Noua lista de medicamente, din nou amanata

1 august 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolescu, a declarat ca aceasta va fi aprobata prin Ordonanta de Urgenta, fara a indica onsa o data la care va fi implementata, mentionand ca nu este de acord sa respecte „un termen” in contextul in care „multe lucruri nu sunt in regula”.

 

medicamenteMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Lista de medicamente compensate si gratuite va fi aprobata prin Ordonanta de Urgenta, dar fara a avansa si o data la care aceasta va fi definitivata, lasand sa se inteleaga ca in ciuda presiunilor facute de producatorii de medicamente si asociatiile bolnavilor conici, nu va fi implementata foarte curand.

 „Am acceptat ca e mai bine sa-ti asumi un proiect care intruneste, daca se poate, consensul sau daca nu, o majoritate cat mai larga, decat sa respecti un termen si sa ai multe lucruri care nu sunt in regula”, a declarat ministrul Sanatatii, apreciind ca desi au existat mai multe termene legate de lista de medicamente compensate si gratuite, au fost si foarte multe discutii in grupurile de lucru ale comisiilor de specialitate.

 „Atunci cand Guvernul va lua decizia politica sa aprobe aceasta lista, noi vom sti urmatorul lucru: ca in primul an toata cresterea va fi platita din taxa clawback, iar pentru viitor toata cresterea de molecule noi va fi acoperita in primul an din clawback. Avem in vedere si o serie de mecanisme pentru anii urmatori”, a precizat ministrul Nicolaescu.

 

bolnavi Potrivit metodologiei de includere a medicamentelor noi pe lista de compensare in conformitate cu tehnologia de evaluare, in luna iunie au fost depuse 167 de dosare, din care 141 pentru medicamente noi si 26 pentru indicatii noi. Dintre acestea, 85% simt pentru medicamente inovative, 11% pentru combinatii, 3% pentru medicamente generice si 1 % pentru medicamente biosimilare.  In ceea ce priveste patologiile pentru care sunt solicitate, 16% sunt pentru cancer, 10% – pentru diabet, 8% – pentru hipertensiune arteriala, 5% – pentru anemii, 4% – pentru leucemii, 2% – pentru boli psihice, iar restul vizeaza alte suferinte.

 

Dializa bolnavi

Dializa bolnavi

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a discutat, la intalnirea cu reprezentantii institutiilor financiare internationale (FMI, CE si BM), despre mecanismul de calculare a taxei clawback, plata datoriilor pentru medicamente si despre dreptul pacientilor romani de a avea acces la tratamente moderne, in aceeasi masura cu ceilalti pacienti europeni. „Sistemul de sanatate trebuie sa se concentreze mai mult pe cresterea accesului pacientilor la tratamente inovatoare. Credem ca pacientii romani au dreptul de a fi tratati la acelasi nivel ca pacientii europeni, ceea ce inseamna medicamente de ultima generatie, care in Europa au fost aprobate si sunt disponibile de mai bine de 6 ani. Dorim sa subliniem inca o data necesitatea actualizarii listei medicamentelor compensate pentru a le oferi astfel si pacientilor romani sansa de a beneficia de cele mai noi tratamente care uneori fac diferenta dintre viata si moarte, iar alteori sunt garantia pentru o calitate normala a vietii”, a declarat Makis Papataxiarchis, preseintele ARPIM.

 

cercetare medicalaMinistrul Eugen Nicolaescu sustine insa caultima modificare a listei s-a facut in 2008, iar in 2009 ar fi trebuit sa fie elaborate protocoalele care sa insoteasca aceasta noua lista, dar acest lucru nu s-a intamplat, motiv pentru care astazi avem aproape patru miliarde de lei arierate”, anuntand ca pentru un control mai riguros al consumului de medicamente, la nivelul CNAS va fi infiintata o directie speciala de control antifrauda.

Exista mai multe elemente pe care putem sprijini: sistemul SIUI (care functioneaza multumitor), prescriptia electronica, predictabilitatea introducerii cardului de sanatate din acest an, dosarul electronic al pacientului ce va deveni operational din 2014. Acestea ne indreptatesc sa credem ca viitoarea lista de medicamente va fi supusa mai bine controlului”, a conchis ministrul Eugen Nicolaescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*