O noua clasa de medicamente impotriva imbatranirii

28 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Anumite procese influenteaza imbatranirea corpului la nivel celular, iar noile medicamente actioneaza pentru intarzierea sau chiar stoparea acestor procese.

 

Cercetatorii de la clinica Mayo din Rochester, Minnesota, aduc in atentia opiniei publice o noua clasa de medicamente, despre care spun ca pot transforma cu totul domeniul medicinei, prin combaterea procesului de imbatranire.

Oamenii de stiinta vor sa faca marele salt in medicina, trecand de la testarea medicamentelor senolitice pe soareci, care au dat rezultate bune, la testele clinice pe oameni. Acestia au subliniat scenariile potentiale ale studiilor clinice pe aceasta noua clasa de medicamente intr-o lucrare publicata in Journal of the American Geriatrics Society.

Cercetatorii explica faptul ca, pe masura ce imbatraneste, organismul uman acumuleaza  celule senescente, adica acele celule care nu se mai multiplica si nu se mai reproduc odata cu imbatranirea. Ele pot afecta alte organele si tesuturi umane. Medicamentele senolitice sunt agenti capabili sa ucida aceste celule senescente care cauzeaza probleme in organism, fara a afecta in vreun fel celulele normale, sanatoase.

 

James Kirkland, coordonatorul studiului,  a precizat ca celulele senescente se fac vinovate pentru producerea mai multor boli cronice legate de varsta, cum ar fi diabetul, mai multe tipuri de cancer, artrita, dementa, osteoporoza. Prin urmare, medicamentele senolitice reprezinta o posibila varianta pentru tratarea unor astfel de boli.

Studiul a inceput in anul 2015, atunci cand oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Scripps  si cei de la clinica Mayo au indentificat aceasta noua clasa de medicamente.

Intr-un studiu anterior, acestia au descris modul in care medicamentele senolitice au prelungit durata de viata a soarecilor, imbunatatindu-le sanatatea vasculara.

Oamenii de stiinta mai spun ca au stiut cu mult inainte ca anumite procese influenteaza imbatranirea corpului la nivel celular. Aceste modificari includ inflamatiile, modificari ale ADN-ului, leziuni ale celulelor sau disfunctii ale celulelor senescente.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*