Noi premii pentru o invenție românească în domeniul neurochirurgiei

De această dată, distincțile au fost primite în cadrul unui salon internațional de inventică organizat în România, după ce invenția primise recunoaștere internațională și în cadrul unei manifestări similare din Thailanda.

 

După ce, la sfârșitul lunii trecute, a fost premiată cu patru medalii la Târgul Intrnațioal de Invenții de la Bangkok, o invenție în domeniul medical, la care au conlucrat specialiști de la Universitatea Politehnică București și o echipă de medici specializați în domeniul Neurochirurgiei a reușit o nouă performanță, obținând toate premiile acodrate în cadrul Salonului Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii Pro Invent de la Cluj-Napoca.

Este vorba de un nou material de osteosinteză folosit în domeniul neurochirurgiei, în cazul pacienților care necesită repararea defectelor cutiei craniene. Denumită „implant cranian cu structuri de osteointegrare şi acoperiri funcţionale” invenția a fost prezentată și la salonul internațional de la Cluj. A reușit și de această dată să câștige aprecierile specialiștilor din juriu, adjudecându-și astfel mai multe premii, respectiv Marele premiu al Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, diploma de excelenţă şi medalia de aur cu menţiune specială, diploma de excelenţă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Premiul special şi diplomă în semn de onoare, recunoaştere şi apreciere a creativităţii ştiinţifice şi originalităţii.

 

Dr. Vicentiu Saceleanu (sursa: Facebook)

Din echipa de specialiști medicali care au colaborat la crearea acestui nou tip de material de osteosinteză a făcut parte și medicul Vicențiu Săceleanu, şeful Secţiei Clinice Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.  Acesta a declarat, la finalul salonului de inventică de la Cluj, că noile premii obținute „sunt meritul întregii echipe de inventatori şi am fost onorat să fac parte din acest colectiv care, prin această inovaţie, contribuie la dezvoltarea ariei de investigaţii şi tratamentului pacienţilor cu probleme ale cutiei craniene. Rezultatele muncii în echipă au dus la descoperirea unui material special, mai exact un nou tip de material de osteosinteză care a fost creat pentru pacienţii care necesită repararea defectelor cutiei craniene”.

Totodată, medicul sibian a amintit de succesul aceleiași invenții avut în urmă cu o lună, la târgul internațional de inventică de la Bangkok, unde echipa din care face parte a obținut Gold Medal – National Research Council of Thailand, Special Honour of Invention – Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills, Special Award & Gold Medal – Malaysian Research & Innovation Society și Special Award & Medal – Association of Polish Inventors and Rationalizers.

 

Specialistul neurochirurg a făcut și o scurtă prezentare a noului tip de material care va putea fi folosit ca implant cranian cu structuri de osteointegrare şi acoperiri funcţionale.

„Este o structură de tip plasă, realizată din titan sau aliaje de titan biocompatibile, formată din celule bazale conectate în punţi rigide, respectiv flexibile, într-o geometrie tip pânză de păianjen, adaptată suprafeţei cutiei craniene, având acoperiri funcţionale pe bază de nanoparticule de seleniu şi/sau hidroxiapatită, cu rol de osteointegrare. Implantul este destinat acoperirii defectului osos cranian şi asigură o închidere etanşă a acestuia, este biocompatibil, nu generează artefacte la investigaţiile de tip Computer Tomograf şi Rezonanţă Magnetică Nucleară, este rezistent la variatele solicitări biomecanice şi la unele solicitări funcţionale şi este uşor de manevrat şi aplicat. În plus, sistemul de alternare a punţilor rigide cu cele flexibile permite adaptarea implantului la anatomia pacientului, păstrând caracteristicile mecanice de rezistenţă”, a explicat dr. Vicențiu Săceleanu.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*