest caz se da pe razatoare o radacina de hrean si se adauga patru liguri de miere. Se lasa 30 de minute sa se macereze, apoi se strecoara bine sucul si se fierbe jumatate din el, cu zece linguri de apa. Dupa ce a fiert, se strecoara fiertura, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu siropul crud ramas. Din acest leac se iau cate trei linguri pe zi.

Digestia lenta si gastrita hipoacida se trateaza in mod eficient cu cate doua-trei linguri de hrean ras care se consuma in timpul meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel putin 21 de zile.

In cazul persoanelor anemice, pentru prevenirea aparitiei litiazei renale sau imbunatatirea ritmului inimii, tot hreanul poate fi o solutie. Foarte eficient pentru oricare din aceste probleme este vinul tonic, preparat din radacina legumei. Este nevoie de un litru de vin rosu, natural, si de 15 linguri de hrean ras. Ingredientele se pun intr-o sticla si se lasa sa se macereze zece zile, iar dupa aceea se filtreaza vinul. Specialistii recomanda sa se consume cate trei-patru linguri pe zi, intr-un interval de trei saptamani.

Este contraindicat insa consumul de hrean in exces, pentru ca poate provoca tulburari digestive, prin actiunea sa puternica. Alte efecte adverse pot fi varsaturile, transpiratia in exces sau iritatii ale ochilor. In aceste cazuri, se opreste consumul de hrean si se consulta medicul.

Atentie, hreanul este contraindicat femeilor insarcinate si copiilor de pana la sapte ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*