Noua Maternitate din Buzau, o mare realizare sau o mare cacealma?

4 iulie 2012 | 1 comentariu |

Nimeni nu stie pe ce s-au cheltuit cele aproape 20 de milioane de euro.  Doua etaje sunt neterminate, spalatoria si statia de oxigen abia acum se construiesc, aparatura “ultramoderna” este de calitate mai slaba decat cea din vechea Maternitate si a fost cumparata la mana a treia, o parte din dotari au fost inchiriate la preturi exorbitante sau lipsesc cu desavarsire, trusele chirurgicale sunt de pe vremea doctorului Dorojan, iar medicii si viitoarele mamici mai au mult de asteptat…

 

Cu surle si trambite. Asa a fost inaugurata, la 1 iunie, in pargul alegerilor locale, “cea mai moderna maternitate din Romania”, dupa cum se lauda, la momentul respectiv, fostul presedinte al Consiliului Judetean, Victor Mocanu.  Convins probabil ca va ramane la conducerea judetului si nimeni nu-l va intreba pe ce a cheltuit aproape 20 de milioane de euro, la fastuoasa inaugurare s-a prezentat in parte noul obiectiv, iar doua dintre etaje pareau mobilate, dotate, capabile sa ofere serviciile pentru care au fost proiectate.

Ca nu erau terminate ultimele doua etaje, spalatoria, radiologia si racordarea la CET s-a vazut cu ochiul liber, motiv pentru care nici nu a fost vizitat intregul obiectiv. Victor Mocanu si constructorul au motivat atunci ca ar mai fi “cate ceva de finisat, dar nicidecum nu este lucrarea neterminata”.

Impozanta cladire de pe Strada Victoriei, numarul 18, in care va functiona candva noua Maternitate a judetului Buzau, si in care Mocanu visa sa vina “pacienti din strainatate”, nici la ora actuala nu este terminata. Chiar astazi, ziaristii au vrut sa vada cum stau lucrurile, dupa ce actualul presedinte al Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, si-a exprimat indoiala ca cele aproape 900 de miliarde de lei vechi au fost folosite efficient, iar ceea ce mai este din fastul de la inaugurare nu pooate fi apreciat decat ca “dezolant”, chiar daca parerea contructorului, ing. Victor Vasilescu, este ca “s-au finalizat 90% din lucrari, iar intr-o saptamana medicii s-ar putea muta”. 

 

Primele indoieli au aparut inainte de inaugurare

 

Nu au lipsit nici zvonurile, nici reactiile adverse. S-a auzit chiar dinainte de taierea panglicii ca o parte din aparatura nu ar fi achizitionata, alta parte ar fi inchiriata si chiar ca unitatea medicala nu a fost prevazuta cu spalatorie, conditie esentiala pentru ca noua Maternitate sa  obtina autorizatia sanitara de functionare.

Reactia lui Victor Mocanu a fost atunci una de atac la adversarii sai politici, Cristi Bigiu si Cezar Preda, pe care i-a acuzat de miniciuni sfruntate” atunci cand acestia au declarat ca noua maternitate este departe de a fi finalizata” si chiar ca s-ar impune un control al Curtii de Conturi care sa verifice modul cum s-au cheltuit banii.

La cateva zile s-a zvonit chiar ca o parte din aparatura a fost returnata proprietarului de drept, care ar percepe o caruta de bani pe chirie” si ca “cele mai moderne aparate medicale, pentru care ne invidia chiar si directorul Spitalului Universitar din Gent – Belgia” (cu care Mocanu ar fi discutat) ar fi disparut ca si cand n-a fost.

Pentru a potoli spiritele, Mocanu a invitat atunci ziaristii sa constate ca nimic nu a fost luat de la locul sau”, iar pentru o vreme, zvonurile s-au calmat.

 

Dupa alegeri, alte zvonuri

 

Au fost alegerile din 10 iunie, Victor Mocanu a pierdut lamentabil, iar zvonurile despre neregulile” de la noua Maternitate s-au reactivat. Aceleasi suspiciuni potrivit carora dotarile sunt doar partial achizitionate au fost intarite de medicii de la Maternitate. Ba chiar a fost clarificata si problema lipsei spalatoriei, fata de care nimeni nu-si inchipuie cum s-a crezut ca poate lipsi si ca  produsele biologice periculoase rezultate din actul medical ar putea fi transportate la Nufarul” sau la vreo capusa” cu statut de curatatorie chimica. Imediat s-au inceput lucrarile pentru infiintarea acesteia. Numai ca, specialistii spun ca asa cum se intampla cand este vorba de carpeala”, pentru ca aceasta sa se faca, s-a renuntat la o parte din spatiile destinate Radiologiei. Noua spalatorie nu va avea insa scurgere directa, ci va fi prevazuta cu bazine de decantare, din care apa va fi apoi epurata si trasa cu o pompa (vidanjata), dupa care va fi evacuata ca apa menajera la canalizarea orasului.

Mai mult, subsolul noii Maternitati se afla, la fel ca si cele ale Spitalului  Judetean, la nivelul canalizarii orasului, asa ca la prima ploaie mai consistenta, cea mai moderna Maternitate din tara” a fost inundata.

 

Doar o masa de consultatie, din zece

 

Surpriza, insa, astazi, noua Maternitate, construita pe o suprafata desfasurata de 10.000 de metri patrati, din care 7.000 mp reprezinta  spatiile in care se vor acorda servicii medicale si cele administrative, iar 3.000 mp sunt spatii hoteliere, este aproape goala. Cele 114 paturi cu care este prevazuta unitatea medicala au ramas doar cateva, la nivelul Sectiei de Terapie Intensiva. In rest… Dumnezeu stie ce s-a intamplat.

La etajul 1, unde exista Blocul Operator cu trei Sali de nasteri, o sectie de Terapie Intensiva, vestiarele medicilor, Blocul de nasteri cu sase Sali de operatii si o Sectie de neonatologie cu patru saloane, se afla doar o masa de examinare (consultatie), desi numarul acestora trebuia sa fie zcce. Pentru cele sase Sali de nastere nu exista decat doua mese, iar dintre cele patru ecografe 4D de ultima generatie nu exista decat doua, mai slabe calitativ decat cele cu care medicii lucreaza la ora actuala in vechea Maternitate, incapabile sa realizeze o morfologie fetala, asa cum se intamla pana si la cabinetul unui medic mai bine dotat.  Iar despre trusele chirurgicale, ce sa mai vorbim, acestea sunt de acum 60 de ani, de pe vremea doctorului Dorojan, pentru ca pe lista noilor dotari nu s-au mai ajuns banii pentru a figura.

In plus, la Reanimare, medicii spun ca au fost puse niste monitoare chinezarii”, depasite ca eficienta chiar si de un telefon mobil mai sofisticat. Iar toate aparatele deja cumparate se pare ca au fost luate la a treia mana. De ce?!… nimeni nu stie, pentru ca producatorul spune ca el a facut oferta, cu pretul de trei ori mai mic, dar s-a preferat sa se apeleze la intermediari, care insa tot de la el au cumparat.

 

Conducerea Spitalului Judetean se da la o parte

 

Despre cand si cum va functiona noua Maternitat, managerul Spitalului Judetean, dr. Dorel Nicolescu spune ca nu stie decat ca mai sunt multe de cumparat si de construit. Mai trebuie achizitionate paturile pentru ultimele doua etaje, acum se construieste noua spalatorie si statia de oxygen, mai sunt de adus aparate si alte dotari pentru salile de nasteri si de operatii”, a declarat pentru www.sanatateabuzoiana.ro dr. Nicolescu.

Acesta sustine insa ca nu stie nimic despre inchirierea sau disparitia” unora dintre dotari, acesta fiind apanajul Consiliului Judetean care are facturile si poate verifica daca totul corespunde realitatii. Noi, Spitalul Judetean, nu putem lua in primire noua maternitate decat , adica atunci cand va fi in stare de functionare. Pana atunci, Consiliul Judetean este cel care se ocupa de tot ce se intampla”, mai spune managerul SJU, mentionand ca si el a auzit zvonurile care cirula prin oras, dar trebuie sa vorbeasca mai intai cu presedintele CJ, Cristi Bigiu, pentru a vedea daca asa stau lucrurile.

 

Intre interese care trebuie elucidate

 

Momentul in care Victor Mocanu a ales sa taie panglica inaugurala la noua Maternitate a fost aspru criticat de actualul presedinte al CJ, liberalul Cristi Bigiu, si de liderul PDL, Cezar Preda.

Se pare insa ca lucrurile se complica abia acum. Bigiu spune ca va dispune un audit intern, pentru a se verifica daca sumele cheltuite si aparatura existente pe hartie” corespund realitatii, dupa care va solicita si un control al Curtii de Conturi. Acesta din urma ar putea avea loc insa abia anul viitor, pentru ca anul acesta a fost verificat Consiliul Judetean de catre institutia amintita, dupa cum a precizat directorul Mircea Talpan.

Cum se va finaliza totul, nimeni nu stie. Este insa cert ca noua Matrenitate, care la 1 iunie 2012 era gata sa fie data in functiune in doua-trei saptamani, dupa cum a declarat fostul presedinte Victor Mocanu, s-ar putea sa nu fie functionala decat peste cativa ani, iar intre timp sa se dovedeasca numeroase ilegalitati”, dupa cum sustine actaulul presedinte al CJ, Cristi Bigiu.

Iar la toate acestea se vor adauga cheltuielile de intretinere, care vor fi, probabil, mai  mari decat bugetul intregii sectii, si care nimeni nu stie din ce surse va fi luat.

Basca faptul ca de doi ani, la Maternitate nu exista nicio femeie de serviciu, curatenia se face cu ajutorul telefonistei, a garderobierei si a personalului medical, desi acest aspect este cunoscut si de ministrul Sanatatii, iar pentru intretinerea celor 7.000 mp, cat are noua constructie ar fi necesara o armata intreaga…

 

 

Imagini actuale din noua maternitate 

 


 


Categorii: Ancheta

Comentarii (1)

  1. Un buzoian spune:

    Ca exista indoieli cu privire la cum s-a cheltuit banul public poate are Cristi Bagiu. Cred ca este cazul sa se inceapa ancheta: firma care a realizat lucrarea daca a respectat termenele, verificarea calitatii lucrarii, verificarea licitaiilor dar si inceperea unei urmarii penale pentru Mocanu Victor. Daca tot avem un prim ministru la puscarie nu cred ca e o problema pentru un fost sef de consiliu judetean.
    Daca toate acestea nu se fac ne punem intrebarea fireasca – nu cumva, cineva l-a mituit pe Cristi Bagiu ca sa ramana doar la stadiul de indoieli……..
    Hai sa vedem cu e cu lupta impotriva coruptiei si cu spaga la autoritati

Adaugati un comentariu


 

*