O noua criza a medicamentelor risca sa arunce spitalele in aer

8 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Peste 100 de medicamente risca sa dispara din farmaciile unitatilor medicale. Ministerul Sanatatii cauta solutii pentru ca bolnavii sa nu fie nevoiti sa-si intrerupa tratamentele.

 

farmacie spital

Ceea ce marii distribuitori de medicamente avertizau ca se va intampla, inca de acum doua-trei luni, iata ca se produce. Medicamentele ieftine dispar de pe piata, iar spitalele risca sa nu mai aiba cu ce trata bolnavii.

Ministerul Sanatatii a anuntat, astazi, printr-un comunicat de presa, ca a identificat 100 de produse medicamentuoase cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionarea unitatilor sanitare publice cu paturi, acestea neprezentand interes pentru companiile distribuitoare, fiind foarte ieftine. „Cautam solutii pentru a reusi aprovizionarea spitalelor cu aceste produse. Avem o Comisie desemnata prin Ordin de ministru care monitorizeaza in permanenta piata, pentru a identifica si alte produse la care pacientii au acces cu dificultate. Sunt situatii in care aceste medicamente nu mai prezinta interes comercial pentru producatori si distribuitori, sau sitaatii cand productia este oprita”, a declarat astazi, ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

 

Achizitii centralizate, prin Unifarm

 

Dr. Raed Arafat. ministrul Sanatatii

Pentru a evita un dezastru in ceea ce priveste achizitioarea acestor produse, a fost supus dezbaterii publice un Ordin de ministru prin care se vrea achizitionarea acestor medicamente in sistem centralizat, prin compania de stat Unifarm, nu ca pana acum, la nivelul fiecarei unitati sanitare in parte.

„Avem doua solutii pe care in prezent le dezbatem. Putem merge pe obligativitatea unitatilor sanitare de a realiza licitatii pe acord cadru cu o durata de 3 ani pentru achzitia medicamentelor. Dar o masura viabila mi se pare achizitionarea, eventual, prin compania nationala UNIFARM,  prin licitatie nationala”, a mai spus Raed Arafat.

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordin privind aprobarea listei cuprinzand denumirile comune internationale corepunzatoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionarea unitatilor sanitare publice cu paturi.

Documentul contine Lista medicamentelor incluse in cadrul ghidurilor clinice, schemelor sau protocoalelor terapeutice cu disfunctionalitati in aprovizionare. Pana pe 17 noiembrie se pot face propuneri si observatii privind acest proiect de act normativ, pe adesa propuneri@ms.ro .

 

Noua Lege a Sanatatii va fi mai restrictiva

 

Tot astazi, dr. Arafat a participat la Conferinta cu tema „Rolul societatilor mutuale si al celor comerciale in sistemul de asigurari de sanatate din Romania”, in cadrul careia s-a discutat si despre proiectul Legii Sanatatii.  

 „Proiectul Legii Sanatatii se afla in dezbatere si avem desemnata o intreaga echipa de specialisti condusa de dr. Vasile Cepoi care se ocupa de acest subiect (…). Astazi ne-am intalnit cu specialisti din Franta si Belgia, care au expertiza pe domeniul societatilor mutuale de asigurare. Consideram ca Romania are voie sa greseasca in acest domeniu nou, dar nu are dreptul de a repeta greselile altora, a declarat Raed Arafat, in deschiderea conferintei. 

Conform proiectului Legii de organizare si functionare a sistemului sanitar, sistemul de asigurari se va putea reorganiza pe principiul mutualitatii. Numarul Caselor de Asigurari de Sanatate va fi mai mic si vor avea dreptul sa incheie si asigurari de sanatate private, iar bolnavii care ajung intr-o stare grava din cauza ca nu s-au prezentat la medic sau nu au respectat indicatiile acestuia vor suporta cheltuielile medicale.  

De asemenea, se doreste un mai mare control al fondurilor colectate de la asigurati, precum si asigurarea unei competitii intre asiguratori, care sa creasca progresiv calitatea serviciilor medicale oferite. 


Categorii: Legislatie, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*