Noi taxe pentru domeniile „.ro” !

8 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Proprietarii de domenii „.ro” vor plati o taxa de inregistrare si una anuala de reinnoire, al caror cuantum va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala, la propunerea Registrului national RoTLD din ICI Bucuresti, care gestioneaza cele 700.000 de domenii web din Romania.

 

mediccalculator_bIn ultimii ani, aproape orice institutie, companie medicala, farmaceutica sau de produse din domeniul sanatatii, cabinete medicale si farmacii sunt prezente pe internet, printr-o pagina web prin care sa-si promoveze activitatea, produsele si serviciile.  Statul roman s-a gandit insa ca din asta s-ar putea incasa mai multi bani, astfel ca domeniile „.ro” nu vor mai fi platite doar la inregistrare, asa cum este in prezent, proprietarii domeniului web fiind obligati sa achite si o taxa anuala.

Astfel, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, de anul viitor, proprietarii de domenii „.ro” vor fi obligati sa achite si o taxa anuala de reinnoire, daca doresc sa-si pastreze domeniul deja cumparat. Ministerul pentru Societatea Informationala va stabili in acest context un fel de taxa de „mentenenta”, la propunerea Registrului national RoTLD din ICI Bucuresti, care gestioneaza la ora actuala peste 700.000 de domenii web din Romania. Cu alte cuvinte, inca o taxa va diminua bugetul firmelor care doresc sa aiba vizibilitate pe internet.

 

Taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileste, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala. Data de la care se va percepe aceasta taxa pentru numele de domenii nou inregistrate este data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arata in proiectul de Hotarare de Guvern privind inregistrarea domeniilor „.ro”, publicat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

 

RoTLDCostul pentru un domeniu „ .ro ” este in prezent, de 51,26 dolari, plus TVA, conform datelor disponibile pe http://www.rotld.ro/.

Nu exista taxa de mentenanta anuala in prezent. Plata se face la inregistrare. Daca se va introduce taxa de mentenanta anuala veti fi anuntati din timp”, se precizeaza pe pagina web a Registrului National RoTLD din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

Pretextul mentionat in nota de fundamentare a proiectului de act normativ este acela ca introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, folosite si nefolosite, iar astfel va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii dreptului de folosinta a numelor respective la dispozitia utilizatorilor .

 

Potrivit notei de fundamentare, proiectul va avea impact macroeconomic asupra mediului de afaceri si „un impact social indirect datorat faptului ca cetatenii, detinatori sau potentiali detinatori de domenii .ro vor beneficia de imbunatatirea serviciilor oferite prin aplicarea taxei anuale“.

ANSIP a organizat, pe acest proiect, o intalnire cu furnizorii de internet din Romania, membri ai asociatiei si reprezentanti ai Departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro, concluzia fiind ca aplicarea acestei HG este pripita, nu ar da suficient timp proprietarilor de domenii.ro sa se conformeze, astfel ca ar trebui sa aiba o perioada de cel putin 2-3 ani de implementare.

 „Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare cheltuielile cu mentenanta, costurile pentru asigurarea securitatii datelor, investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare, cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala)”, se mai mentioneaza in nota de fundamentare.

 

calculatorNumele de domenii „.ro” vor fi inregistrate pentru o perioada determinata de minim un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de doi ani, se mai arata in proiectul de act normativ.

Documentul atrage atentia si asupra modului de utilizare si a interdictiilor care revin proprietarului: „Poate fi inregistrant orice persoana fizica sau juridica cu conditia sa-si asume responsabilitatea pentru utilizarea legala a numelui de domeniu si sa nu produca prin utilizarea numelui de domeniu prejudicii tertelor parti. Responsabilitatea privind utilizarea numelor de domenii si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala apartine inregistrantului. Numele de domenii nu pot fi inregistrate doar in scopul revanzarii. Numele de domenii nu pot include expresii ofensatoare sau care sa incite la savarsirea unei infractiuni. Regula de atribuire a numelor de domenii este «primul venit, primul servit»”, se mentioneaza in document.

 

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*