O noua alerta epidemiologica de TBC, la Brasov

21 februarie 2017 | 0 comentarii |

De aceasta data este vorba despre cazul unui student cazat in caminul Universitatii Transilvania, care a fost diagnosticat de medici, cu aceasta afectiune.

 

Camin-BrasovAutoritatile sanitare din judetul Brasov sunt din nou in alerta, la doar o luna dupa ce au declansat o ancheta epidemiologica in cazul unei profesoare diagnosticate cu TBC, care a intrat in contact cu mai multi elevi de la un liceu din Sacele si de la o scoala privata la care preda. In urma anlizelor efectuate, 106 elevi au fost depistati pozitiv, insa in niciunul dintre cazuri nu a fost confirmata boala, fiind intocmit si un dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

La inceputul acestei saptamani, un nou caz de imbolnavire cu tuberculoza pulmonara a pus in alerta autoritatile brasovene, de aceasta data fiind vorba despre un student al Universitatii Transilvania, care a intrat in contact cu colegii de facultate si cu cei din camin. Tanarul este din Valenii de Munte si urmeaza cursurile facultatii din Brasov, find cazat la unul dintre caminele universitatii, iar in urma unei vizite la medic a fost diagnosticat cu TBC.

 

Tuberculoza-TratamentStudentul a fot diagnosticat la dispensarul medical din Valenii de Munte, localitatea de domiciliu, dupa care a fost internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna din judetul Prahova.

In cursul zilei de ieri, reprezentantii dispensarului din Valeni au notificat autoritatile sanitare din Brasov in legatura cu acest caz, tinandu-se cont de faptul ca studentul intrase in contact, in ultima perioada, cu colegii de facultate si cu cei din camin.

Medicul Dan Moraru, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Brasov, a declarat ca a primit notificarea in cursul zilei de ieri, ulterior luand legatura cu dispensarul din complexul studentesc si cu medicii de la dispensarul TBC. Situatia la nivelul celor doua unitati era cunoscuta de la finele saptamanii trecute, cand studentul anuntase ca nu se mai poate prezenta la cursuri, fiind internat.

 

Tuberculoza , tbc plamaniTinand cont ca, si in acest caz, pacientul intrase in contact cu un numar mare de persoane, managerul spitalului brasovean a solicitat,  Directiei de Sanatate Publica, demararea unei anchete epidemiologice. Au fost chemati la testari mai multi studenti si cadre didcatice din universitatea brasoveana, cei mai expusi riscului fiind colegii de camera ai studentului. Testele vor continua si in zilele urmatoare, urmand a se stabili daca si alti studenti sau profesori au fost contaminati cu virusul care provoaca tuberculoza.

Ca si in cazul de la Sacele, este posibil ca unii dintre cei testati sa fie depistati pozitiv, insa fara a fi confirmata boala, caz in care li se va recomanda tratament preventiv, pentru a fi in afara oricarui pericol.

Tuberculoza este o afectiune provocata de bacilul Koch, care afecteaza cel mai des plamanii si se raspandeste de la o persoana la alta prin aer. Cand persoanele cu tuse TBC pulmonara stranuta sau imprastie particule de saliva, propaga germenii in aer, iar o persoana care ii inhaleaza se poate infecta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*