Alerta TBC la un liceu din judetul Brasov
Nu mai putin de 60 de elevi au fost depistati pozitiv in urma testelor, dupa ce o profesoara a fost diagnosticata cu Tuberculoza pulmonara.
Atentia autoritatilor sanitate din judetul Brasov este concentrata, in aceasta perioada, asupra unui liceu din municipiul Sacele, dupa ce un cadru didactic a fost diagnosticat cu tuberculoza, iar 60 de elevi au fost depistati pozitiv in urma testelor efectuate ulterior.
Este vorba despre Liceul Teoretic George Moroianu, unde este in plina desfasurare si in prezent activitatea de testare a cadrelor didactice, elevilor si personalului auxiliar, existand posibilitatea depistarii de noi cazuri de persoane care au contractat virusul.
La finalul anului trecut, o profesoara din judetul Prahova, detasata la liceul din Sacele, a anuntat conducerea unitatii de invatamant ca a fost diagnosticata cu tuberculoza, aceasta intrand in concediu medical incepand cu data de 3 ianuarie. Pentru ca anuntul profesoarei a fost facut pe 26 decembrie, in plina vacanta, ancheta epidemiologica nu a putut fi demarata decat saptamana aceasta, cand au fost reluate cursurile.
Intrucat tuberculoza este o boala foarte contagioasa, intregului personal didactic si nedidactic al liceului, precum si elevilor, li s-au efectuat teste specifice, iar primele rezultate sunt ingrijoratoare. Astfel, pana la acest moment, in urma testarii a 202 elevi si 91 de cadre didactice si personal auxiliar, rezultatele IDR au fost pozitive in cazul a 60 dintre elevi. Conform declaratiilor medicului pneumolog Luminita Tarziu, de la Dispensarul TBC din Sacele, „pana acum nu s-a descoperit niciun adult care sa fie bolnav si care sa transmita boala, iar dintre copiii testati, am identificat aproximativ 60 de copii hiperergici care au fost indrumati in vederea efectuarii unui consult si a altor investigatii care se impun, la Dispensarul TBC, la cabinetul de pediatrie”.
Este posibil ca numarul adolescentilor contaminati sa creasca in perioada urmatoare, dat fiind faptul ca au mai ramas de testat 65 de elevi care au lipsit de la cursuri, acestia urmand a fi examinati imediat ce se vor prezenta la scoala.
Tuberculoza este o afectiune provocata de bacilul Koch, care afecteaza cel mai des plamanii si se raspandeste de la o persoana la alta prin aer. Cand persoanele cu TBC pulmonar stranuta sau imprastie particule de saliva, propaga germenii TBC in aer, iar o persoana care inhaleaza acesti germeni se poate infecta.
In Romania, tuberculoza constituie o serioasa problema de sanatate, tara noastra ocupand primul loc in UE, in ceea ce priveste incidenta acestei boli. Chiar daca in ultimii ani s-a constatat o usoara scadere a incidentei, numarul pacientilor aflati la aceasta ora sub tratament depaseste 30.000, acestora adaugandu-li-se si multe alte cazuri care nu sunt inca diagnosticate. Un aspect pozitiv il constituie faptul ca Romania are o rata de depistare foarte buna pentru cazurile noi, insa se confrunta cu o eficienta scazuta in ceea ce priveste succesul terapeutic in cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta.
Astfel, rata de succes terapeutic pentru cazurile de Tuberculoza noi confirmate a atins valoarea de aproape 85,6 la suta, iar pentru recidive este de aproape 70 la suta. Tuberculoza multidrog rezistenta a ajuns, de asemenea, la o rata de succes terapeutic imbunatatita fata de anul 2008, cand Romania avea cea mai scazuta rata de succes terapeutic pentru cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta. In prezent, aceasta este detectata in 52 la suta dintre cazuri si are o rata de succes de 32 la suta.