O femeie nascuta fara uter a adus pe lume un copil perfect sanatos

5 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Absenta uterului era, pana acum, singura forma de infertilitate pentru care se considera ca nu exista solutii terapeutice, dar problema a fost rezolvata printr-un transplant.

 

operatie cezarianaLuna septembrie a consemnat o premiera mondiala in lumea medicala. A fost adus pe lume primul copil nascut dintr-o mama cu uter transplantat. S-a intamplat in Suedia, mama fiind o femeie de 36 de ani care se nascuse fara uter, de vina fiind o afectiune genetica. Mult timp, nimeni nu i-a dat acesteia vreo sansa de a avea copii, absenta uterului fiind considerata, pana luna trecuta, singurul tip de infetirlitate pentru care nu existau solutii terapeutice viabile. Dorinta femeii de a avea copii se pare ca a fost insa extrem de puternica, aceasta adresandu-se la numerosi specialisti, care i-au propus in cele din urma o solutie experimntala, constand in efectuarea unui transplant de uter. Era o operatie ce nu mai fusese efectuata pana atunci si nimeni nu putea garanta, la acel moment, ca va avea succes. Era insa, singura solutie pe care specialistii au putut-o gasi in cazul suedezei de 36 de ani. Uterul care i-a fost rasnsplantat a provenit de la o prietena a familiei, in varsta de 61 de ani, aflata la menopauza de sapte ani in momentul in care a fost efectuata operatia. La un an dupa transplantul uterului, cercetatorii au transferat un singur embrion in uterul transplantat, obtinand astfel o sarcina. In primele 31 de saptamani, sarcina a decurs normal, insa dupa aceea, femeia a fost internata din cauza unei preeclampsii si a fost supusa unei cezariene.

 

Prof. Mats Brannstrom

Prof. Mats Brannstrom

Proaspata mama a facut parte dintr-un grup de noua femei care au suferit un transplant de uter, de la donatoare in viata, in 2013. Ea suferea, ca si alte sapte dintre aceste femei, de Sindromul Rokitansky o malformatie congenitala caracterizata prin absenta, totala sau partiala, a vaginului si uterului, ce afecteaza una din 5.000 de femei din lume. In luna septembrie, femeia a dat nastere unui baiat sanatos, cantarind 1,775 kg, dupa 31 de saptamani de sarcina, acest fapt fiind considerat un progres enorm in lupta impotriva infertilitatii.

„Acest succes se bazeaza pe mai mult de zece ani de cercetare intensiva pe animale si pe experienta chirurgicala a echipei noastre si a creat posibilitatea de a trata multe femei tinere din intreaga lume care sufera de infertilitate uterina. Mai mult decat atat, am demonstrat fezabilitatea transplantarii unui uter de la o donatoare in viata, chiar si atunci cand aceasta este la menopauza. Totusi, in pofida succesului inregistrat prin aceasta nastere, mai este nevoie de numerosi ani, inainte ca aceasta practica sa devina o rutina chirurgicala” a declarat profesorul Mats Brannstrom, specialist in obstretica-ginecologie la Universitatea din Gothenburg, care a condus cercetarile in acest caz.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*