Noutati si dificultali in turismul balnear

2 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Cu prilejul unui forum care a avut loc la Sovata, participantii au cerut autoritatilor din Romania sa constientizeze necesitatea sustinerii acestui sector de activitate, capabil sa aduca mari beneficii sanatatii populatiei si economiei nationale.

 

Nicu RadulescuPrincipalii operatori din domeniul turismului balnear din Romania s-au intalnit, ieri, la Sovata, in cadrul celei de-a XI-a editii a Bursei si Forumului de Turism Balnear. Evenimentul a fost sustinut de doua importante organizatii internationale de profil, Organizatia Mondiala a Turismului si Asociatia Europeana a Statiunilor Balneare. Pe langa operatorii interni, la eveniment a participat si un grup de specialisti in SPA si wellness din Mexic, Columbia, Puerto Rico si din cateva tari europene.

S-a discutat in principal despre noile tendinte si preocupari din acest domeniu, iar operatorii romani s-au folosit de acest prilej pentru a face un nou apel la autoritati sa sprijine mai mult aceasta industrie, care contribuie in mod substantial la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania a precizat ca „pentru a dezvolta acest sector avem nevoie de sprijinul Guvernului, de sprijinul tuturor ministerelor, de la Sanatate pana la Mediu. Incercam sa constientizam Guvernul si toate structurile nonguvernamentale de uriasa avere pe care o are Romania prin aceste resurse balneare, care inseamna ape minerale, ape termale, namoluri, turbe, mofete. Toate aceste resurse utilizate, prioritizate pot sa contribuie la sanatatea populatiei intr-o foarte mare masura”.

 

tratament balnearAcesta a mai precizat ca, in ultimii ani, statiunile balneare, lasate multa vreme in paragina, au inceput sa se repopuleze, datorita investitiilor facute aici de oameni care au avut curajul sa riste si sa mizeze pe cartea turismului balnear, insa exista riscul ca ele sa decada din nou daca autoritatile nu vor da o mana de ajutor in revigorarea acestui sector. „In momentul de fata, jumatate dintre statiunile balneare din Romania sunt dependente de biletele de odihna si tratament acordate de Casa Nationala de Pensii. Faptul ca unele statiuni sunt dependente de aceasta piata le asigura o marja de profit mica, ce nu le permite sa faca investitii. Pe de alta parte, companiile din domeniu care au facut investitii importante inregistreaza pierderi, ca urmare a dobanzilor mari pe care le platesc pentru creditele luate”, a explicat Nicu Radulescu.

 

turism_balnear_87801900Investitorii sunt din ce in ce mai putin atrasi de acest domeniu, calculand ca sansele de a obtine un profit sunt destul de mici, in conditiile in care statul nu le acorda nicio facilitate care sa compenseze pierderile. „In conditiile in care multe societati balneare inregistreaza pierderi, este evident ca nu au profit reinvestit, pentru al carui impozit sa fie scutite. Un hotel de 100 de camere, a carui modernizare a costat 7 milioane de euro, reclasificat de la doua la patru stele si care are pierderi in primii 2-3 ani, trebuie sa plateasca impozite si taxe locale de aproximativ 100.000 de euro pe an”, a aratat Radulescu, mentionand ca, in prezent, in statiunile balneare din Romania ajung, in fiecare an, aproape un milion de turisti. Dintre acestia, 8-10 la suta  sunt straini, iar turistii rusi cheltuie cei mai multi bani, solicitand serviciile SPA cele mai sofisticate. „Activitatea sectorului balnear este neevazionista, are o componenta sociala si este inepuizabila, iar unele dintre resursele minerale din Romania sunt unice in lume. Ajutorul de stat ar trebui extins si asupra acestui domeniu”, a mai spus presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear din Romania, aratand ca acest domeniu ar constitui una dintre cele mai sigure cai de crestere economica a tarii.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*