Prima ediție a Premiilor Ana Aslan și-a desemnat câștigătorii

5 februarie 2018 | 0 comentarii |

Evenimentul a fost organizat pentru a marca o triplă aniversare din istoria primului institut de geriatire din lume.

 

Muzeul Național Cotroceni a găzduit, la finele săptămânii trecute, ceremonia de decernare a Premiilor Ana Aslan. A fost prima ediție a unei astfel de manifestări, pe care organizatorii doresc să o transforme în tradiție, pentru a recompensa persoanele, echipele sau instituţiile care continuă demersurile profesorului doctor Ana Aslan, cea care a infințat la București primul Institut de Geriatrie și Gerontologie din lume, institut care astăzi îi poartă numele.

Anul 2017 a reprezentat o triplă aniversare în istoria acestui institut, împlinindu-se 120 de ani de la nașterea Anei Aslan, 65 de ani de la inființare și 60 de ani de la inventarea formulei Gerovital H3, cel mai longeviv medicament geriatric din lume.

Pentru a cinsti memoria profesorului Ana Aslan și a readuce în prim-plan activitatea institutului care-i poartă numele, a fost organizată, la finalul săptămânii trecute, prima ediție a Premiilor Ana Aslan, ai cărei câștigători au fost anuțați și recompensați în cadrul unei Gale desfășurate la Muzeul Național Cotroceni.

 

Au fost premiați atât specialiști din lumea medicală cât și instituții care au obţinut rezultate semnificative în cercetarea medicală sau în activitatea clinică de zi cu zi, contribuind astfel la dezvoltarea medicinei româneşti.

Au fost acordate nouă distincții, câștigătorii fiind desemnați de o comisie de selecție coordonată de secretarul general al Academiei Române, academicianul Victor Voicu. Conf. dr. Diana Paun, Consilier Prezidential, cu rol esențial în găzduirea și desfășurarea evenimentului dedicat Anei Aslan, a omagiat personalitatea personalitatea academicianului în cinstea căruia s-a organizat evenimentul, iar Orchestra Medicilor a încntat asistența, cu „Anotimpurile” lui Vivaldi, care au fost între compozțiile muzicale de suflet ale Profesoarei Aslan.

 

Astfel, Premiul Ana Aslan pentru cercetare ştiinţifică medicală fundamentală şi aplicată i-a fost acordat profesorului Ovidiu-Alexandru Băjenaru, în timp ce profesorul Dragoș Viereanu a fost răsplătit pentru activitatea sa cu Premiul pentru performanţă în medicina internă şi cardiologie.

Totodată, Premiul pentru performanţă în studiul îmbătrânirii active şi neuroştiinţei i-a fost acordat, în cadrul acestei prime ediții, profesorului Dafin Mureșan.

Festivitatea de decernare a continuat cu Premiul pentru performanţă în studiul şi tratamentul bolilor cronice degenerative, care a fost adjudecat de profesorul Bogdan Popescu.  Printre laureați s-a numărat și managerul companiei Antibiotice Iași, Ioan Nani, care a primit Premiul pentru performanţă în dezvoltarea resurselor indigene destinate terapiei medicamentoase româneşti.

 

Colectivul condus de profesorul Corin Badiu şi cercetătorul ştiinţific Dana Manda de la Laboratorul de cercetări de endocrinologie moleculară, celulară şi structural al Institutului de Endocrinologie C.I. Parhon a fost recompensat cu Premiul Ana Aslan pentru performanţă în utilizarea tehnologiei moderne în cercetarea şi activitatea medicală, iar conferențiarul Andrei Nanu, cu Premiul pentru performanţă în studiul şi promovarea dreptului la sănătate şi a drepturilor pacientului.

Nu în ultimul rând, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, condus de Roxana Elena Almăşan, a primit Premiul pentru performanţă în recuperarea medicală şi balneologie, iar Premiul pentru genetică şi biologie celulară i-a revenit profesorului Maria Puiu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

 

(Sursa foto: Facebook, pagina evenimentului)


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*