Riscul cardiac, evaluat printr-o simpla strangere a mainii

17 mai 2015 | 0 comentarii |

Un studiu recent al specialistilor din Canada releva faptul ca forta sau slabiciunea de strangere a mainii ar putea semnala eventiualele afectiuni de natura cardiaca.

 

pumnUn grup de cercetatori de la universitatea canadiana McMaster a realizat de curand o ampla cercetare epidemiologica, cu participarea a peste 140.000 de persoane intre 35 si 70 de ani din 17 tari, cercetare in cadrul careia a fost masurata forta strangerii mainii cu un aparat special numit dinamometru de mana. Studiul s-a desfasurat pe parcursul a patru ani, timp in care participantii au fost tinuti sub observatie, cercetatorii analizand legatura dintre forta mainii si sanatatea oamenilor in ceea ce priveste aparitia unor boli ca diabetul, cancerul, bolile  cardiovasculare sau decese premature.

Rezultatul a aratat o corelatie destul de semnificativa intre slabiciunea strangerii mainii si riscul de deces din cauza oricareia dintre aceste boli. Pierderea cu 5 kilograme a fortei de strangere a mainii este asociata cu o crestere cu 7 la suta a riscului de criza cardiaca si cu 9 la suta a riscului de a suferi un accident vascular cerebral.

 

inimaSpecialistii care au realizat acest studiu sustin chiar ca testul fortei de strangere a mainii este un indice mai fiabil decat presiunea arteriala sistolica pentru prezicerea mortii premature,

Corelatia functioneaza chiar si dupa luarea in considerare a factorilor de risc clasici, precum varsta, fumatul sau consumul de alcool. Forta strangerii mainii este un indice puternic si simplu pentru o viitoare boala, morbiditate si mortalitate, dupa cum precizeaza cercetatorii

Acestia mai spun ca forta de strangere a mainii ar putea fi un test usor si ieftin pentru evaluarea riscurilor de deces si a bolilor cardiovasculare, afectiuni care constituie principala cauza de mortalitate la nivel mondial.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*