Nu trebuie sa platiti penalitati de intarziere daca nu ati fost notificat de Fisc!

12 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Ordinul nr.550 de aprobare a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr.2/2014 semnat de ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a fost piblicat in in Monitorul Oficial nr. 264/10 aprilie, data de la care a si intrat in vigoare.

 

bani doctoriIncasati anumite sume de pe urma unui imobil sau unui alt bun inchiriat? De la 1 ianuarie 2014, trebuie sa stiti ca sunteti obligat sa platiti 5,5% din aceste sume, la sanatate. Daca ati depasit termenele de plata (25 martie) si nu ati primit o notificare de la Fisc prin care sa fiti informati cat aveti de platit, este bine sa stiti ca nu mai trebuie sa vi se ceara dobanzi si penalitati de intarziere.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a semnat in data de 07.04.2014, Ordinul nr. 550 de aprobare a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale Nr. 2/2014, potrivit careia nu vor mai fi percepute dobanzi si penalitati de intarziere contribuabililor care depasesc termenele de plata ale obligatiilor fiscale din cauza faptului ca nu au primit deciziile de impunere pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate asupra veniturilor din inchirieri.

Concret, potrivit actelor normative publicate in Monitorul Oficial nr. 246/10 aprilie 2014, data de la care Ordinul a si intrat in vigoare, contribuabilii „nu datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru perioada cuprinsa intre termenul de plata prevazut de Codul Fiscal, respectiv 25 martie 2014 si data comunicarii deciziei de impunere, in cazul contributiilor de asigurari sociale de sanatate, pentru care nu au avut obligatia efectuarii de plati anticipate in anul precedent”, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

 

Ioana Petrescu- ministru Finante Publice

Ioana Petrescu- ministru Finante Publice

Foarte tanara si considerata „nepotrivita” pentru un minister atat de greu si complicat de catre unii analisti, ministrul Petrescu pare sa fie insa un specialist nu numai format la scoli inalte din strainatate, ci si mai cerebral si mai atent la detalii decat multi dintre predecesorii sai. Ea a declarat, in legatura cu decizia referitoare la penalitati, ca a considerat-o „ necesara”, pentru ca „Trebuie sa manifestam respect fata de contribuabil. Oamenii nu trebuie sa plateasca majorari sau penalitati, in conditiile in care nu au primit decizie de impunere, mai exact, nu au  fost instiintati care este  suma aferenta obligatiilor fiscale”.

Masura a fost luata in contextul in care deciziile de impunere au fost emise cu intarziere, dupa cum a anuntat chiar un director din cadrul ANAF, care nu a stiut sa precizeze la acea data daca vor fi percepute sau nu penalitati.

Mai mult, in situatia in care au fost deja platite penalitati de intarziere, sumele percepute ca accesorii vor fi compensate cu alte obligatii datorate bugetului de stat sau, dupa caz, pot fi restituite.

 

ghiseu fiscPotrivit reglementarilor in vigoare, baza lunara de calcul pentru asigurarile sociale de sanatate (CASS) reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia) si nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.

Concret, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 850 lei – salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2014 si nici mai mare de 11.490 lei – de cinci ori salariul mediu brut.

In aceste conditii, o persoana, care va obtine doar venituri din chirii si nu va avea niciun fel de cheltuieli ocazionate de aceste venituri, va plati CASS in valoare de cel putin 46,75 lei, iar suma maxima care poate fi platita la santate nu poate depasi 631,95 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*