Noi semnale de alarma in privinta riscurilor bolilor cardiovasculare

Potrivit celor mai recente statistici, acestea constituie anual cauza a peste 150.000 de decese in randul populatiei romaniei. In judetul Buzau, 60% dintre decese se datoreaza bolilor cardio-vasculare. 

 

Acad. Constantin PopaLa safarsitul saptamanii trecute, Societatea Romana de Cardiologie, Asociatia Nationala Romana de Stroke si Academia de Stiinte Medicale au organizat cea de cincisprezecea editie a Conferintei Anuale de Arterotromboza, manifestare ce a reunit numerosi specialisti din domeniu. Printre acestia s-a numarat si academicianul Constantin Popa, care a precizat in cadrul lucrarilor conferintei ca arterotromboza constituie principalul factor cauzator al bolilor cardiovasculare. Medicul a explicat ca arterotromboza este prezenta in organismul fiecaruia, insa in unele cazuri se dezvolta, favorizata de anumiti factori de risc, precum hipertensiunea arteriala, obezitatea, fumatul, alcoolul, contraceptivele orale, lipsa de efort fizic si carentele alimentare. In aceste conditii, arterotromboza ajunge sa se manifeste ca o boala, afectand sistemul circulator prin producerea de ocluzii si stenoze arteriale, coronare, la carotide dar si la membrele inferioare. Efectele acestei boli pot fi dintre cele mai grave si pot duce chiar la deces, motiv pentru care academicianul Constantin Popa considera ca trebuie derulate campanii ample de informare a populatiei cu privire la factorii de risc, astfel incat oamenii sa fie influentati sa renunte la stilul de viata sedentar, sa faca mai multa miscare, sa manance mai santos si sa rareasca numarul tigarilor si al paharelor cu alcool.

 

Dr. Dan GaitaIn cadrul aceliasi conferinte, medicul Dan Gaita, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, a prezentat o statistica actualizata referitoare la incidenta in Romania a bolilor cardiovasculare, reamintind ca acestea raman in continuare principala cauza a mortalitatii. Astfel, din 250.000 de persoane care mor anual in Romania, 150.000 mor din cauza afectiunilor cardiovasculare, iar in 80-90 la suta dintre cazuri este vorba de pacienti care au suferit de arteroscleroza si alte complicatii ale acesteia. Medicul a dat exemplul Timisoarei, acolo unde sunt consemnate zilnic 10 evenimente acute cardiovasculare, constand in aproximativ 6 cazuri de infarct sau sindrom acut coronarian si restul accidente cerebrale. El a mai precizat ca cel putin unul dintre aceste cazuri se consemneaza la pacienti sub 40 de ani si ca este posibil ca numarul de evenimente acute cardiovasculare sa fie mai mare, statistica referindu-se doar la persoanele care ajung la spital.

In judetul Buzau, potrivit statisticilor Directiei de Sanatate Publica, in 2014,  3.790 de persoane au decedat din cauze cardio-vasculare, ceea ce reprezinta 60% din numarul total de decese. La sfarsitul anului trecut, medicii buzoieni aveau in evidenta 63.310 cazuri de hipertensiune arteriala dintre care 5.209 cazuri noi si 33.269 cazuri de cardiopatie ischemica dintre care 1.943 cazuti nou depistate.

 

tensiuneReferindu-se la cauzele care influenteaza aparitia acestor afectiuni, medicul timisorean a spus ca acestea sunt in cea mai mare parte influentate de modul de viata urban, care presupune mult stres, o alimentatie nesanatoasa, sedentarism, sau fumat excesiv. Unul dintre factorii importanti de stres este saracia si astfel, multe dintre persoanele cu situatii materiale precare sufera de boli cardiovasculare.

Cu aceeasi ocazie, medicul Dan Gaita a explicat ca metoda corecta si eficienta de masurare a tensiunii este aceea care presupune masurarea valorilor la ambele maini. „Tensiunea se ia si la mana dreapta si la mana stanga pentru a vedea daca nu este o diferenta de tensiune intre cele doua maini. O deviatie de 10,12,15 ml este una normala. Daca este mai mare inseamna s-ar putea sa fie o ingustare, un obstacol pe sub clavie. Acolo unde tensiunea este mai mare dintre cele doua maini, de la acea mana se va masura mereu tensiunea”, a precizat medicul specialist. Referindu-se la tratament, acesta a precizat ca administrarea statinelor este un factor benefic pentru evitarea infarctului si accidentului vascular cerebral, insa tratamentul nu trebuie intrerupt, o pauza in administrarea acestuia avand „efecte distrugatoare”, dupa cum a declarat medicul.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Medici

Adaugati un comentariu


 

*