Norme noi de autorizare a spitalelor si cabinetelor medicale

25 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Incepe o noua serie de controale de autorizare a unitatilor medicale din judet, potrivit unui nou Ordin al ministrului Sanatatii. Astfel, spitalele si cabinetele medicale, fie ele publice sau private, care nu indeplinesc toate conditiile pentru a obtine de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau autorizatia sanitara de functionare definitiva, vor putea obtine autorizatie temporara, fara de care nu se poate incheia contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, dar numai in baza unui program de conformare.

Autorizatia sanitara de functionare cu program de conformare se va acorda in cazul in care functionarea nu implica riscuri majore pentru mediu si comunitate , iar neconformitatile constatate nu pot fi remediate in termenul legal de 30 de zile, din cauze obiective. In ceea ce priveste spitalele, acestea au o posibilitatea sa obtina avizul sanitar cu un program de conformare de 5 ani. „Pentru unitatile sanitare cu paturi, a caror conformare necesita activitati complexe si investitii majore, se va elabora un program-cadru de conformare, pentru o perioada de pina la 5 ani si un program operational pentru anul in curs. Dupa aceasta perioada, unitatile sanitare care nu se conformeaza normelor de igiena si sanatate publica in vigoare se inchid”, se arata in ordinul nr. 251 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei.

Autorizatia sanitara de functionare temporara este valabila un an, iar titularul are obligatia sa solicite anual o reverificare, in vederea obtinerii avizului snitar definitiv.

In acest moment, toate spitalele din Buzau sunt autorizate sanitar, dar cu termene de conformare. Incepem o noua verificare, pentru a verifica daca s-a realizat macar in parte programul de conformitate, dar si pentru a aplica noile dispozitii”, a precizat dr. Viorica Mihalascu, director Sanatate Publica in cadrul DSP Buzau.

Dr. Ion Draghici, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau spune ca „noua verificare in vederea autorizarii sanitare este fireasca si nu reprezinta cea mai dificila problema cu care se confrunta unitatea medicala. In ultimul timp s-au  facut investitii consistente in infrastructura spitalului, iar acestea continua, asa ca din punctul de vedere al indeplinirii normelor sanitare stam destul de bine. Mai dificila este insa verificarea privind autorizarea spitalului de catre Comisia de Autorizare a Spitalelor, pentru ca acolo se tine seama si de alte criterii, printre care aparatura si mai ales personalul medical, unde nu stam prea bine – asa se explica si faptul ca anul trecut nu am putut fi incadrati la categoria a II-a, cu o mai buna finantare, daca am fi avut suficienti medici si toate sectiile si compartimentele impuse de acest statut”.

Noile modificari aduse legii ii obliga si pe ceilalti medici, care isi desfasoara activitatea in cabinetele private, sa obtina viza anuala pentru autorizatia de functionare.

(vezi textul integral al Ordinului aici)


Categorii: Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*