Noi riscuri asociate unui nivel ridicat de testosteron

15 februarie 2020 | 0 comentarii |

În cazul bărbaților a fost identificat și un beneficiu, constând în diminuarea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

 

Un studiu condus de cercetători de la Unitatea de Epidemiologie din cadrul Universităţii Cambridge şi de la Universitatea din Exeter, axat pe reglarea genetică a nivelului hormonilor sexuali, a relevat faptul că un nivel mai ridicat de testosteron – hormon sexual masculin – crește riscul de apariție a unor boli metabolice și chiar a unor forme de cancer.

Cercetarea a fost efectuată pe 425.097 de persoane și a condus la concluzia că nivelurile de testosteron genetic mai mari la femei cresc riscurile de diabet zaharat de tip 2 cu 37% și cu 51% riscul de sindrom al ovarului polichistic. În același timp, în cazul femeilor, crește și riscul de riscul de cancer mamar şi endometrial, iar în cazul bărbaților, un nivel ridicat de testosteron genetic crește riscul cancerului de prostată. În schimb, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este cu 14% mai redus în cazul bărbaților, acesta fiind singurul avantaj evidențiat de cercetători.

Aceștia au notat că factorii genetici implicaţi erau foarte diferiţi între sexe, în ciuda identificării unei importante componente genetice în ceea ce priveşte nivelurile de testosteron circulant la bărbaţi şi femei.

 

Dr. Katherine Ruth de la Universitatea din Exeter, unul din autori principali ai studiului, a declarat că „descoperirile noastre oferă informaţii unice asupra impactului testosteronului asupra afecţiunilor. Ele subliniază mai ales importanţa luării în considerare în mod separat a bărbaţilor şi a femeilor în cadrul studiilor, deoarece am observat efecte diferite ale testosteronului asupra diabetului”.

Aceasta adăugat că rezultatele referitoare la riscul sindromului de ovar polichistic sunt importante pentru înţelegerea rolului testosteronului în ceea ce priveşte originea acestei tulburări comune, în loc să ca nivelul ridicat de testosteron să fie considerat o consecinţă a acestei afecţiuni. „În mod similar, la bărbaţi, terapiile de reducere a testosteronului sunt utilizate pe scară largă pentru tratarea cancerului de prostată, însă până acum nu se ştia sigur dacă nivelurile mai scăzute de testosteron oferă protecţie şi împotriva dezvoltării cancerului de prostată. Rezultatele noastre indică modul în care tehnicile genetice, precum randomizarea mendeliană, sunt utile pentru înţelegerea riscurilor şi beneficiilor terapiilor hormonale”, a mai declarat cercetătoarea britanică.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*